Lázár: 70-nél több állami intézmény szűnhet meg
Sokan hagyhatnak fel a gazdálkodással, ha maradnak a jelenlegi tejfelvásárlási árak – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
2016. január 21. 16:35

A bürokráciacsökkentés jegyében intézményátszervezésre készül a kormány

A bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint 70 állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lázár János elmondta, a következő napokban tárgyalások indulnak a Miniszterelnökség és a tárcák között arról, hogy a háttérintézményeket, költségvetési szerveket hogyan lehet a tárcákba visszavinni, hogyan lehet a kiszervezéseket megszüntetni, egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban működtetni a rendszert. Jelezte, 50 ezer ember dolgozik ezekben az intézményekben, szerveknél.

A kormány csak kivételes esetben lát arra lehetőséget, hogy ezek a költségvetési szervek, hivatalok, intézmények megmaradjanak - mondta a miniszter, aki a biztosan megmaradó intézmények közé sorolta a rendőrséget, a honvédséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot és a Szociális Főigazgatóságot.

Lázár János az átalakítandó intézmények között említette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, a nyugdíjfolyósítási intézetet. A kormány tájékoztatása szerint február 10-én dönt erről a kérdésről.

Segítenének a tejfelvásárlási ár kiegészítésében

Krízisben vannak a tejtermelők a felvásárlási árak miatt, ezért a kormánynak segíteni kell - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Lázár János bejelentette, hogy március 1. és 15. között lesznek az újabb földárverések.

A miniszter a tejpiaci helyzetről azt mondta, ha maradnak a jelenlegi felvásárlási árak, sokan hagyhatnak fel a gazdálkodással. A kormány ezért keresi annak lehetőségét, hogyan tud segíteni a tej felvásárlási árának kiegészítésében.

Lázár János megerősítette múlt heti bejelentését: a földárveréseken változatlan áron, változatlan feltételek mellett kívánnak eladni minimum 150 ezer hektár földet. Az eladandó állami termőföldek listája jövő hétre készül el - közölte.

Csok - Két új rendelet foglalja majd össze a szabályokat

A kormány február 3-án két új rendeletben foglalja majd össze az otthonteremtési program szabályait - közölte a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János elmondta: az egyik rendelet szól majd a használt lakáshoz jutásról, a másik pedig az új lakáshoz jutás feltételeiről.

A miniszter megerősítette, hogy a kormány eltörli a 30 millió forintos értékhatárt. Emellett több más könnyítést is tartalmaznak majd a rendeletek, például az összkomfort meghatározásával kapcsolatban. A kormány a családok otthonteremtési kedvezményén (csok) keresztül arra is kész, hogy támogassa a nagyvárosokban a tetőtérbeépítéseket, valamint új tanyák építését - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a közfoglalkoztatottaknak arra lesz lehetőségük, hogy használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a csokot. Közölte továbbá: az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett.

Javaslatot vár a kormány az NFM-től a Déli pályaudvar bezárásának lehetőségéről 

A kormány azt kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM), hogy tegyen javaslatot arra, milyen feltételek mellett lehetne bezárni a budapesti Déli pályaudvart és parkot kialakítani a helyén - közölte Lázár János. Szintén egy közlekedéssel kapcsolatos kérdésre elmondta, ha az állam átveszi a HÉV-et, várható a rendszer felújítása és akár új HÉV-vonalak létesítése.

A Bruegel-kép nem hagyhatja el az országot

Jelentős számú olyan műtárgy lehet az állam birtokában, amelyről várhatóan nem fogja tudni bizonyítani, hogy minden kétséget kizáróan a tulajdonát képezi - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy a Miniszterelnökség szerdán bejelentette: az állam nem tudja megfelelően igazolni tulajdonosi jogviszonyát, ezért kiadhatja id. Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című képét az örökösöknek, amennyiben azok okiratokkal tudják igazolni örökösi minőségüket.
 

A 16. századi németalföldi festőművész Keresztelő Szent János prédikációja alkotásának kiadását Veronika Batthyány-Strattmann és Batthyány Ádám kezdeményezték, tulajdonjogukra hivatkozva.

Lázár János a Kormányinfón hangsúlyozta: a kép nem hagyhatja el az országot, mert védett műtárgy. Megjegyezte: az örökösök is jelezték, készek megállapodni az állammal arról, hogy milyen feltételek mellett maradhat a műtárgy a Szépművészeti Múzeumban.

 

MTI
megmondó
Korruptak voltak Honecker alatt, korruptak voltak Medgyessy alatt, és „megbízhatóak”újabb bő évtized elteltével Brüsszelben az Európai Unió égisze alatt is.
 • Soros után
  „A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”
 • Resurrexit tertia die
  Protonok, elektronok, neutronok élettelen parányaiból ragyog fel a csodálatos, megfoghatatlan, de azért körülírható és csodálatos érték: a szeretet.
 • Korlátozni a napi hülyeséget
  Állítólag Einstein mondotta egyszer, hogy a világűr és az emberi butaság végtelen – de különösen az utóbbi.
 • Gyűlölet és politika
  A kis párt elnöke utóbb bebújt egy pénzember hóna alá, olyan milliárdos hajlatába, amely figura korábban a nagy párt elnökének bizalmasa, diáktársa volt.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI