Van még hova fejlődnünk az európai jóléthez
Hazánk a vizsgált közel 150 ország közül a felső harmadban szerepel 45. helyezésével, már ami a jólétet illeti - derül ki a Legatum Institute felméréséből.
2016. január 11. 18:51

Az üzleti szférával kapcsolatban vegyes a kép: céget indítani viszonylag könnyű, az összkép mégis inkább negatívba hajlik.

Hat afrikai, három ázsiai és egy amerikai ország került a világ tíz regrosszabb helyzetű államának listájára. A Legatum Institute elemzése szerint a világon jelenleg a Közép-Afrikai Köztársaságban a legrosszabb élni. Igaz, a lista készítői mindössze 142 országot vizsgáltak meg, így például kimaradt az összesítésből Észak-Korea is - írja a Világgazdaság.

Pedig a Közép-Afrikai Köztársaságban viszonylag „magas” a személyes szabadság szintje. Azonban a lehetőségek, az oktatás és az egészségügy szempontjából ez a világ legrosszabb helye, így összességében az egymást követő második évben is ez az ország lett a világ legnehezebb sorsú állama.

A második hely Afganisztáné: mint az elemzés kiemeli, a kormányzás szempontjából ez a világ legrosszabb országa, és a biztonság szempontjából is a második legrosszabb helyzetű.

A harmadik helyen Haiti áll, a tíz utolsó között az egyetlen amerikai országként. Az állam még mindig nem heverte ki teljesen a 2010-es földrengések pusztítását. Az egészségügy, a kormányzat és a politikai szabadságjogok is alacsony szinten állnak.

Az első tízben ezeken az országokon kívül Csád, Burundi, Kongó, Szíria, Jemen, Szudán és Angola áll. Különösen érdekes Szíria helyzete - ez az ország néhány éve, a polgárháború előtt még a lista 90 legjobb állama közt szerepelt.

Európa legrosszabb helyzetű állama Örményország, amely a 142 megvizsgált ország sorában a 93. helyet foglalja el. Az első 53-ban található az EU mind a 28 tagállama - a legrosszabbul Horvátország (53.), Bulgária (51.), Románia (50.), Görögország (49.) és Magyarország (45.) áll. Ami Magyarországot illeti: a legjobban az elemzés szerint az oktatásban állunk, ebben ez a 34. legjobb ország, az egyéni szabadságban viszont csak a 99. hely a mienk. A lista elején Norvégia, Svájc, Dánia, Új-Zéland és Svédország áll.

A vállalkozások szempontjából 50. hazánk

Az átlagpontszámunkat kissé lefelé húzza a vállalkozási környezet elemzéséből szerzett pontszámunk. A megkérdezetteknek mindössze 47,1 százaléka mondta azt, hogy Magyarország jó választás, ha valaki céget szeretne indítani. Ez jócskán lemarad a világátlagtól, ugyanis globálisan az emberek 70 százaléka előlegezte meg ezt a bizalmat saját országának.

Jól teljesítünk ugyanakkor az infokommunikációs termékek exportjában, míg világszerte a kivitelben 3,6 százalékos részesedése van ennek a szektornak, addig nálunk ez 14,8 százalék. A biztonságos internetezést tekintve is közelítünk a világátlaghoz, az egymillió lakosra jutó 300,5 szerverrel kevesebb mint 10 százalékkal múljuk alul a középértéket. Szintén 10 százalék alatti az eltérés a kapott jogdíjak terén, csak itt ennyivel jobbak vagyunk az átlagosnál.

Jelentősen kedvezőbb ugyanakkor a magyar helyzet az új cégek indulási költségeit tekintve. Míg világszerte átlagosan az egy főre eső bruttó nemzeti jövedelem 25,5 százaléka kell ahhoz, hogy valaki beindítson egy vállalkozást, addig nálunk ez mindössze 8,3 százalék.

A mobilozásban is megelőztük már az országok többségét, a világban átlag 109,3 mobiltelefon jut 100 emberre, és a háztartások 85,5 százalékában van ilyen készülék, addig nálunk előbbi 118,1, utóbbi pedig 92 százalék.

Rendkívül szomorú képest fest ugyanakkor a magyarok helyzetérzékeléséről az, hogy míg világszerte az emberek 80,3 százaléka gondolja úgy, hogy kemény munkával előrébb lehet jutni az életben, addig nálunk ez mindössze 42,9 százalék. 

A Magyarországról szóló részletes adatokat - angol nyelven - itt olvashatja el.

Pr7/VG/Legatum
megmondó
Jó lenne, ha az általános művelődési környezet emelkedne olyan nívóra, hogy flaszterparaszt és közokirat-hamisító még pártszékház portása se lehessen.
 • Medgyessy is, Gyurcsány is mulasztott
  „Gyurcsány Ferenc akkor is, és most is hivatalos személynek számít, márpedig hivatalos személyeknek kötelessége a tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni.”
 • Harcoljunk a hazánkért
  Magyarországot az egykori tűzzel-vassal való támadások után sokkal veszélyesebb fegyverrel: az aljassággal támadják hosszú ideje.
 • Storcknak mennie kell
  Egy órán át emberhátrányban játszottak, és a világklasszist sorában tudó Portugáliának csak egy gólt sikerült szereznie ellenünk.
 • Demokratikus pontok a Vérszerződésben
  A második, a harmadik és az ötödik pont egyértelműen demokratikus elv, az első és a negyedik inkább a rend fenntartására tett eskü.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI