Hajléktalanszállón misézett Ferenc pápa
Nem a luxus, a vagyon, a hatalom, hanem az alázat útját kell járni - mondta Ferenc pápa az olasz főváros központjában működő hajléktalanszállón.
2015. december 18. 18:52

A pápa az irgalmasság rendkívüli szent évében jelképes szent kaput nyitott és misét mutatott be szegényekkel és hajléktalanokkal pénteken.

Ferenc pápa a Karitász katolikus humanitárius mozgalomnak a római Termini vasútállomással szomszédos hajléktalanszállójára látogatott el, ahol szegénykonyha is működik. Megnyitotta az intézmény bejáratánál felállított jelképes szent kaput, majd misét mutatott be az étkezőben. Ferenc pápa arra kérte a rómaiakat, hogy az irgalmasság szentévében nyissák meg szívüket.

Az egyházfő kérésére a szertartáson kizárólag a menhelyre járó szegények és hajléktalanok vettek részt, valamint az őket segítő önkéntesek. Ferenc pápát a szent kapun való áthaladáskor is az intézmény állandó lakói kísérték és ők segédkeztek a misén is.

A Karitász hajléktalanszállója, amely a legnagyobb Rómában, 1987-ben nyílt meg, II. János Pál pápasága alatt. Naponta mintegy kétszáz embernek tudnak éjszakai szállást biztosítani, és napi félezer adag meleg ételt osztanak szét.

A Szent Péter- és a lateráni Szent János-bazilika szent kapuja után ez volt a harmadik Rómában, amelyet Ferenc pápa nyitott meg. A Vatikán korábbi bejelentése szerint a 2016. november 20-áig tartó szentévben Ferenc pápa minden pénteken gesztust tesz valamilyen módon a rászorulók, szegények, hajléktalanok segítésére. Ezek közül ez volt az első.

Az épületbe belépő Ferenc pápát, aki csütörtökön ünnepelte 79. születésnapját, a Karitász-központ vendégei olasz születésnapi dallal köszöntötték.

MTI
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó