Káosz Budapesten: taxisok bénítják a belvárost
Be nem jelentett demonstrációt tartanak a taxisok Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződésében – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn kora reggel a honlapján.
2016. január 18. 09:34

A tájékoztatás szerint a felsorakozott gépkocsik egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat. Az érintett csomópontban a tömegközlekedést és a gépjárműforgalmat a rendőrség egy-egy forgalmi sávon biztosítja, és azt kéri, hogy aki teheti, kerülje el az útszakaszt.

A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán azt közölte, hogy a 9-es és a 105-ös autóbuszok pár perces késéssel közlekednek.

Az MTI tudósítója szerint 100-120 taxi demonstrál, incidens nem történt. A taxik a buszsávot is elfoglalják, így a reggeli csúcsforgalom indulásakor torlódás várható.

A taxik szélvédőjén a Uber felirat pirossal áthúzva látható, rajta a „No thanks!”, azaz a „Köszönjük, nem!” felirat.

Dudálás, káromkodás

Helyszíni tudósítónk szerint a város több közlekedési csomópontján – Jászai Mari tér, Margit híd budai hídfő, Nyugati pályaudvar – várakoznak rendőrautók. A demonstráció helyszínén kollégánk reggel nyolc óra környékén nagyjából 50 taxit és fél tucat rendőrt látott. Utóbbiak irányítják a forgalmat, a helyszínen dudálás ás káromkodás hallható.

Helyszínen tartózkodó tudósítónk elmondta, a rendőrök nincsenek a helyzet magaslatán, nagy a zűrzavar, több balesetveszélyes helyzet is történt. Hozzátette, idő közben az Anker közhöz vezető zebránál visszaállt a lámpás irányítás. Elmondta, délelőtt 10 órakor bejelentett demonstráció kezdődik az 5. kerületi Városház utcában, ahol 11 órakor egyeztetés kezdődik Tarlós István főpolgármesterrel, ennek függvényében szűnik meg, vagy eszkalálódik a demonstráció: akár teljes útzárral is tiltakozhatnak a taxisok – közölte a helyszínen tartózkodó munkatársunk. Hozzátette, a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződésében zajló forgalomlassítás a jelenlévők elmondása alapján spontán szerveződött, ők a 10 órakor kezdődő bejelentett demonstrációra sem mennek át.

„Szűnjön meg a tisztességtelen versenyelőny”

Egy kollégánknak nyilatkozó taxis – miután egy autós mellettük elhajtva beintett nekik egy „hajrá, Uber” kiáltás kíséretében – elmondta, megérti az autósok álláspontját, de ők csak azt akarják elérni, hogy az Uberre is ugyanolyan törvényi feltételek vonatkozzanak, mint a taxisokra, szűnjön meg a tisztességtelen versenyelőny. Közölte, a legutóbbi, kilométerenkénti 280 forintra való emelés előtt 12 évig nem történt emelés, de az ebből szerzett pluszt lassan, de folyamatosan veszítik el a taxisok a drosztdíjak és az engedélyek árának növekedésével.

Egy másik fuvarozó úgy fogalmazott, a lakosság csak azt látja, hogy az Uber olcsó, ezért az emberek azt választják, de az valójában az alapdíjon felül egyéb szorzókat használ, így az igazából az utasnak nem jó. Hozzátette, az 1200 Uber-autó forgalomba állítása óta 70 százalékos forgalomcsökkenést tapasztal.

Nem nyilatkoznak

Kollégánk a helyszínről elmondta, letiltottak minden nyilatkozatot 11 óráig, amíg a küldöttség be nem megy a városházára tárgyalni. Az egyik taxis szerint ennek az az oka, hogy az ATV egy „meglehetősen gusztustalan” riportot közölt róluk. Egy másik fuvarozó arra panaszkodott, hogy a média – állítása szerint – az Uber mellett áll. Mások az 1990-es taxisblokádhoz hasonlították a mostani helyzetet.

Helyszíni források azt közölték, nincs valóságalapja annak a híresztelésnek, hogy hidakat és pályaudvarokat zárnának le. Tudósítónk tapasztalatai alapján egyébként úgy tűnik, nincs hierarchia a résztvevők körében, „önkéntes szóvivők” vannak. A rendőrséggel normális a viszony – tette hozzá.

„Nem mi szerveztük”

A keddi sajtótájékoztatóig nem kíván nyilatkozni Tamás Miklós, a City Taxi elnöke – mondta az MNO megkeresésére. Kérdéseinkre Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke sem kívánt válaszolni.

Nem mi szerveztük és tudomásom szerint egyetlen fővárosi társaság sem vett részt a demonstráció szervezésében – mondta az MNO-nak Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetség (FUVOSZ) főtitkára. Mint elmondta, ismerik a taxisok problémáját, szakmai érdekképviseletük legutóbb a múlt héten kereste a miniszterelnököt, egyelőre választ várnak, a partner érdekképviselettel együtt.

„Nagyon gyorsan kezdjenek kapkodni”

A most zajló demonstrációval párhuzamosan 11-től a Főpolgármesteri Hivatal előtt a Városház utcában lesz majd egy meghirdetett demonstráció. Az esemény Facebook-ajánlója itt található. A szöveget szó szerint, változtatások nélkül közöljük:

Kiállunk a törvényben garantált jogainkért és követeljük a jogtalan állapotok azonnali megszüntetését! Követeljük az UBER és a többi illegális személyszállító azonnali betiltását. Követeljük a büntetések azonnali kiszabását az összes említett ,”vállalkozásra,” és azok szereplőire (soförök). Követeljük az Uber alkalmazás azonnali kikapcsolását (oldják meg és kész). Követeljük a legális taxisokkal kapcsolatos elvárások normalizálását. Célunk Tarlós István főpolgármesterrel megértetni a jelen állapot tarthatatlanságát. Célunk országunk vezetőinek a figyelmeztetése ,hogy nem vagyunk bírkák. A helyzet megoldásának kitalálása, módja és kivitelezése nem feladatunk. Az érdekvédőink nem védenek, hanem taposnak rajtunk, a fuvarszervezők is. Nem politikusok vagyunk, hanem taxisok, mi az utcán vagyunk jók, de ott nagyon ! Akik meg létrehozták ezt az egész sz@r helyzetet (Tarlós, közgyűlés, Orbán, Bkk, Metál, Putyin, Obama, Merkel, Netanjahu ..stb..mit érdekel minket, hogy kicsoda ) nagyon gyorsan kezdjenek kapkodni, hogy helyrehozzák ...

2500-an az Uber ellen

A Népszabadság internetes oldalán azt írja, az elmúlt napokban a taxisok között végigjárt egy dokumentum, amelyben a sofőrök a kijelölt személyeket megbízzák érdekeik képviseletére. Ebben azt követelik a hatóságoktól, hogy a kormány tavaly elfogadott rendeletének megfelelően tiltsák be azokat a személyszállítási szolgáltatásokat, amelyek nem felelnek meg az előírásnak. A dokumentumot 2500 taxis írta alá.

Egy nol.hu-nak nyilatkozó forrás azt mondta, a fővárosi taxisok eddig azért maradtak csendben, mert bár az országos rendelet számukra „ostoba elemek” tömegét tartalmazza, ám az abban foglaltak az Uber szolgáltatásának beszüntetését is lehetővé tennék. Hozzátette, eredmények híján akár tartós demonstrációk is lehetnek.

MTI, MNO
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI