Jó évet zárt a mezőgazdaság 2015-ben
A múlt év eredményei elmaradtak ugyan a 2014-es rekordoktól, de így is jó évet zárt a magyar mezőgazdaság - mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.
2016. január 22. 14:44

A KSH jelentése szerint 4,7 százalékkal kisebb területen tavaly 2,6 millió tonnával, 15,7 százalékkal kevesebb gabona termett az előző évihez képest. A csökkenést elsősorban a betakarított kukoricamennyiség 29,7 százalékos visszaesése okozta. A nyár eleji hőség és a csapadékhiány miatt az előző évinél mintegy 2,77 millió tonnával kevesebb, 6,545 millió tonna kukoricát takarítottak. A termésátlag 27,2 százalékkal romlott, hektáronként 5,69 tonna volt.

A búza mennyisége a vetésterület 7,6 százalékos csökkenése ellenére az előző évi szinten maradt és 5,284 millió tonna volt. A termésátlag 8,7 százalékkal javult, hektáronként 5,14 tonnát ért el.

Czerván György kiemelte: az ágazat teljesítményét 2015-ben nagymértékben befolyásolta a rendkívüli időjárás. A múlt év az elmúlt 100 év harmadik legforróbb nyarát hozta, ami különösen az őszi betakarítású növényekre hatott kedvezőtlenül.

Ennek következményeként a 2014-es rekordterméssel szemben kukoricából mintegy 6,5 millió tonna, napraforgóból 1,5 millió tonna termett. Ugyanakkor 2014-hez képest jobban alakultak a kalászosok betakarítási eredményei. Külön kiemelendő, hogy jelentősen nőtt a szója termőterülete és mintegy 26 százalékkal emelkedett a betakarított mennyisége.

A zöldség-, gyümölcságazat szereplői 2015-ben jó évet zártak: a zöldségágazat kibocsátása 177 milliárd forint volt, 15 százalékkal több, mint a 2014-es, a gyümölcságazat 90 milliárd forintos kibocsátási értéke pedig 12 százalékkal haladta meg az előző évit. Szintén kedvezően alakult a szőlő-, borágazat eredménye, mind mennyiségben, mind minőségben jobb lett, mint a korábbi években.

Az államtitkár jelezte: a mezőgazdaság kibocsátása az előző évhez képest tovább nőtt, 2015-ben elérte a 2457 milliárd forintot. Külön kiemelte, hogy az állattenyésztés kibocsátása a 2014-es 827 milliárd forinthoz képest 2015-ben feltehetően elérte a 856 milliárd forintot, ami 3,6 százalékos bővülést jelent.

A kormányzat kiemelt célja, hogy a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés helyzetét javítsa a növénytermesztéshez képest - hangsúlyozta az államtitkár. Az agrár-külkereskedelem 2014 első tíz hónapjával összevetve a számos kedvezőtlen nemzetközi hatás ellenére, várhatóan 2015-ben is megközelíti a 8 milliárd eurós szintet.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A „harangzúgásos" magyar irodalomról a bor fővárosában
  A baloldali értlemiségiek által szerzett becstelen, immorális előnyök és kiváltságok – s velük a (Fekete Gyula szavával jellemezhető) „nemzetundoros" beidegződések – gyakran túlélték a rendszerváltozás fordulatát – fogalmaz Bertha Zoltán a Tokaji Írótáborra készülve.
 • Magyar arany- és ezüstérem 200 méter pillangón
  Milák Kristóf címét megvédve arany-, Márton Richárd pedig ezüstérmet nyert 200 méter pillangón a római úszó Európa-bajnokság keddi napján.
 • Megerősítette az erdők fokozott védelmét az agrárminiszter
  Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása - erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István, az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint.
MTI Hírfelhasználó