Ünnepi étkezések cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával
A karácsony a szeretet és az ajándékozás mellett az evésről is szól. De mi a helyzet, ha az ember cukorbetegséggel, vagy inzulinrezisztenciával küzd?
2015. december 22. 14:45

Ilyenkor le kell mondania minden finom falatról, amit csak a karácsony kínálhat? A témában Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa van a segítségünkre.

Cukorbetegség és IR

A testben minden egyes sejt cukrot vesz fel, hiszen ebből állítja elő a működéséhez szükséges energiát. A glükóz bejutásának egyik feltétele a vérben jelenlévő, megfelelő mennyiségű inzulin, melyet a hasnyálmirigy termel.

Az egészségtelen táplálkozás, a rengeteg cukros étel és ital fogyasztása, valamint a mozgásszegény életmód kihívás elé állítja a testet. Az magas cukortartalmú ételek fogyasztása ugyanis extra munkára kényszeríti a hasnyálmirigyet, hogy megfelelő mennyiségű inzulint pumpáljon a vérbe. Ha ez csak esetenként történik meg, akkor nincs is vele semmi baj, hiszen egy kis cukor mindenkit elcsábíthat. Ha azonban a dolog rendszeressé válik, az bizony a hasnyálmirigy kifáradásához vezethet.

Kezdetben „csupán” az inzulinrezisztenciával kell szembenéznie a betegnek, amire sokszor még csak nem is derül fény, hiszen nem veszünk tudomást tüneteiről. Ez pedig nem csak azért gond, mert betegek vagyunk, és azt nem kezeljük, hanem azért is, mert az IR könnyen fordulhat át 2-es típusú cukorbetegségbe, ami pedig már egy sokkal komolyabb problémát jelent.

Az IR éppen ezért odafigyelést, és rendszeres kezelés igényel. A következő tünetek utalhatnak a meglétére:

·         cukros ételek elfogyasztása után kis idővel idegesség, ingerlékenység tapasztalható;

·         1-1 étkezés kimaradása esetén izzadás, koncentráció zavar alakul ki;

·         étkezés után 1-2 órával fáradtság, koncentrációs zavar, szapora szívverés jellemző;

·         rendszertelen menstruáció;

·         meddőség;

·         hagyományos diétával nem csökkenő túlsúly;

·         hasi elhízás;

Nassolás IR és cukorbetegség esetében

A cukor elhagyása néhány 10 évvel ezelőtt még komoly kihívást jelentett, hiszen ezzel le kellett mondani minden édességről is. ma már szerencsére az nincsen így, hiszen a mesterséges, és a természetes édesítőszerek egész garmadája áll a rendelkezésünkre

„Édesítésre használhatunk természetes édesítőszereket, mint a stevia, xilit (nyírfacukor) vagy eririt. Illetve mesterségeseket is, mint például az aceszulfám-K, aspartám stb. Ha cukor tömege is fontos egy karácsonyi recept elkészítése során, mint például a sütemények elkészítésénél, akkor javasolt a xilit és eritrit használta, amelyek olyan formában vásárolhatóak meg, mint a kristálycukor.  De aki még nem kóstolta őket, érdemes egykét próbasütés végeznie velük, hiszen ízvilágában is egy kicsit mások a cukorhoz képest, illetve arra érzékenyeknél hasi diszkomfort érzést, hasmenést is okozhatnak, különösen a nyírfacukor.

Mézes süteményeket érdemes elkerülni a cukorbetegeknek, IR-eseknek, hiszen magas a cukortartalma a méznek és gyorsan is emeli meg a vércukorszintet. Ám ha a kedvenc desszertünk például a mézeskalács, mézes zserbó vagy a mézes puszedli, akkor kis mennyiségben, a szénhidrát tartalmukat figyelembe véve egyszer-egyszer beilleszthetőek az étrendbe.” – tanácsolja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Diagnózis és kezelés

Az IR és a cukorbetegség is vérvizsgálat útján kimutatható betegségek. Mindkettő esetében életmódváltozás javasolt, a mozgás, és az egészséges táplálkozás elengedhetetlen a kezelésükhöz. A cukorbetegség esetén a pontos glükóz bevitelt is meg kell határozni, illetve az sem mindegy, hogy az ember mikor, és mennyit eszik.

IR esetében a helyzet egy picit könnyebb, de az előírtak szigorú betartása itt is kötelező. Az ilyen anyagcsere rendellenességeket gyógyszeresen is kordában kell tartani, ám annak mértékéről, illetve rendszeres ellenőrzéséről minden esetben a szakember hivatott döntést hozni.

Forrás: Budai Endokrinközpont

healzz.com
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Újrafoglalás
  Az új magyar nemzetpolitika megalkotóinak és megvalósítóinak van mire büszkének lenniük.
 • Bővül a gyermekfelügyeletet ellátó intézmények köre
  Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
 • Szerény kormányos a viharos fokon
  Antall József kabinetje a szabadság, a nép, a gazdasági fordulat és az európai értékek kormánya kívánt lenni.
MTI Hírfelhasználó