Irányt válthat a német migránspolitika?
Angela Merkel bizalmas szavai szivárogtak ki
Angela Merkel egészen más hangot ütött meg a migránsokkal kapcsolatban az újévi erőszakhullám megismerése után.
2016. január 9. 11:09

Angela Merkel egészen más hangot ütött meg a migránsokkal kapcsolatban az újévi erőszakhullám megismerése után. Aljas bűncselekményekről beszélt, hivatalosan is undorának és felháborodásának adott hangot. Mit jelent ez a német migránspolitika eddigi és jövendőbeli kurzusának kérdésében?

A német CDU ma ül össze Meinzban, a találkozó meghatározó témája pedig minden bizonnyal a migránskrízis és az újévi erőszakhullám lesz. A Bild szerint a találkozót megelőzően, még a csúcsvezetés Wildbad Kreuthban megrendezett tanácskozásán Angela Merkel a következőket mondta bizalmasan legközelebbi párttársainak: „Mindig azt hittem, örömmel tölt majd el, hogy ilyen sok menekült érkezik hozzánk. Ma már ezt nem sikerként értékelem.”

A Bild kiszivárogtatott információkra hivatkozik, és „Merkel irányt vált?” című cikkében szemmel láthatóan komolyan gondolja annak lehetőségét, hogy az egyre rejtélyesebb, de futótűzként terebélyesedő újévi erőszakhullám hatására maga a kancellár is másként gondoljon a migránsválságra, a feltétlen befogadásra, a kötelező érvényű segítségre.

A CDU első körben várhatóan jelentős szigorításokat javasol a migránsok fogadása és azok német földön történő ellenőrzése területén is. Szóba jöhet a menedékjog megvonása, videós megfigyelés, gyors kitoloncolás is.

Angela Merkel ősszel még azt mondta, hogy Németországnak nem kell elnézést kérnie azért, mert barátságos arcát mutatja a menekültek felé. A német határt átlépő bő 1 millió migránsnak egy része azonban nem sok tiszteletet és barátságot mutatott meghívója és vendéglátója felé. Egészen pontosan szembeköpte azt. A német szavazók szemében Merkel azért olyan szimpatikus vezető, mert bíznak benne, hogy meg tudja oldani a különböző válságokat és garantálja biztonságukat.

A számos német városban elkövetett, de Kölnben kicsúcsosodott újévi erőszak mellett az is nyomás alá helyezi a német kancellárt, hogy a skandináv országok északon szigorú határellenőrzést vezettek be, délről pedig lehet hó, lehet fagy, naponta még mindig legalább 3000 migráns érkezik Németországba.

Mike Mohring, a CDU frakcióelnökök vezetője rendkívül egyszerűen fogalmazta meg a helyzetet: „Köln fordulópont.” Németországban most a belső biztonság lett a legfontosabb kérdés. (Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy éppen a Bild robbantotta ki a sajtóban a kölni támadások ügyét, szállította folyamatosan a legfrissebb híreket, köztük olyan rendőrségi forrásokból származó információkat, amelyekkel rendre újabb megvilágításba helyezték az eseményeket. )

magyaridok.hu
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
  • Nagy pofont adott a WHO a magyar baloldalnak
    Más uniós tagállamok is sorra kezdik el rendelni a keleti oltóanyagokat, sőt ma már egyes hazai baloldali politikusok is a magyar kormány sikeres járványkezeléséről beszélnek – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó