Merkel és Seehofer kitoloncolná az észak-afrikaiakat
A nyugat-balkáni országokból származó menedékkérőknél bevezetett eljárást alkalmazva elkülönítve helyezik el, gyorsított eljárás alá vonják és a lehető leghamarabb kitoloncolják Németországból az észak-afrikai térségéből érkező menedékkérőket Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök új terve szerint - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.
2016. január 17. 16:53

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökei egyetértenek abban, hogy az észak-afrikai régióból származó menedékkők számának gyors emelkedése miatt haladéktalanul lépni kell, és nem lehet megvárni, amíg a törvényhozás a biztonságos származási országok közé sorolja Algériát és Marokkót, azt a két országot, ahonnan a legtöbben érkeznek.

Az átsoroláshoz az uniópártoknak a törvényhozás alsóházában (Bundestag) meg kellene nyerniük a koalíciós partner szociáldemokraták (SPD) támogatását, a tartományokat képviselő kamarában (Bundesrat) pedig a Zöldek támogatását. Ez nem lehetetlen, de hosszadalmas, ezért inkább egyszerűen alkalmazni kell a Nyugat-Balkán EU-n kívüli térsége biztonságosnak minősített országainak esetében alkalmazott megoldást, amelynek hatására ebből a régióból - a Szerbiától Albániáig húzódó térségből - gyakorlatilag megszűnt a menedékkérők beáramlása.

A bajor tartományi törvényhozás (Landtag) CSU-frakciójának vezetője, Thomas Kreuzer a Welt am Sonntagnak megerősítette a Merkel-Seehofer-terv létezését.

Minden amellett szól, hogy a menekültstátus megszerzésére esélytelenül pályázó észak-afrikai menedékkérőket is a nyugat-balkániak elkülönített elhelyezésére létrehozott két bajorországi befogadóállomásra - Bamberg, Manching - szállásolják el, és gyorsított eljárás alá vonják őket - mondta a politikus.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) adatai szerint egyedül 2015 decemberében 2296 algériai és 2896 marokkói állampolgárt regisztráltak menedékkérőként, többet, mint 2014-ben egész évben.

Thomas de Maiziere belügyminiszter már a kormány 2014-es migrációs jelentésének január eleji bemutatóján kiemelte, hogy súlyos gond az algériai és marokkói menedékkérők számának emelkedése. Áldozatok és tanúk beszámolói alapján az derült ki, hogy jellemzően az észak-afrikai térségből származó férfiak követtek el nők ellen szexuális támadásokat és rablásokat Kölnben és más városokban szilveszter éjjel.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke, Holger Münch már egy októberi interjúban kiemelte, hogy a menedékkérők között azonosított veszélyes csoportok egyike az észak-afrikai utcagyerekeké.

A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv tapasztalatai szerint a menedékkérők legnagyobb csoportját alkotó szírek és irakiak nem adnak sok munkát a rendőröknek, kriminológiai szempontból egyáltalán nem "feltűnőek", de az észak-afrikai Magreb-térségből származó, felnőtt kísérő nélkül érkező fiatalkorúak gondot jelentenek. Köztük vannak "nagyon-nagyon feltűnő" személyek, "utcagyerekek, akik megtanulták, hogy napról napra valahogy fenntartsák magukat, bűnözés révén is" - mondta a BKA vezetője.

A rendőrség a szilveszterkor történtek után igyekszik nagyobb erővel fellépni az észak-afrikaiak kiterjedt bűnözői szubkultúrája ellen. Ezt jelzi, hogy szombaton nagyszabású razziát tartottak Düsseldorf úgynevezett Magreb-negyedében, amelybe befészkelték magukat az észak-rajna-vesztfáliai tartományi főváros központjában tevékenykedő zsebtolvaj, utcai rabló és kábítószer-kereskedő csoportok.

A főpályaudvar mögötti környéket lezárták és 300 rendőr bevetésével átfésülték. A hat órán keresztül tartó akcióban a rendőrség vasárnapi összesítése szerint 18 helyszínen 290 embert ellenőriztek és 40-et előállítottak, többségüket illegális tartózkodás gyanújával. Volt köztük olyan személy is, akinek - menedékkérelme elutasítása után - már előjegyezték a hazatoloncolását.

A razziát már a szilveszteri támadások előtt megszervezték, de remélik, hogy annak révén újabb adatokat tárnak fel az észak-rajna-vesztfáliai Kölnben és más városokban történtekről - áll a düsseldorfi rendőrség vasárnapi közleményében.

MTI
MTI Hírfelhasználó