Hétvégén újra itt a hó
Balatonon hét centi vastag a jég, így készülhetnek a korcsolyázás szerelmesei. A vastagodó jégpáncél miatt a nádat is tudják vágni, ami évek óta nem sikerült.
2016. január 21. 14:18

Ma az északnyugati szél sokfelé megélénkül, a Dunántúlon és a középső országrészben néhol meg is erősödik.

Az országban többfelé havazik, és a délelőtti órákban a főváros térségben is szállingózott a hó. Az OMSZ adatai alapján az észak-keleti országrészben esett a legtöbb hó, 4-6 centiméter , a Kékestetőn pedig 8 centiméter a hóvastagság. Ma még többfelé havazhat, de már csak 1-2 centiméter hóra lehet számítani. Jelenleg figyelmeztetés és riasztás nincsen kiadva, de gyenge hófúvás előfordulhat. Pénteken nem számíthatunk csapadékra, de hétvégén egy front érkezik, és újra 2-3 centiméternyi hó hullhat.

Gyulán éjszaka egy vékony fehér lepel borult a tájra, és a délelőtt órákban is havazott. A Békés Megyei Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint több baleset is történt a megyében. A helyszíni tudósító úgy értesült, hogy a közútkezelő és a települési szolgáltatók munkatársai is dolgoznak azon, hogy jól járhatóak legyenek az utak.

Hajdú-Bihar megyében hajnalban kezdett el havazni, 2-3 centiméter esett mostanáig. Mivel hideg van, ezért a leesett hó meg is marad. A főutak latyakosak, de jól járhatóak. A mellékutak azonban havasak és jegesek.

Balatonon 7 centi vastag a jég, így készülhetnek a korcsolyázás szerelmesei. A vastagodó jégpáncél miatt a nádat is tudják vágni, ami évek óta nem sikerült, mert nem lehetett rámenni a jégre.

Napsütésre és havazásra is készülni kell a hétvégén. Marad a hideg idő, éjszakánként több helyen mínusz 10 Celsius-fok alá is csökken majd a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken mindenütt több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 12 és mínusz 6 fok között alakul, de a hóval borított területeken ennél hidegebb, akár mínusz 15 fok is lehet. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 4 és plusz 1 fok között várható.

Szombaton nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, de a keleti határ közelében gyengén felhős, napos maradhat az idő. Északnyugat felől egyre többfelé várható havazás. A Tiszántúlra késő estére érhet el a csapadék. A leghidegebb órákban általában mínusz 13 és mínusz 8 fok közötti hőmérséklet várható, de keleten a hóval borított területeken ennél hidegebb is lehet. Napközben mínusz 3 és plusz 1 fok közé melegedhet a levegő.

Vasárnap a rövid napos időszakok mellett erősen felhős lesz az ég. Szórványosan fordulhat elő hószállingózás, kisebb havazás. A minimumhőmérséklet mínusz 9 és mínusz 3 fok között valószínű, de keleten kissé hidegebb is lehet. A nappali maximumok várhatóan mínusz 2 és plusz 5 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

hirado.hu/MTI
  • Hunyadiról, a keresztény világ hőséről az őszi Aracsban
    „A keresztény világ legnagyobb hőse, Hunyadi János egyetemes volta az 1444. évi várnai csata után Kelettől Nyugatig új távlatokba ért, ami művelődéstörténeti értelemben hatalmas jelentőségű” – olvasható az Aracs őszi, jelképesen október 23-ai számában.
  • A bővítési portfólió elnyerése nagy diplomáciai siker
    A jövő év legfontosabb feladata a magyar gazdaság eredményeinek megvédése; ehhez gazdaságvédelmi akcióterv kell, amely a következő év első negyedévére készülhet el, és ami adócsökkentésen alapulhat majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.
  • Bővülő védelmi együttműködés
    Benkő Tibor honvédelmi miniszter meghívására Budapestre érkezett november 22-én Marina Pendeš bosznia-hercegovinai védelmi miniszter. A tárcavezetők a két ország védelmi együttműködésének bővítési lehetőségeiről tárgyaltak.
MTI Hírfelhasználó