A bevándorlás a fő téma a kétnapos brüsszeli EU-csúcson
Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői tárgyalnak a külső határok védelméről, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokról, valamint a menedékkérők regisztrációjáról is. Szakértők arra számítanak, az ET felszólítja a miniszterek tanácsát: mihamarabb vizsgálják meg az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozására vonatkozó bizottsági javaslatot.
2015. december 17. 13:16

A december 17-18-i találkozó napirendjének első helyén szerepel a migrációs kérdése, amelyről csütörtökön fog tárgyalni a 28 állam-, illetve kormányfőt tömörítő Európai Tanács.

A vita elsősorban a menekültáradat hatékonyabb kezelését célzó intézkedések megvalósításáról fog szólni. Az uniós vezetők át fogják tekinteni a hiányosságokat, és tárgyalni fognak a külső határok védelméről, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokról (hot spotok), valamint a menedékkérők regisztrációjáról, áthelyezéséről és visszaküldéséről.

Szakértők arra számítanak, hogy az Európai Tanács fel fogja szólítani a miniszterek tanácsát, mihamarabb vizsgálják meg az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozására vonatkozó bizottsági javaslatot.

A csütörtök esti munkavacsorán a Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő esetleges kilépéséről rendezett referendummal kapcsolatban felmerült kérdéseket fogják megvitatni. A cél, hogy sikerüljön politikai megállapodásra jutni azokban az ügyekben, amelyek reformjáról a londoni kormány tárgyalni akar az unióval.

Tegnap az erőszakos fellépésről és az elzárásról vitatkoztak

A menedékkérőkkel szemben alkalmazott erőszakos hatósági fellépés is szóba került az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén szerdán Strasbourgban. A képviselők rámutattak, hogy a tanács által is jóváhagyott uniós szabályok csak a lehető legrövidebb ideig alkalmazhatók, az őrizetbe vétel egy végső lehetőség, és a menedékkérők alapvető jogait meg kell védeni - közölte az EP.

Senkit sem szabad csak amiatt fogva tartani, mert menedékkérő - hangsúlyozták képviselők azon a vitán, amelyet Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének a menedékkérők őrizetbe vételéről a közelmúltban tett nyilatkozatával kapcsolatban tartott az EP a tanács és az Európai Bizottság képviselőivel.

Tusk véleménye szerint lehetőséget kellene biztosítani a tagállamoknak ahhoz, hogy akár 18 hónapig is fogva, illetve bezárva tartsák a menedékkérőket az ellenőrzési folyamat legvégéig.

A képviselők egyetértettek abban, hogy a menedékkérőkkel szemben alkalmazott erőszakos hatósági fellépés - beleértve az őrizetbe vételt is - az uniós szabályok értelmében csak a lehető legrövidebb ideig és csak indokolt esetben alkalmazhatók. A képviselők hangsúlyozták, hogy minden tagországra vonatkozik az az uniós alapelv, miszerint a menedékkérők alapvető jogainak védelmét az eljárás során mindvégig biztosítani kell. Az uniós szabályozást át kell ültetni a nemzeti jogrendbe és alkalmazni kell azokat - szögezték le. Viszont vannak olyan tagországok, ahol nem kaptak elég figyelmet a menedékkérők jogai. Ezen országok között Görögországot, Szlovákiát, Bulgáriát és Magyarországot említették a képviselők.

A befogadási feltételekről szóló irányelv általános szabályként kimondja, hogy ha egy menedékkérőt őrizetbe vesznek, akkor külön idegenrendészeti fogdát kell neki biztosítani. Azonban ha egy tagállam nem tud ilyet biztosítani, és ehelyett börtönbe zárja a menedékkérőt, akkor őt a többi fogvatartottól elkülönítetten kell tartani, és kijáratot kell biztosítani számára az épületből a szabadba. Az őrizetbe vett menedékkérőket emellett tájékoztatni kell jogaikról és kötelességeikről egy olyan nyelven, amelyet megértenek, vagy "ésszerűen feltételezhető, hogy megértenek".

A kísérő nélküli kiskorúakat "kizárólag kivételes körülmények között" szabad őrizetben tartani, és ők nem kerülhetnek börtönbe. Az igényeiknek megfelelő személyzettel és lehetőségekkel ellátott központokban kell őket elhelyezni, a felnőttektől elkülönítve.

A menedékkérelmek vizsgálatának idejére a kérelmezők őrizetbe vételéről a befogadási feltételekről szóló irányelvben közös szabályok rendelkeznek, amelyek egyebek között az őrizetbe vétel elképzelhető indokainak kimerítő listáját is tartalmazzák. Ezt az irányelvet 2013-ban a közös európai menekültügyi rendszer részeként fogadta el a tanács és a parlament.

A nem jogszerűen az unióban tartózkodók hazautazásukig tartó őrizetbe vételéről egy másik jogszabály, az úgynevezett "kiutasítási irányelv" rendelkezik (amely nem része a közös európai menekültügyi rendszernek), ezt 2008-ban fogadta el a tanács és a parlament.

hirado.hu - MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
MTI Hírfelhasználó