Varga a magyar foglalkoztatáspolitikát ajánlja
Magyarországnak a foglalkoztatáspolitikában nagyon jó eredményei vannak, érdemes megosztania ezeket a tapasztalatokat.
2016. január 15. 19:38

Megosztani az elmúlt években kialakított gyakorlatokat, amelyek eredményeként nőtt a foglalkoztatás, csökkent a munkanélküliségi ráta, valamint jelentős hátrányos helyzetű csoport kapcsolódott be a foglalkoztatásba - mondta Varga Mihály pénteken az MTI-nek Párizsban.

Sikerült azt is elérni, hogy a közfoglalkoztatáson keresztül az oda bekerülők 12-13 százalékát vissza tudjuk integrálni az elsődleges munkaerőpiacra.

Elmondta azt is, hogy Magyarország az egyik legnagyobb mértékben tudta növelni a foglalkoztatási arányokat az OECD-tagállamok közül, és ez jó példa lehet más országok számára.

A nemzetgazdasági miniszter Párizsban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) foglalkoztatási, munkaügyi és szociális ügyekért felelős bizottságának miniszteri szintű ülésén szólalt fel.

A miniszter a tanácskozás szünetében az MTI-nek elmondta, hogy "nagyon komoly áttörést" ért el Magyarország, mert az OECD eleinte bizalmatlanul állt a közfoglalkoztatáshoz, s úgy vélte, hogy más eszközökkel gyorsabban lehet növelni az elsődleges munkaerőpiacra visszakerülők számát. A magyar példa Varga Mihály szerint bizonyítani tudta, hogy az 5-6 éve munka nélkül lévő embereknek az első lépcső lehet az, hogy közfoglalkoztatási programban vesznek részt.

"Az OECD számára mindez az bizonyította, hogy a magyar megoldásban van ráció, van eredménye és érdemes más országok számára is javaslatként bemutatni" - hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

Kifejtette: Magyarország elérte, hogy a rendszerváltozás óta a legkedvezőbb foglalkoztatási ráta alakult ki, 563 ezerrel többen dolgoznak, mint öt évvel ezelőtt, a munkanélküliségi ráta 6,2 százalékra csökkent, s az elmúlt évben több mint 150 ezer új munkahely jött létre. "Ez jelentős mértékben köszönhető azoknak az intézkedéseknek, amelyeket részben az OECD szakmai támogatásával ért el Magyarország" - tette hozzá.

Felszólalásában a miniszter kiemelte a munkahelyvédelmi akciót, amely hat különböző hátrányos helyzetű csoportnak biztosít foglalkoztatási lehetőséget, és amelyet 900 ezren vettek igénybe az elmúlt másfél évben. Megemlítette a foglalkoztatást támogató adóintézkedéseket, az egykulcsos adórendszert, amellyel átláthatóbbá váltak a munkára rakodó költségek és a minimálbér emelését. A munkaadói oldallal folytatott folyamatos párbeszédet is példaként említette, amelynek eredményeként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával a kormány - német és osztrák mintára - elindította a duális szakképzés új rendszerét, valamint a munka törvénykönyvének megújítását, amit a nagy viták ellenére a munkavállalói és a munkaadói oldal is el tudott fogadni. Azt is jelezte, hogy a kormány kész bizonyos időközönként az új jogszabály intézkedéseit felülvizsgálni és módosítani.

A foglalkoztatáspolitikai tanácskozás azért is nagy jelentőségű Magyarország számára, mert az első olyan magas szintű OECD-rendezvény, amelyet az országnak a szervezethez való csatlakozásának 20. évfordulóján rendeznek. A negyven tárcavezető csütörtöki díszvacsoráján Francois Hollande francia államfő is megjelent.

Az évforduló alkalmából a kormány számos kezdeményezéssel és rendezvénnyel kívánja a magyar reformok nemzetközi megismertetését elősegíteni, és egyúttal az OECD hazai ismertségét is erősíteni. Ezeket a törekvéseket szolgálja, hogy az OECD legjelentősebb és egyúttal legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó rendezvényének, a 2016. június elején tartandó miniszteri értekezletének egyik alelnöki tisztét Magyarország tölti be.

MTI
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI