Sok tisztázandó kérdés van Mezőhegyesen
A legfontosabb, hogy olyan mennyiségű és minőségű föld maradjon állami tulajdonban, amely jövedelmezővé tudja tenni a működést.
2016. január 21. 15:08

Ezt nyilatkozta csütörtökön Farkas Sándor mezőhegyesi kormánybiztos.

Január 18-i kinevezése előtt már többször járt Mezőhegyesen, tárgyalt a Ménesbirtok és a Ménesgazda Zrt. vezetőivel, bejárta a területet, hogy előzetesen tájékozódjon a helyzetről.

Farkas Sándor a legfontosabbnak azt nevezte, hogy az állami mintagazdaság jövedelmező, hatékony, a mai kor követelményeinek megfelelő agrárüzemmé váljon, amely képes eltartani 250-300 embert.

Az MTI kérdésére úgy válaszolt: véleménye szerint a kormány által korábban adott 400 hektár erre nem lesz elegendő, "az még a lóállomány eltartásához is kevés".

Éppen ezért egyeztetett csütörtökön a Nemzeti Földalap régióvezetőjével, akivel keresik a megoldást, hogyan lehet növelni a területet.

Konkrét számokat nem kívánt mondani, annyit azonban elárult: közel 3000 hektár szántóterületről "kellene valami módon gondolkozni."

Farkas Sándor szerint 250-300 ember foglalkoztatása is csak akkor reális cél, ha sikerül megvalósítani az állattenyésztés jelentős növelését. Szerinte ehhez a lóállomány fenntartása mellett szükség lenne a jelenleg magánkézben, a privatizált ménesbirtok tulajdonában lévő szarvasmarha-állomány átvételére. Erről azonban még egyeztetni kell - hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány eddigi ígéretei szerint 400 embernek lesz munkája az állami gazdaságban, a kormánybiztos úgy nyilatkozott: nem tartja kizártnak, hogy ennyi embert is tud alkalmazni az állami vállalat, de csak akkor, ha elegendő földterület áll rendelkezésre.

Az egyeztetések során tudta meg, hogy egyes földrészleteknek már új tulajdonosai és bérlői vannak, akik a korábban privatizált cég földjeire licitálva szereztek tulajdont. "Őket én nem számolom már bele a 400 főbe, hisz ők önállóan fognak gazdálkodni, nem biztos, hogy emellett még alkalmazottak is szeretnének lenni" - fogalmazott.

Farkas Sándor nem gondolja, hogy drasztikusan csökkennének Mezőhegyes önkormányzatának adóbevételei, hiszen a "földterületeket nem viszi el senki a területről". Ezeken önálló magángazdaságok működnek majd, amelyeknek a Ménesbirtokhoz hasonlóan lesz adófizetési kötelezettségük, ráadásul az állami gazdaság tevékenységi körei is megmaradnak, sőt, elképzelései szerint bővülnek is - mondta.

Várhatóan ugyanekkora adó befolyik majd a településre, mint eddig, csak nem egy összegből, hanem több kézből - fogalmazott.

Mitykó Zsolt (független) polgármester korábban elmondta: 80 millió forint adóbevétele származik a településnek a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-től.

Farkas Sándor kifejtette: 2016-ban egy körülbelül ezer hektáros területen folytatódik a gazdálkodás, a többi területnek 2017 januárban, illetve októberben jár le a bérleti szerződése, amelyeknek a későbbi hasznosítását kell most előkészítenie.

Jelenleg zajlik a lóállomány genetikai átnézése. Egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a vetőmagtermesztés folytatását támogatja-e, sőt, mint mondta, a hibrid kukorica mellett más vetőmagok termesztését is megvalósíthatónak tartja. Hangsúlyozta: erről a vetőmaggyártó francia tulajdonú vállalattal kell tárgyalni, a cég vezetőjével a jövő héten találkozik.

A kormánybiztos a terveiről szólva elmondta: új állattartó telepek kialakítását, a férőhelyek bővítését is megoldandó feladatnak tartja, ahogyan annak a körülbelül 23 műemlék-jellegű épületnek a fenntartását, amely ugyancsak az állami gazdaság dolga lesz.

Utóbbiról szólva közölte: keresi a finanszírozási lehetőségeket, hogyan lehet az épületek állagát megóvni, hasznosítani, netán új agrár-kultúrtörténeti helyszínként be lehet-e vonni őket a turizmusba.

Azokról a földrészletekről, amelyek jelenleg is per alatt állnak, és amelyek esetén a Fővárosi Törvényszék leállította az árveréseket, a kormánybiztos elmondta: a perek kimenetelét nem tudja megítélni, de információi szerint egyes földrészleteket már a '90-es évek privatizálásakor nem jogszerűen adtak el, nem azokat adták el ugyanis, amelyeket az akkori földkiadó bizottság javasolt.

A tulajdonosváltások nem lettek átvezetve a különböző földhivatali nyilvántartásokba, jelenleg is van olyan terület, amelyet gyümölcsösként tartanak nyilván, miközben valójában gépudvar van ott - folytatta.

"Sok olyan kérdés van, ami nem egyszerű, az elkövetkező időszakban kezdek hozzá felgöngyölíteni és rendezni mindent" - fogalmazott.
 

MTI
megmondó
Alighanem a hattyúdala lesz Thomas Doll edzőnek az Európa Liga selejtező második fordulójának visszavágója Herningben.
 • Újabb izmus az EU-ban: idiotizmus
  Az elmúlt évszázad még a legrokonszenvesebb izmus, a humanizmus fogalmát is beszennyezte, mert ezt a szép eszmét megélhetési humanisták sajátították ki.
 • A 2006-os terrorkormányzás
  Az egészen durva kettős mérce azt mutatja, hogy rejtett érdekcsoport próbálja rombolni Magyarországot.
 • Háború előkészülete zajlik térségünkben
  Úgynevezett „migránsfalvakat” akarnak létrehozni, megsértve adott államok területi integritását. Háborúk kezdődtek ekként évezredek óta.
 • Civilizációs mentőcsónakok
  Jelenleg a civilizációs mentőcsónakok épségben való megőrzése lehet a társadalmi önvédelemnek a stratégiai célja.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI