Megjelent a Püski Sándor hagyatékát feldolgozó második kötet
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum támogatásával megjelenő kötetet Püski István és Gulay István szerkesztette.
2015. december 15. 10:17

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum támogatásával megjelenő kötet, Püski István és Gulay István szerkesztésében és a Püski Kiadó gondozásában jelent meg. A Püski Sándor hagyatékát feldolgozó kötetek sorában a második kiadvány címe: "A világszabadságot nem tudjuk elképzelni a magyar nemzet szabadsága nélkül" - Püski Sándor élete hagyatékának tükrében II. 1946-1969

A dokumentumkötetet fülszövegében Püski István így fogalmaz:

„Püski Sándor hagyatéka sok ezer tételből áll. 1935-től családi, hivatali, üzleti, legfőképpen pedig az íróival kapcsolatos levelezése és fotódokumentációja csaknem egészében fennmaradt. Ezek kortörténeti, gazdaság-és politikatörténeti, szellemtörténeti, kultúrtörténeti dokumentumok.

A hagyaték feldolgozására ez az első kísérlet. A Püski Kiadó összesen három kötetben foglalja össze és értelmezi a kiadóalapító könyves szakember és politikai gondolkodó életútját a fennmaradt dokumentumok tükrében. Az első kötet életének 1911-1945 közötti szakaszát ölelte fel. Ez a kötet az 1946-1969 közötti időt, majd a 2016 Könyvhetére megjelenő az 1970-2009 közötti munkásságát tárják az olvasó elé.

Az iratokból pontosan kirajzolódik a szegényparaszti sorból budapesti egyetemre kerülő fiatalember útkeresése, szellemi érlelődése, érzelmi és eszmei elkötelezettsége saját osztálya és nemzete iránt, amely politikai gondolkodásra és szerepvállalásra ösztönözte. Tájékozódása hamar az éppen akkoriban sereglő népi írók felé fordult. Tisztában volt azzal, hogy a paraszti világból kiszárnyaló „őstehetségek” Magyarországon nem csodabogarakként kívánnak foszforeszkálni, hanem egy önmagát túlélt feudális államrend megdöntésére törekszenek. Szociális és szocialista elvek mentén, nemzetépítő demokratikus ellenállást kifejtve.”

gondola
  • Bécs - A jószomszédi kapcsolat megőrzése
    A jószomszédi kapcsolat megőrzéséről biztosította egymást Áder János köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök pénteken Bécsben.
  • Hétfőtől új világ, erőből betartatjuk a szabályokat
    Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Meghosszabbították a schengeni határok ellenőrzését
    A schengeni határok ellenőrzésének meghosszabbításáról szóló kormányrendelet értelmében a rendőrség tíz közúti határátkelőhelyen biztosítja a személy és teherforgalom beléptetését - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó