Renzi: a németek diktálta szigor táplálja a populizmust
Az olasz miniszterelnök szerint a "Németország diktálta euróövezeti megszorító politika táplálja a populizmust".
2015. december 22. 13:16

Matteo Renzi, akivel a keddi Financial Times közöl interjút, a londoni gazdasági napilapnak a bizonytalan kimenetelű hétvégi spanyolországi választásokra is utalva kijelentette: nem tudja, mi lesz Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök sorsa, de azok az európai politikai vezetők, akik "hűséges szövetségesként" kitartottak "a növekedés nélküli szigor" politikája mellett, elveszítették állásukat.

"Ez történt Varsóban, bár ott a körülmények igen sajátságosak voltak, ez történt Athénban, ez történt Lisszabonban, és meglátjuk, mi történik Madridban" - fogalmazott Renzi.

A demagógiát, a fásultságot és a populizmust a növekedésre és a foglalkoztatásra alapuló új, szociális Európa megteremtésével lehet legyőzni. A pénzügyekben indokolt az elővigyázatosság, de a gazdaságpolitika nem szólhat csak arról, hogy "hol van a tizedesvessző".

A Németországgal és Angela Merkel német kancellárral folytatott vitákra utalva kijelentette: nagyra becsüli "Angelát", de "őszintén ki kell jelenteni, hogy Európának 28 tagországot kell szolgálnia, nem csak egyet".

Renzi kifogásolta az Oroszországot és Németországot összekötő gázvezeték, az Északi Áramlat kapacitásának tervezett megduplázását is, különös tekintettel arra, hogy az Európai Unió ellenezte a Déli Áramlat megépítését, pedig abból Olaszországnak közvetlenebb előnyei származhattak volna.

"Tehát nemet mondunk a Déli Áramlatra, és egyszer csak, hirtelen, csendben felbukkan az Északi Áramlat. (...) Erről ki döntött? Ez az EU energiapolitikájának része? Nem botránkozom meg a dolgon, csak azt akarom mondani, hogy a szabályok vagy mindenkire vonatkoznak, vagy senkire sem" - érvelt az interjúban az olasz miniszterelnök.

Renzi ezzel összefüggésben megemlítette azt is, hogy az EU eljárást indított Olaszország ellen, mivel az olasz hatóságok kezdetben nem vettek ujjlenyomatot a Földközi-tengerből kimentett több ezernyi menekülttől. Kijelentette: júliusban és augusztusban Németország sem vett ujjlenyomatot a menekültektől, mert "Merkel azt mondta, hogy előbb a szolidaritás, és csak utána következik a bürokrácia. (...) Ami érvényes Olaszországra, az érvényes Németországra is".

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó