Sok tisztázandó kérdés van Mezőhegyesen
A legfontosabb, hogy olyan mennyiségű és minőségű föld maradjon állami tulajdonban, amely jövedelmezővé tudja tenni a működést.
2016. január 21. 15:08

Ezt nyilatkozta csütörtökön Farkas Sándor mezőhegyesi kormánybiztos.

Január 18-i kinevezése előtt már többször járt Mezőhegyesen, tárgyalt a Ménesbirtok és a Ménesgazda Zrt. vezetőivel, bejárta a területet, hogy előzetesen tájékozódjon a helyzetről.

Farkas Sándor a legfontosabbnak azt nevezte, hogy az állami mintagazdaság jövedelmező, hatékony, a mai kor követelményeinek megfelelő agrárüzemmé váljon, amely képes eltartani 250-300 embert.

Az MTI kérdésére úgy válaszolt: véleménye szerint a kormány által korábban adott 400 hektár erre nem lesz elegendő, "az még a lóállomány eltartásához is kevés".

Éppen ezért egyeztetett csütörtökön a Nemzeti Földalap régióvezetőjével, akivel keresik a megoldást, hogyan lehet növelni a területet.

Konkrét számokat nem kívánt mondani, annyit azonban elárult: közel 3000 hektár szántóterületről "kellene valami módon gondolkozni."

Farkas Sándor szerint 250-300 ember foglalkoztatása is csak akkor reális cél, ha sikerül megvalósítani az állattenyésztés jelentős növelését. Szerinte ehhez a lóállomány fenntartása mellett szükség lenne a jelenleg magánkézben, a privatizált ménesbirtok tulajdonában lévő szarvasmarha-állomány átvételére. Erről azonban még egyeztetni kell - hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány eddigi ígéretei szerint 400 embernek lesz munkája az állami gazdaságban, a kormánybiztos úgy nyilatkozott: nem tartja kizártnak, hogy ennyi embert is tud alkalmazni az állami vállalat, de csak akkor, ha elegendő földterület áll rendelkezésre.

Az egyeztetések során tudta meg, hogy egyes földrészleteknek már új tulajdonosai és bérlői vannak, akik a korábban privatizált cég földjeire licitálva szereztek tulajdont. "Őket én nem számolom már bele a 400 főbe, hisz ők önállóan fognak gazdálkodni, nem biztos, hogy emellett még alkalmazottak is szeretnének lenni" - fogalmazott.

Farkas Sándor nem gondolja, hogy drasztikusan csökkennének Mezőhegyes önkormányzatának adóbevételei, hiszen a "földterületeket nem viszi el senki a területről". Ezeken önálló magángazdaságok működnek majd, amelyeknek a Ménesbirtokhoz hasonlóan lesz adófizetési kötelezettségük, ráadásul az állami gazdaság tevékenységi körei is megmaradnak, sőt, elképzelései szerint bővülnek is - mondta.

Várhatóan ugyanekkora adó befolyik majd a településre, mint eddig, csak nem egy összegből, hanem több kézből - fogalmazott.

Mitykó Zsolt (független) polgármester korábban elmondta: 80 millió forint adóbevétele származik a településnek a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-től.

Farkas Sándor kifejtette: 2016-ban egy körülbelül ezer hektáros területen folytatódik a gazdálkodás, a többi területnek 2017 januárban, illetve októberben jár le a bérleti szerződése, amelyeknek a későbbi hasznosítását kell most előkészítenie.

Jelenleg zajlik a lóállomány genetikai átnézése. Egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a vetőmagtermesztés folytatását támogatja-e, sőt, mint mondta, a hibrid kukorica mellett más vetőmagok termesztését is megvalósíthatónak tartja. Hangsúlyozta: erről a vetőmaggyártó francia tulajdonú vállalattal kell tárgyalni, a cég vezetőjével a jövő héten találkozik.

A kormánybiztos a terveiről szólva elmondta: új állattartó telepek kialakítását, a férőhelyek bővítését is megoldandó feladatnak tartja, ahogyan annak a körülbelül 23 műemlék-jellegű épületnek a fenntartását, amely ugyancsak az állami gazdaság dolga lesz.

Utóbbiról szólva közölte: keresi a finanszírozási lehetőségeket, hogyan lehet az épületek állagát megóvni, hasznosítani, netán új agrár-kultúrtörténeti helyszínként be lehet-e vonni őket a turizmusba.

Azokról a földrészletekről, amelyek jelenleg is per alatt állnak, és amelyek esetén a Fővárosi Törvényszék leállította az árveréseket, a kormánybiztos elmondta: a perek kimenetelét nem tudja megítélni, de információi szerint egyes földrészleteket már a '90-es évek privatizálásakor nem jogszerűen adtak el, nem azokat adták el ugyanis, amelyeket az akkori földkiadó bizottság javasolt.

A tulajdonosváltások nem lettek átvezetve a különböző földhivatali nyilvántartásokba, jelenleg is van olyan terület, amelyet gyümölcsösként tartanak nyilván, miközben valójában gépudvar van ott - folytatta.

"Sok olyan kérdés van, ami nem egyszerű, az elkövetkező időszakban kezdek hozzá felgöngyölíteni és rendezni mindent" - fogalmazott.
 

MTI
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI