Tévhitek a műszaki és KRESZ-vizsgáról
Fontos előírások változtak meg az idei év beköszöntével a gépjárművek műszaki vizsgája és a KRESZ-vizsga terén is. A közutak bekamerázása révén a hatóságok kényelmesen ellenőrizhetik a forgalomban részt vevő autók adatait. A jogosítvány megszerzéséhez szükséges ismereteket pedig új, videós feladványokkal tesztelhetik. A részletekről a szerdai Ma reggelben Lovas Károly, a Magyar Autóklub járműszakágának bizottsági tagja beszélt, aki tisztázott néhány félreértést is.
2016. január 13. 11:01

Műszaki vizsga

A műszaki vizsga esetében a legszembeötlőbb változás, hogy ha valaki most megy el vizsgára, a rendszámra nem teszik fel az eddig megszokott két matricát (műszaki vizsga érvényessége, környezetvédelmi besorolás). Ha ezek a vinyetták még fent vannak, nem kell otthon kapargatni, azokat a soros műszaki vizsgán távolítják majd el. A vizsga tartalma és díja nem változott, utóbbi egy normál személyautónál alapesetben 16.290 forint maradt. Néhány autó esetében szűkült az a kör, ahova el lehet vinni a járművet vizsgára. A hatóság üzemeltette vizsgasorokon mostantól kezdve alapvetően csak oktató gépjárműveket, sportrendszámú vagy engedéllyel átalakított autókat fogadnak, minden más autóval a közreműködőket kell keresni, körülbelül 1200 vállalkozás várja az autókat.

A „próbavizsga” nem új

A szakember cáfolta, hogy újdonság lenne a „próbavizsga” intézménye, hiszen a szolgáltatók - ingyen vagy komolyabb összegért - eddig is felkínálták az autó előzetes átnézését, azaz, aki akart, élhetett ezzel a lehetőséggel. A műszaki vizsga azonban továbbra is hatósági eljárás: ha az autó megfelel, átmegy, ha nem, megbukik. A hatóság sorain eddig is csak az éles vizsga történt meg, azaz megvolt a kockázat, hogy valaki, bár befizette a vizsgadíjat, nem ment át a vizsgán, a pénzt pedig elbukta. A szolgáltatók ajánlotta átnézés, azaz „próbavizsga” lehetőségével ezután is érdemes lehet élni, hiszen akár spórolhatunk is vele – tette hozzá a szakember.

A kamera "tiszteleg"

Emlékeztettet arra is, egyre több az olyan telepített rendszer – a legutolsó a VÉDA –, amely nemcsak sebességet mér, de a hatóságok nyilvántartása alapján képes ellenőrizni, van-e a járműnek érvényes műszaki engedélye, az adott útszakaszra érvényes matricája. Az viszont igaz, hogy egyre kevesebb lesz az az eset, amikor az autót csak azért állítja majd meg a rendőr, hogy a forgalmi érvényességét ellenőrizze.

Életszerűbb KRESZ-vizsga

A KRESZ-vizsga alapvetően nem változik, azaz ideális esetben továbbra is az kap majd jogosítványt, aki ismeri a KRESZ-t és megtanul vezetni, előbbi számonkérése azonban változott. Már nemcsak egy statikus KRESZ-tesztlapot kell kitölteni, ahol minden kérdésre átlagosan egy perc állt rendelkezésre, hiszen a valóságban nincs ennyi idő dönteni, hanem a valós élethelyzetet jobban szimuláló videó kerül a vizsgázó elé, és mint egy éles helyzetben, másodpercek alatt kell majd dönteni. A cél nem a több bukás, hanem a biztos KRESZ-tudás – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: bízik abban, ezt autós iskolák is felismerik, a tesztek ismételgetése helyett jobban figyelnek majd az életszerűségre, és a leendő sofőrök is észreveszik majd: nem feltétlenül a legolcsóbb intézmény a legjobb.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
megmondó
„A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”
 • Resurrexit tertia die
  Protonok, elektronok, neutronok élettelen parányaiból ragyog fel a csodálatos, megfoghatatlan, de azért körülírható és csodálatos érték: a szeretet.
 • Korlátozni a napi hülyeséget
  Állítólag Einstein mondotta egyszer, hogy a világűr és az emberi butaság végtelen – de különösen az utóbbi.
 • Gyűlölet és politika
  A kis párt elnöke utóbb bebújt egy pénzember hóna alá, olyan milliárdos hajlatába, amely figura korábban a nagy párt elnökének bizalmasa, diáktársa volt.
 • Sufnituning kell labdarúgásunknak (is)
  A magyar futballrajongók a válogatott tétmérkőzésen is még mindig kisiskolás módjára „tanulni” akaró nebulónál sokkalta többet érdemelnek.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI