Ők kaphatnak útdíjkedvezményt
Nem lesz több a fizetős út, és a díjak sem változnak jövőre, a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak olcsóbban autózhatnak. A családi kisbuszok után eddig drágább matrica kellett, és a családok csak utólag igényelhették vissza a különbözetet. Januártól viszont a 7 személyes autókra is a legolcsóbb: D1-es matricát kell megvenni.
2015. december 20. 08:37

Egy rendelettervezet szerint januártól csak D1-es útdíjat kell fizetniük azoknak, akik négy gyerek után kapnak családi pótlékot, vagy mozgáskorlátozott parkolási igazolványuk van. Ez a támogatás azonban csak a hétszemélyesnél nagyobb autókra vonatkozik.

A közlekedésért felelős helyettes államtitkár az M1-en azt mondta: az érintett családoknak eddig magasabb kategóriájú matricát kellett venniük, a különbözetet pedig visszakérhették. Kiépítettük jogszabályi és informatikai szinten is, hogy ha valaki jogosult erre, és regisztrálja magát a kormányhatóságnál, D2-es kocsival is nyugodtan mehet D1-el, a rendszer ezt érzékelni fogja, és nem kell se vissza téríteni különbséget, sem büntetéssel nyűglődni – fogalmazott Becsey Zsolt.

Jelentős különbség van a heti, illetve a havi matrica árában a D1-es legfeljebb 7 személyes gépkocsik és az ennél nagyobb D2 kategóriába tartozó autóknál. Az éves díj jelenleg mindkét kategóriában azonos, 42 980 forint. A heti díj a D1 kategóriában 2975, míg a D2-ben 5950 forint. A havi díj az előbbi sorrendben 4780, illetve 9560 forint. A megyei "matrica" pedig 5000, illetve 10 000 forint jelenleg.

hirado.hu - MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó