Az év szava: kerítés
A kerítés lett az év szava 2015-ben. A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda 2010 óta minden év végén kihirdeti az előző év szavait.
2016. január 10. 08:20

Az indoklásban szerepel, hogy a gazdasági bevándorlókat, az álcázott terroristákat és a nyerészkedőket terelő kerítés szó lett az, amely a legmegfelelőbben írja le a 2015-ös év viszonyait. Ezt használtuk a leggyakrabban a migránsválság kapcsán. A széles közvélemény megtanulhatta a kerítés különböző szinonimáit is, például a gyodát (gyorstelepítésű drótakadály) vagy a pengésdrótot.

A további jelölések között szerepelt a konteó is, amely jelentésével - konspirációs teória - szintén kapcsolódik a terrormigrációhoz.

Az év ifjúsági szava: mekizik, amely a McDonald nevű amerikai láncra utal.

Az év költői szava: mifántológia. Mi fán terem? - O. Nagy Gábor e címmel jelentette meg 1957-ben szólástörténeti könyvét. A könyvet nyelvész körökben mifántológiának is nevezik.

A szellemes szóval O. Nagy Gáborra is emlékezünk születésének 100. évfordulóján.

preshaztarsasag.wix.com/preshaz
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Kétharmad közelében a kormánypártok
  A mandátumok csaknem kétharmadát megszerezte a Fidesz—KDNP a megyei közgyűlésekben a vasárnapi választáson. A szocialista párt önállóan csupán tizenkét képviselői helyet szerzett, de közben kettő helyett három polgármesterük lett a megyei jogú városokban. Budapesten az ellenzék nyertese egyértelműen az MSZP lett, a párt összesen hat polgármestert ad, így néggyel növelték a kerületi vezetőik számát.
 • Külföldiek voksai dönthettek vasárnap több kerületben
  Az „autoriter, Európai Unió-ellenes, szélsőjobboldali” Fidesz elleni szavazásra hívott fel az az angol nyelvű szórólap, amely a Magyar Nemzet birtokába került.
 • Összetapasztották a nácit a komcsival
  Tisztességes, becsületes, szorgalmasan dolgozó polgármesterek, rendes magyar emberek vesztették el polgármesteri széküket. A munkájukat. A kerületeiket.
MTI Hírfelhasználó