Európában spórol, nálunk fejleszt az Audi
Három év alatt 32 milliárd forintot fektet be a német cég a motorgyártásba.
2015. december 30. 08:31

Némileg visszafogja beruházásait az Audi németországi központja. A márka a VW-konszern része, a takarékosság konszernszintű intézkedés. A magyarországi fejlesztések azonban zavartalanul folynak tovább. 

Kevesebb lehet a korábban vártnál az a több mint hárommilliárd euró, amit a németországi Audi 2016-ban költ beruházásokra – jelentette be az autógyártó. A társaság egy évvel ezelőtti tervei szerint 2015 és 2019 között évente átlagosan 3,4 milliárd eurót akart beruházásokra költeni, de 2016-ban valószínűleg nem éri el ezt az összeget. – A cég nem fog a jövő kárára spórolni, de minden befektetést alaposan megvizsgálunk – nyilatkozta Axel Strotbek pénzügyi igazgató. Az Audi továbbra is befektet új modellek és technológiák gyártásába, de a tervek szerint elhalasztják egy légellenállási és akusztikai tesztelőközpont építését. A cég 2014-ben mintegy 2,98 milliárd eurót költött befektetésekre, idei befektetéseiről pedig 2016 márciusában lesznek elérhető adatok. Az Audi tulajdonosa a Volkswagen-konszern, amely már novemberben bejelentette, hogy visszafogja beruházásait a dízelbotrány miatt várható büntetések és kiadások miatt.

Magyarországon eközben zavartalanul folynak a fejlesztések. Az Audi leányvállalata a magyar gazdaság fontos szereplője, érthető, hogy a kormány a VW-konszernt érintő vizsgálatok idején is kifejezte támogatását és elkötelezettségét. December elején hangsúlyozottan a jövőbeli együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Peter Kössler, az Audi Hungaria Motor Kft. új ügyvezető igazgatója. A megbeszélésen elhangzott, hogy a győri Audi 11 ezer – a beszállítókkal együtt 20 ezer embernek – ad munkát, emellett közismert, hogy a cég óvodát, iskolát tart fenn, és erősen támogatja a győri Széchenyi István Egyetemet. Peter Kössler jelezte, hogy a gyárban a jövőben is korszerűsítéseket hajthatnak végre, új munkahelyeket teremthetnek. Emellett kiterjesztik a felsőoktatási együttműködésüket is.
Az is jelzésértékű, hogy októberben, már a VW-botrány kirobbanása után jelentették be, hogy több mint 32 milliárd forint (106 millió euró) értékű beruházást indít az Audi Hungaria Motor Kft. győri telephelyén 2015 és 2018 között. A fejlesztésnek köszönhetően 380 új munkahely létesül. A korszerűsítés eredményeként a benzin- és a dízelmotoroknál is lehetőség lesz arra, hogy az eddigieknél is takarékosabb, környezetkímélőbb modellek kerüljenek le a gyártósorokról. A beruházást a kormány is támogatja, az elnyert összeg hatmilliárd forint.

Az Audi Hungaria Motor Kft. eközben azt közölte, hogy továbbra is a termelési terv szerint folyik a munka a győri gyárában. A cég nem vezetett be létszámstopot, folyamatosan szükség van jól képzett alkalmazottakra. A gyár továbbra is a konszern központi motorszállítója, ráadásul a vállalatnál minden évben új motorprojekteket indítanak. Az év első felében 1 067 525 motort gyártottak Győrben, 1289-cel többet, mint egy évvel korábban.

Magyaridok.hu
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó