Az állam átveszi az agglomerációs közlekedést a fővárostól
A kormány és a főváros közötti tárgyalások megegyezéssel lezárhatóak: az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését, és kész a HÉV átvételére is.
2016. január 14. 15:26

Ezt jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Amíg kerítés van, meg tudjuk állítani a bevándorlást

Ha nem lenne a kerítés, a kölnihez hasonló események is bekövetkezhettek volna - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a németországi molesztálási ügyre utalva csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. (A délelőtti kormányülés a tervezettnél rövidebb volt - mondta Lázár János -, mert Orbán Viktor miniszterelnök influenzás.) A miniszter közölte: a következő hetekben, hónapokban minden kormányülésen foglalkoznak majd az illegális bevándorlás kérdésével. Arról is beszélt, hogy a kormány reméli, sikerül konszenzust teremteni ahhoz az alaptörvény-módosításhoz, amellyel önálló tényállás lehetne az alkotmányban a terrorveszélyhelyzet.

Csok-rendszer

Lázár János beszámolt arról is, hogy a kormány jövő szerdán nézi át a csok-rendszer eddigi tapasztalatait. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy értékelte, a ’70-es évek óta nem volt ilyen volumenű otthonteremtési támogatás. Hozzátette: ismeri a felmerült aggályokat a csok-kal kapcsolatban, de úgy vélte, nem indokolt a pesszimizmus, és mindenképp érdemes megvárni az első jelentkezőket. Fontosnak mondta a lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentését és 5 millió forint visszaigénylésének lehetőségét is, emlékeztetett az bővülő szja-kedvezményekre is.

Földárverések

Február közepétől folytatódnak a földárverések - jelentette be Lázár János. Elmondta, a kormány utasította őt és a földművelésügyi minisztert, hogy állíttassák össze az el nem kelt és a meg nem hirdetett állami földterületeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel. Az újabb árverési kör március végéig tart változatlan áron, változatlan jogi feltételekkel - ismertette a miniszter, aki a többi között azzal magyarázta az újabb árverések kiírását, hogy időközben változott a polgári törvénykönyv. Lázár János beszámolt arról is, hogy a meghirdetett 197 ezer hektár föld 61 százalékát adták el december végéig nyílt árverésen, ebből 171 milliárd forint folyt be. A három hektár alatti földek eladásából 6,1 milliárd forint bevétele származott az államnak - jelezte.

Lezártnak tekinthető az előző uniós ciklus

Idén 2048 milliárd forint európai uniós forrást kell kifizetni Magyarországon - ismertette az erről szóló kormánydöntést Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján, az idei első Kormányinfón. A kormány rendelete azt is rögzíti, hogy 2017. június 30-ig a 2014-2020-as uniós ciklus összes pályázatát ki kell írni, és legkésőbb 2019 elejére a teljes rendelkezésre álló összeget ki kell fizetni.
Megjegyezte, ha idén sikerül az előírt 2048 milliárd forint kifizetése, az abban részt vevő munkatársak 12 havi célprémiumot kapnak.

Felfokozott beszélgetés Paksról Brüsszelben

Lázár János beszámolt keddi brüsszeli látogatásáról is, ezen belül az Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős biztossal folytatott megbeszélésről, amely szavai szerint egy felfokozott beszélgetés volt. Közölte: az Európai Bizottság illetékes biztosa kifejezetten ellenségesen állt a paksi erőműbővítés és a Budapest-Belgrád-vasútvonal építése ügyében ahhoz a gondolathoz, hogy Magyarország akár Oroszországgal, akár Kínával magyarországi gazdasági befektetésekre szerződjön.

Az állam átveszi az agglomerációs közlekedést a fővárostól

A kormány és a főváros közötti tárgyalások megegyezéssel lezárhatók: az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését és kész a HÉV átvételére is - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János közölte, a kormány elfogadja Tarlós István főpolgármester észrevételeit, vagyis Budapestnek azt kell finanszíroznia, ami törvényi kötelezettsége. Hozzátette: a miniszterelnök utasította a fejlesztési és a nemzetgazdasági minisztert, a jövő heti kormányülésen adjanak tájékoztatást arról, hogy az agglomerációs települések fővárosba irányuló közlekedése mibe fog kerülni. A kormány ezt a terhet átveszi a fővárostól a Volán és a MÁV közreműködésével - mondta. Lázár János azt mondta, készen állnak a HÉV átvételére is, a HÉV és a MÁV integrációjának megvalósítására. Jelezte azt is, hogy a jövőben is kiemelten szeretnék Budapestet támogatni.

MTI
megmondó
Azért is orvosi eset, mert memóriája kórosan gyönge. Polgárháborús hangulatot ugyanis éppen ő keltett 2006. október 23-án.
 • Hattyú-Doll?
  Alighanem a hattyúdala lesz Thomas Doll edzőnek az Európa Liga selejtező második fordulójának visszavágója Herningben.
 • Újabb izmus az EU-ban: idiotizmus
  Az elmúlt évszázad még a legrokonszenvesebb izmus, a humanizmus fogalmát is beszennyezte, mert ezt a szép eszmét megélhetési humanisták sajátították ki.
 • A 2006-os terrorkormányzás
  Az egészen durva kettős mérce azt mutatja, hogy rejtett érdekcsoport próbálja rombolni Magyarországot.
 • Háború előkészülete zajlik térségünkben
  Úgynevezett „migránsfalvakat” akarnak létrehozni, megsértve adott államok területi integritását. Háborúk kezdődtek ekként évezredek óta.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI