Újabb csomópontokat zárhatnak le a taxisok
Nincs egyezség, a Deák tér blokád alatt marad, a taxisok reggel 8-ig ott lesznek, de egy-egy sávon megindulhatott a forgalom. Hatalmas a torlódás.
2016. január 18. 18:23

A belvárosi forgalmi helyzetet itt követheti élőben.

Taxisokból álló küldöttség indult délután a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, valamint az Uber irodájához, hogy választ kapjanak arra, mikor teljesítik követeléseiket. A taxisok azután döntöttek így, hogy nem született megállapodás a képviselőik és Tarlós István főpolgármester közötti megbeszélésen, így a taxisok folytatják az Uber ellen meghirdetett budapesti demonstrációjukat. Az kora reggel óta tart a fővárosban a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésében. A helyszínen mintegy száz gépkocsi sorakozott fel, egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat, jelentős torlódást okozva. A helyszínt a rendőrség biztosítja.

Taxisok: csak egy megoldás van

Czifery Csaba, a Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke azt mondta, számukra az az egyetlen lehetséges megoldás, ha megszűnik az Uber, vagy ezen szolgáltató is azokat a feltételeket teljesíti, amelyeket a "hivatásos" autósoknak kell. Ha a négy felsorolt helyszínen nem kapnak pozitív választ vagy egy közeli határidőt az Uber beszüntetésére, lezárják a forgalom elől a teljes Bajcsy-Zsilinkszy út-Andrássy út-József Attila utcai kereszteződést - mondta a szakszervezeti elnök, aki később jelezte: a Nemzetgazdasági Minisztériumnál nem fogadták a taxisok küldöttségét.

Mindenki jót akar

Időközben megszólalt a közösségi személyszállító is, amely szerint a budapesti taxisdemonstráció csak megerősíti, hogy szükség van egy olyan modern szabályozási keretre, amely figyelembe veszi az új technológiák jelenlétét és pozitív hatását. Előzőleg Tarlós István főpolgármester közölte: az adófizető, jogszabályokat betartó magyar taxisok a továbbiakban is számíthatnak a főváros támogatására Uber-ügyben, de Budapestnek nincs hatósági eszköze és fizikai lehetősége az alkalmazás betiltására.

Újabb helyszínek?

 Az M1 helyszínen lévő tudósítója kora délután azt jelentette, a taxisok már nemcsak az Uber, de minden olyan internetes fuvarmegosztó szolgáltató ellen tüntetnek, amely számukra bevétel-kiesést jelenthet. Azt mondják, ezeknek a társaságoknak a jelenléte sokkal többet vesz ki a zsebükből, mint az, ha akár napokig itt kell állniuk, bár erre logisztikailag egyelőre még nem készültek fel. Azt is tudni már, hogy több területfoglalási engedélyük is van, így akár a város több pontját is lezárhatják, akár menet közben is. Az első ilyen helyszín a teljes Bajcsy-Zsilinszky út lehet.

Lázár: a szerdai kormányülésen tárgyalnak a taxisok ügyéről

A kormány szerdai ülésén megtárgyalja a taxisok ügyét - reagált Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn a Parlamentben. A miniszter közölte: mindenkivel konzultálnak, és a közlekedési államtitkárság már több alkalommal is egyeztetett a taxisok képviselőjével. Mérlegelni fognak minden javaslatot - tette hozzá Lázár János.

A Bajcsy és az Andrássy egy részét is lezárták

A tiltakozó taxisok lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tértől a Szent István-bazilikáig és az Andrássy út elejét hétfő délután, sok taxi keresztbe állt az úttesten - jelentette az M1 tudósítója a helyszínről. A szervezők nevében Gelencsér Zsolt azzal indokolta az akciót, hogy küldöttségeik kérésével "nem foglalkoztak érdemben" a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, valamint az Uber irodájánál sem. A taxisok információt próbáltak kérni követelésük teljesítésének időpontjáról. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára állítólag azt mondta küldöttségüknek, "lelkiekben velük van, egyebet nem tehet". A szervezők azt közölték, hogy 140 taxis vesz részt a hétfő reggel óta tartó demonstráción.

BRFK: a demonstráció résztvevői jogsértést követnek el

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére korábban azt válaszolta, hogy a hatályos jogszabályok alapján, a szükséges erőkkel és eszközökkel biztosítják a demonstrációt. Hétfő délután aztán felszólítást tett közzé honlapján, miután a tiltakozók egy-egy útszakaszt teljesen lezártak a fővárosban. A BRFK hangsúlyozta: a demonstráció résztvevői jelenlegi magatartásukkal jogsértést követnek el, és felszólította a be nem jelentett demonstráció szervezőit és résztvevőit, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésénél "állítsák vissza a rendezvény azon korábbi állapotát", amelynél a forgalom haladása egy-egy forgalmi sávon biztosított volt.

Egy-egy sáv szabad a Bajcsyn és az Andrássyn

Egy-egy sávon megindulhatott a forgalom a József Attila utcától az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út felé késő délután, miután az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok eltávolították keresztben álló autóikat az úttestről - jelentette az MTI helyszíni tudósítója -, a Deák Ferenc tértől azonban továbbra sem lehet a Bajcsy-Zsilinszky út felé autóval eljutni. Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője közölte, megállapodtak a rendőrséggel, és a Bajcsy-Zsilinszky úton a Károly körút felé egy sávon átengedik este hét óráig a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a BKK autóit, utána pedig a többi járművet is. Azt mondta, reggel nyolc óráig maradnak a demonstrálók. Hozzátette: nem tud arról, hogy más helyszíneken lesznek-e lezárások.

NFM: a kormány a szabályosan dolgozó taxisok oldalán áll

A kormány a tevékenységüket legálisan, a kormányrendeletben rögzített személyi és műszaki feltételek betartásával végző, adófizető taxisok oldalán áll - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára hétfőn a taxistüntetés résztvevőit fogadva. Az NFM közleménye szerint az államtitkár megerősítette: a minisztérium rendszeres párbeszédet folytat a szektor képviselőivel. "A kormányzat a jövőben is minden szükséges lépést megtesz az utasok élet- és vagyonbiztonságát, a taxisok munkáját, megélhetését biztosító feltételek megerősítése érdekében" - hangsúlyozta közleményében az NFM.

De mi az az Uber?
 
Az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatás a világ 68 országában, több mint 310 városban volt elérhető idén januárban, és - a hozzá hasonló vállalkozásokkal együtt - nagy konkurenciát jelent a hagyományos taxiszolgáltatásnak szerte a világban. A szolgáltatás lényege, hogy a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíjat is a rendszeren keresztül rendezik. A szolgáltatást igénybe vevők olcsóbban jutnak el úti céljukhoz, az autós pedig magánvállalkozásként kötetlenebbül szállíthat utasokat, aminek eredményeként a felülről szabályozott, monopolizált piac előnyeit eddig élvező taxisok egyre kevesebb fuvarhoz jutnak. Emiatt az Uber megjelenése számos helyen tiltakozásokat váltott ki a taxisok és a kormányok részéről egyaránt. A közösségitaxi-szolgáltatás ellen már korábban is demonstráltak a taxisok Budapesten. A kormány jelezte ugyan, hogy a taxisok, a tevékenységüket szabályosan végzők mellett áll, de azt is egyértelművé tette, hogy nem tiltja be az Ubert, nem kíván ugyanis "innovatív megoldásokat megakadályozni". Az első demonstráción, tavaly március 19-én mintegy ötven taxis vett részt. A június 16-i tiltakozáson a szervezők szerint háromszáz autó vettek részt, a járművek teljes szélességében elfoglalták az Alkotmány utca egy szakaszát. A demonstrációt azért szervezték, hogy felhívják a figyelmet az Uber és az ahhoz hasonló szolgáltatást nyújtó cégek "illegális működésére" - közölték akkor.
hirado.hu/MTI
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI