Nehéz időszak elé néznek a szenvedélybetegek
A családi ünnepek, összejövetelek nehéz időszakok a leállt szenvedélybetegek - alkoholisták, játékfüggők, drogosok - számára, és gyakori ilyenkor a visszaesés. A Kossuth Rádió Napközben című műsora arról készített összeállítást, hogyan készüljenek fel az ünnepekre a szenvedélybetegek, és hogyan segítheti őket a családjuk, a környezetük.
2015. december 23. 13:04

Hoyer Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karának docense, klinikai és addiktológiai szakpszichológus a szenvedélybetegséget az érzelmek felől közelíti meg. Ahogy a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: a szeretet a legmagasabb rendű érzelem, míg annak ellentéte, a közöny az érzelemnélküliséget jelenti. A központi idegrendszerre ható alkohol rendszeres, nagy mennyiségben történő fogyasztásának két fontos hatása van: egyrészt döntéshozatali zavar jön létre, másrészt pedig kialakul az érzelemszabályozás zavara is. Ittas és józan állapotban is előtérbe kerülnek a negatív érzelmek: a bűntudat, a szégyen, magyarázta a szakember.

Hoyer Mária hangsúlyozta: ha elfogadjuk azt a tényt, hogy az alkoholizmus az érzelemszabályozás zavara is, akkor a karácsony – mint a leginkább kitüntetett ünnep – fokozza az érzelmeket, amelyeket a szenvedélybeteg még nehezebben tud elviselni. Nagyon erős alkalmazkodásra kényszerül az is, aki még iszik, és az is, aki már nem, s az absztinens beteg is visszaeshet. A visszaesés ünnepekkor – karácsony, születésnap, esküvő – még gyakoribb.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a család semmiképpen se kínáljon alkoholt még az absztinenseknek sem, mert akinek a központi idegrendszere egyszer „megjegyezte” az alkoholt vagy a drogot, annak soha többé nem szabad egy kortyot sem innia, vagy drogot fogyasztania, mert az idegsejtek azonnal „visszamozdulnak rá”.

Ma már a közösségi oldalak is függőséget okoznak

A központi idegrendszerre ható drog és az alkohol mellett számos egyéb szenvedélybetegség létezik, amely karácsonykor sem múlik el. Hoyer Mária elmondta: a mobiltelefont, a számítógépet, tabletet, elektronikus kütyüket használók körében a kapcsolatok – még ha azok virtuálisak is – nagyon intenzívek lehetnek. A szakemberek újabban már azzal is találkoznak, hogy még a legszentebb családi ünnepen is van, aki kiszalad, hogy megnézze, éppen mi történik például a közösségi oldalakon. Ezek az esetek valódi érzelmi problémákat generálnak.

A szakpszichológus hangsúlyozta: ahogy rátanulunk a rossz szokásokra, úgy ki is tudunk tanulni belőlük, s a pszichológia segít ebben.

Józan szilveszter

Némethné Balogh Katalin, a Magyar Kékkereszt Egyesület és Református Iszákosmentő Misszió dömösi rehabilitációs intézetének vezetője a műsorban elmondta: józan szilveszteri összejöveteleket is tartanak azok számára, akik elvonó rehabilitáción vettek részt, szabad, játékos, verses, énekes, áhítatos programot szerveznek. Azt élik meg: ”hogy nem vagyunk soha egyedül. Mi vagyunk a legnagyobb rizikófaktor, de ha Isten segítségével, közösségével és az egymással való közösséggel élünk, akkor ezt ki lehet iktatni, fölül lehet rajta emelkedni”.

Némethné Balogh Katalin elmondta azt is, karácsonykor bibliai üzenetet tartalmazó körlevelet is küldenek a rehabilitáción részt vetteknek. Az intézet vezetőjének meggyőződése szerint a közösség, egymás segítése, a hitben való élet nagyfokú védelmet jelent a visszaesés ellen.

hirado.hu - Kossuth Rádió
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Énekelt vallomás a nemzeti összetartozás évszázados megtartóerejéről
  A nemzeti összetartozás napjához, eszméjéhez, a trianoni békediktátum százesztendős keserűségéhez méltó dalt alkotott, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező felkérésére a Csík zenekar. A Hazám, hazám, édes hazám kezdetű népdalt dolgozták át oly módon, hogy az elszakított országrészek mindegyikét egy-egy énekes képviseli. Természetesen az anyaországban született művészek szintén hallhatók a kompozícióban, miként Tátrai Tibor szívszorító gitárszólója is hitet tesz az összetartozásról.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
MTI Hírfelhasználó