Ismét rács mögött Hunvald?
Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzését Hunvald György egykori VII. kerületi polgármester ügyében, eszerint a szocialista politikusnak még egy szűk esztendőre vissza kell térnie a büntetés-végrehajtási intézetbe – értesült a Magyar Hírlap.
2015. december 14. 09:59

Az ellene folytatott büntetőeljárásokban kétszer is elítélték Hunvald György volt erzsébetvárosi MSZP-s polgármestert: az első esetben jogerősen hivatali visszaélésért és magánokirat-hamisításért egy év szabadságvesztésre, egy másik, az alapügytől elkülönített eljárásban a Szegedi Ítélőtábla hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért rótt ki rá két év hat hónap börtönbüntetést. Az egykori kerületvezető ugyanakkor összesen két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, és mindkét őt elítélő bírói fórum olyan határozatot hozott, miszerint a politikus az előzetese során kitöltötte teljes büntetését. Hunvald egyébként korábban az Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordult amiatt, hogy a kelleténél több időt kellett kényszerintézkedés alatt eltöltenie, a testület pedig egymillió forint kártérítést meg is ítélt számára.

A vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség ugyanakkor, észlelve a tisztázatlanságot az ítéletekben, a „terhelt vonatkozásában július 16-án a Fővárosi Törvényszéken különleges eljárásban indítványozta az előzetes fogva tartás utólagos beszámítását”. Erről a törvényszék augusztusban az ügyészi indítvánnyal egyezően döntött. Akkor közölték, a jogerős ítéletben helytelenül szerepelt a fogva tartás beszámítása, mivel a vádlott által előzetesben töltött időből csak egy évet lehet beszámítani.

A törvény értelmében ugyanis egy nap előzetes letartóztatásban töltött idő egy nap letöltendő szabadságvesztésnek felel meg, ezt tette helyre a Fővárosi Törvényszék a végzésében, amellyel szemben Hunvald védője fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A másodfokú bíróság pedig, tudta meg lapunk, helybenhagyta a fővárosi végzést a beszámítást illetően, megállapítva: a vádlott így csak két és fél évet töltött ki az összesen három és fél évnyi büntetéséből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a politikusnak mintegy tizenegy hónapra még vissza kell térnie a börtönbe. A Szegedi Ítélőtáblán kérdésünkre elmondták, ma közleményben hozzák nyilvánosságra a döntést.

Magyar Hírlap
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó