Varga a magyar foglalkoztatáspolitikát ajánlja
Magyarországnak a foglalkoztatáspolitikában nagyon jó eredményei vannak, érdemes megosztania ezeket a tapasztalatokat.
2016. január 15. 19:38

Megosztani az elmúlt években kialakított gyakorlatokat, amelyek eredményeként nőtt a foglalkoztatás, csökkent a munkanélküliségi ráta, valamint jelentős hátrányos helyzetű csoport kapcsolódott be a foglalkoztatásba - mondta Varga Mihály pénteken az MTI-nek Párizsban.

Sikerült azt is elérni, hogy a közfoglalkoztatáson keresztül az oda bekerülők 12-13 százalékát vissza tudjuk integrálni az elsődleges munkaerőpiacra.

Elmondta azt is, hogy Magyarország az egyik legnagyobb mértékben tudta növelni a foglalkoztatási arányokat az OECD-tagállamok közül, és ez jó példa lehet más országok számára.

A nemzetgazdasági miniszter Párizsban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) foglalkoztatási, munkaügyi és szociális ügyekért felelős bizottságának miniszteri szintű ülésén szólalt fel.

A miniszter a tanácskozás szünetében az MTI-nek elmondta, hogy "nagyon komoly áttörést" ért el Magyarország, mert az OECD eleinte bizalmatlanul állt a közfoglalkoztatáshoz, s úgy vélte, hogy más eszközökkel gyorsabban lehet növelni az elsődleges munkaerőpiacra visszakerülők számát. A magyar példa Varga Mihály szerint bizonyítani tudta, hogy az 5-6 éve munka nélkül lévő embereknek az első lépcső lehet az, hogy közfoglalkoztatási programban vesznek részt.

"Az OECD számára mindez az bizonyította, hogy a magyar megoldásban van ráció, van eredménye és érdemes más országok számára is javaslatként bemutatni" - hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

Kifejtette: Magyarország elérte, hogy a rendszerváltozás óta a legkedvezőbb foglalkoztatási ráta alakult ki, 563 ezerrel többen dolgoznak, mint öt évvel ezelőtt, a munkanélküliségi ráta 6,2 százalékra csökkent, s az elmúlt évben több mint 150 ezer új munkahely jött létre. "Ez jelentős mértékben köszönhető azoknak az intézkedéseknek, amelyeket részben az OECD szakmai támogatásával ért el Magyarország" - tette hozzá.

Felszólalásában a miniszter kiemelte a munkahelyvédelmi akciót, amely hat különböző hátrányos helyzetű csoportnak biztosít foglalkoztatási lehetőséget, és amelyet 900 ezren vettek igénybe az elmúlt másfél évben. Megemlítette a foglalkoztatást támogató adóintézkedéseket, az egykulcsos adórendszert, amellyel átláthatóbbá váltak a munkára rakodó költségek és a minimálbér emelését. A munkaadói oldallal folytatott folyamatos párbeszédet is példaként említette, amelynek eredményeként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával a kormány - német és osztrák mintára - elindította a duális szakképzés új rendszerét, valamint a munka törvénykönyvének megújítását, amit a nagy viták ellenére a munkavállalói és a munkaadói oldal is el tudott fogadni. Azt is jelezte, hogy a kormány kész bizonyos időközönként az új jogszabály intézkedéseit felülvizsgálni és módosítani.

A foglalkoztatáspolitikai tanácskozás azért is nagy jelentőségű Magyarország számára, mert az első olyan magas szintű OECD-rendezvény, amelyet az országnak a szervezethez való csatlakozásának 20. évfordulóján rendeznek. A negyven tárcavezető csütörtöki díszvacsoráján Francois Hollande francia államfő is megjelent.

Az évforduló alkalmából a kormány számos kezdeményezéssel és rendezvénnyel kívánja a magyar reformok nemzetközi megismertetését elősegíteni, és egyúttal az OECD hazai ismertségét is erősíteni. Ezeket a törekvéseket szolgálja, hogy az OECD legjelentősebb és egyúttal legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó rendezvényének, a 2016. június elején tartandó miniszteri értekezletének egyik alelnöki tisztét Magyarország tölti be.

MTI
megmondó
Korruptak voltak Honecker alatt, korruptak voltak Medgyessy alatt, és „megbízhatóak”újabb bő évtized elteltével Brüsszelben az Európai Unió égisze alatt is.
 • Soros után
  „A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”
 • Resurrexit tertia die
  Protonok, elektronok, neutronok élettelen parányaiból ragyog fel a csodálatos, megfoghatatlan, de azért körülírható és csodálatos érték: a szeretet.
 • Korlátozni a napi hülyeséget
  Állítólag Einstein mondotta egyszer, hogy a világűr és az emberi butaság végtelen – de különösen az utóbbi.
 • Gyűlölet és politika
  A kis párt elnöke utóbb bebújt egy pénzember hóna alá, olyan milliárdos hajlatába, amely figura korábban a nagy párt elnökének bizalmasa, diáktársa volt.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI