Az év szava: kerítés
A kerítés lett az év szava 2015-ben. A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda 2010 óta minden év végén kihirdeti az előző év szavait.
2016. január 10. 08:20

Az indoklásban szerepel, hogy a gazdasági bevándorlókat, az álcázott terroristákat és a nyerészkedőket terelő kerítés szó lett az, amely a legmegfelelőbben írja le a 2015-ös év viszonyait. Ezt használtuk a leggyakrabban a migránsválság kapcsán. A széles közvélemény megtanulhatta a kerítés különböző szinonimáit is, például a gyodát (gyorstelepítésű drótakadály) vagy a pengésdrótot.

A további jelölések között szerepelt a konteó is, amely jelentésével - konspirációs teória - szintén kapcsolódik a terrormigrációhoz.

Az év ifjúsági szava: mekizik, amely a McDonald nevű amerikai láncra utal.

Az év költői szava: mifántológia. Mi fán terem? - O. Nagy Gábor e címmel jelentette meg 1957-ben szólástörténeti könyvét. A könyvet nyelvész körökben mifántológiának is nevezik.

A szellemes szóval O. Nagy Gáborra is emlékezünk születésének 100. évfordulóján.

preshaztarsasag.wix.com/preshaz
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó