Újabb csomópontokat zárhatnak le a taxisok
Nincs egyezség, a Deák tér blokád alatt marad, a taxisok reggel 8-ig ott lesznek, de egy-egy sávon megindulhatott a forgalom. Hatalmas a torlódás.
2016. január 18. 18:23

A belvárosi forgalmi helyzetet itt követheti élőben.

Taxisokból álló küldöttség indult délután a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, valamint az Uber irodájához, hogy választ kapjanak arra, mikor teljesítik követeléseiket. A taxisok azután döntöttek így, hogy nem született megállapodás a képviselőik és Tarlós István főpolgármester közötti megbeszélésen, így a taxisok folytatják az Uber ellen meghirdetett budapesti demonstrációjukat. Az kora reggel óta tart a fővárosban a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésében. A helyszínen mintegy száz gépkocsi sorakozott fel, egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat, jelentős torlódást okozva. A helyszínt a rendőrség biztosítja.

Taxisok: csak egy megoldás van

Czifery Csaba, a Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke azt mondta, számukra az az egyetlen lehetséges megoldás, ha megszűnik az Uber, vagy ezen szolgáltató is azokat a feltételeket teljesíti, amelyeket a "hivatásos" autósoknak kell. Ha a négy felsorolt helyszínen nem kapnak pozitív választ vagy egy közeli határidőt az Uber beszüntetésére, lezárják a forgalom elől a teljes Bajcsy-Zsilinkszy út-Andrássy út-József Attila utcai kereszteződést - mondta a szakszervezeti elnök, aki később jelezte: a Nemzetgazdasági Minisztériumnál nem fogadták a taxisok küldöttségét.

Mindenki jót akar

Időközben megszólalt a közösségi személyszállító is, amely szerint a budapesti taxisdemonstráció csak megerősíti, hogy szükség van egy olyan modern szabályozási keretre, amely figyelembe veszi az új technológiák jelenlétét és pozitív hatását. Előzőleg Tarlós István főpolgármester közölte: az adófizető, jogszabályokat betartó magyar taxisok a továbbiakban is számíthatnak a főváros támogatására Uber-ügyben, de Budapestnek nincs hatósági eszköze és fizikai lehetősége az alkalmazás betiltására.

Újabb helyszínek?

 Az M1 helyszínen lévő tudósítója kora délután azt jelentette, a taxisok már nemcsak az Uber, de minden olyan internetes fuvarmegosztó szolgáltató ellen tüntetnek, amely számukra bevétel-kiesést jelenthet. Azt mondják, ezeknek a társaságoknak a jelenléte sokkal többet vesz ki a zsebükből, mint az, ha akár napokig itt kell állniuk, bár erre logisztikailag egyelőre még nem készültek fel. Azt is tudni már, hogy több területfoglalási engedélyük is van, így akár a város több pontját is lezárhatják, akár menet közben is. Az első ilyen helyszín a teljes Bajcsy-Zsilinszky út lehet.

Lázár: a szerdai kormányülésen tárgyalnak a taxisok ügyéről

A kormány szerdai ülésén megtárgyalja a taxisok ügyét - reagált Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn a Parlamentben. A miniszter közölte: mindenkivel konzultálnak, és a közlekedési államtitkárság már több alkalommal is egyeztetett a taxisok képviselőjével. Mérlegelni fognak minden javaslatot - tette hozzá Lázár János.

A Bajcsy és az Andrássy egy részét is lezárták

A tiltakozó taxisok lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tértől a Szent István-bazilikáig és az Andrássy út elejét hétfő délután, sok taxi keresztbe állt az úttesten - jelentette az M1 tudósítója a helyszínről. A szervezők nevében Gelencsér Zsolt azzal indokolta az akciót, hogy küldöttségeik kérésével "nem foglalkoztak érdemben" a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, valamint az Uber irodájánál sem. A taxisok információt próbáltak kérni követelésük teljesítésének időpontjáról. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára állítólag azt mondta küldöttségüknek, "lelkiekben velük van, egyebet nem tehet". A szervezők azt közölték, hogy 140 taxis vesz részt a hétfő reggel óta tartó demonstráción.

BRFK: a demonstráció résztvevői jogsértést követnek el

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére korábban azt válaszolta, hogy a hatályos jogszabályok alapján, a szükséges erőkkel és eszközökkel biztosítják a demonstrációt. Hétfő délután aztán felszólítást tett közzé honlapján, miután a tiltakozók egy-egy útszakaszt teljesen lezártak a fővárosban. A BRFK hangsúlyozta: a demonstráció résztvevői jelenlegi magatartásukkal jogsértést követnek el, és felszólította a be nem jelentett demonstráció szervezőit és résztvevőit, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésénél "állítsák vissza a rendezvény azon korábbi állapotát", amelynél a forgalom haladása egy-egy forgalmi sávon biztosított volt.

Egy-egy sáv szabad a Bajcsyn és az Andrássyn

Egy-egy sávon megindulhatott a forgalom a József Attila utcától az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út felé késő délután, miután az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok eltávolították keresztben álló autóikat az úttestről - jelentette az MTI helyszíni tudósítója -, a Deák Ferenc tértől azonban továbbra sem lehet a Bajcsy-Zsilinszky út felé autóval eljutni. Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője közölte, megállapodtak a rendőrséggel, és a Bajcsy-Zsilinszky úton a Károly körút felé egy sávon átengedik este hét óráig a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a BKK autóit, utána pedig a többi járművet is. Azt mondta, reggel nyolc óráig maradnak a demonstrálók. Hozzátette: nem tud arról, hogy más helyszíneken lesznek-e lezárások.

NFM: a kormány a szabályosan dolgozó taxisok oldalán áll

A kormány a tevékenységüket legálisan, a kormányrendeletben rögzített személyi és műszaki feltételek betartásával végző, adófizető taxisok oldalán áll - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára hétfőn a taxistüntetés résztvevőit fogadva. Az NFM közleménye szerint az államtitkár megerősítette: a minisztérium rendszeres párbeszédet folytat a szektor képviselőivel. "A kormányzat a jövőben is minden szükséges lépést megtesz az utasok élet- és vagyonbiztonságát, a taxisok munkáját, megélhetését biztosító feltételek megerősítése érdekében" - hangsúlyozta közleményében az NFM.

De mi az az Uber?
 
Az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatás a világ 68 országában, több mint 310 városban volt elérhető idén januárban, és - a hozzá hasonló vállalkozásokkal együtt - nagy konkurenciát jelent a hagyományos taxiszolgáltatásnak szerte a világban. A szolgáltatás lényege, hogy a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíjat is a rendszeren keresztül rendezik. A szolgáltatást igénybe vevők olcsóbban jutnak el úti céljukhoz, az autós pedig magánvállalkozásként kötetlenebbül szállíthat utasokat, aminek eredményeként a felülről szabályozott, monopolizált piac előnyeit eddig élvező taxisok egyre kevesebb fuvarhoz jutnak. Emiatt az Uber megjelenése számos helyen tiltakozásokat váltott ki a taxisok és a kormányok részéről egyaránt. A közösségitaxi-szolgáltatás ellen már korábban is demonstráltak a taxisok Budapesten. A kormány jelezte ugyan, hogy a taxisok, a tevékenységüket szabályosan végzők mellett áll, de azt is egyértelművé tette, hogy nem tiltja be az Ubert, nem kíván ugyanis "innovatív megoldásokat megakadályozni". Az első demonstráción, tavaly március 19-én mintegy ötven taxis vett részt. A június 16-i tiltakozáson a szervezők szerint háromszáz autó vettek részt, a járművek teljes szélességében elfoglalták az Alkotmány utca egy szakaszát. A demonstrációt azért szervezték, hogy felhívják a figyelmet az Uber és az ahhoz hasonló szolgáltatást nyújtó cégek "illegális működésére" - közölték akkor.
hirado.hu/MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó