Szervezettek voltak a nők elleni akciók?
A Spiegel szerint a német rendőrségnek vannak ilyen információi, egy német szociális munkás szerint pedig egymást értesítették a bevándorlók a kölni gyülekezőről.
2016. január 10. 10:22

Változtat a bevándorlás-politikán Angela Merkel a kölni molesztálási botrány miatt. A szigorításokról a kormánypárt, vagyis a CDU szombaton döntött. Három fontos változás lép életbe. Azokat a migránsokat, akik bűncselekményt követnek el, a jövőben automatikusan kiutasítják, felgyorsítják a visszatoloncolásokat, vagyis gyorsabban küldik majd haza azokat, akik nem kapják meg a menedékjogot, és erősítik a rendőri ellenőrzéseket a migránsok között. A német kancellár azt mondta: a német polgárok és a bevándorlók védelme a célja a szigorításoknak.

A szombat egyébként a tüntetések napja volt Kölnben, napközben több csoport is utcára vonult a molesztálási botrány miatt. A békés gyülekező után randalírozni kezdtek a bevándorlás-ellenes mozgalom szimpatizánsai, akik délután a Németországba áramló migráció ellen tüntettek. A demonstrálók elindultak a városba, és a tömegből üvegeket és petárdákat dobáltak a rendőrökre. Az egyenruhásoknak vízágyút is be kellett vetniük. A rendőrség becslései szerint csaknem kétezren vettek részt a megmozduláson, és minden második felvonuló ismert huligán volt. A kölni dóm előtti téren aktivisták is összegyűltek, hogy a nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és az erőszak ellen tüntessenek. Nem tűrjük az erőszakot, nem tűrjük az ilyen tetteket, védjétek meg asszonyainkat és gyermekeinket- ilyen és ehhez hasonló feliratú transzparensekkel és molinókkal vonultak ki az utcára. A tüntetők jelképesen a katedrális közelébe szervezték a demonstrációkat: szilveszter éjszaka ugyanis itt történt, hogy több mint ezer, főként arab és észak-afrikai férfi, csoportokba verődve molesztálta a nőket.

Közben egyre több részlet derül ki a szilveszteri támadásokról. Fény derült például arra, hogy nem csak Kölnben, hanem Németország több városában is bántalmazták a nőket - főleg bevándorlók. A legfrissebb számok szerint mintegy 400 nő tett feljelentést. És gyűrűzik tovább a botrány. Ausztriában és Svédországban is voltak hasonló esetek. A német Bild szombaton obszcén kifejezéseket tartalmazó arab és német nyelvű cetlikről közölt fényképet. Ezeket a papírokat annál a két bevándorlónál találták meg a rendőrök, akit szilveszter éjjel vettek őrizetbe a kölni főpályaudvarnál. A papírokra szexuális tartalmú kifejezéseket arab és német nyelven írtak le, valószínűleg azoknak, akik nemrég érkeztek az országba. Egy német szociális munkás egy olasz internetes lapnak úgy nyilatkozott, a közösségi médián keresztül szervezték a kölni gyülekezőt: Marco Kammhol azt mondta a lapnak: a pályaudvar és a kölni dóm egyébként is a migránsok találkozóhelyének számított, de a csoportos üzengetéssel a szokottnál is sokkal többen gyűltek össze aznap éjszaka.

A kölni eset kirobbanása után egyébként más városokból is érkeztek hírek a nőkkel erőszakoskodó külföldi férfiakról. Öt országban eddig összesen több mint háromszáz sértettről tudni. Az esetek egymástól több száz vagy akár ezer kilométerre történtek, mégis vannak közös jellemzőik. A Spiegel online kiadása szombaton arról írt: a rendőrségnek vannak olyan információi, amelyek szerint szervezettek voltak az akciók. Bár ez még nem hivatalos rendőrségi álláspont, a hírportál felhívja a figyelmet arra, hogy ez a típusú magatartás Észak-Afrika nagyvárosainak tömegrendezvényein már évek óta ismert. 2011-ben, a kairói Tahrir téri forradalmi események közepette egy amerikai újságírónőt erőszakoltak meg: akkor is a több tízezres tömeg védelmét használták ki a molesztáló férfiak, és a térségben nem ez volt az egyetlen ilyen eset.

M1/Híradó
  • A botránykoalíció cinikus stratégiája
    Orbán Viktor Magyarország történelmi távlatokban is leggyűlöletesebb, leghazugabb ellenzékével szemben áll helyt.
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
MTI Hírfelhasználó