Sok európai már tűrőképessége határára érkezett
Az osztrák belügyminiszter a schengeni övezetből való ideiglenes kizárással fenyegette meg szombaton Görögországot arra az esetre, ha nem erősíti meg határainak ellenőrzését a migránsáradattal szemben, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója pedig kijelentette a davosi világgazdasági fórumon, hogy a migránsválság egyenesen a schengeni övezet létét fenyegeti. Az EU soros elnöksége egyébként néhány hete jogilag lehetetlennek mondta Görögország kizárását. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szombaton "álmegoldásnak" mondta az osztrák javaslatot.
2016. január 23. 21:17

"Ha az athéni kormány nem vállalja határainak, vagyis az Európai Unió határainak a biztosítását, akkor nyíltan kell beszélnünk Görögország ideiglenes kizárásáról a schengeni övezetből" - jelentette ki Johanna Mikl-Leitner a Die Welt című német lap vasárnapi számában megjelenő interjújában, amelyből szombaton részleteket közölt az újság.

"Ha egy schengeni övezetbeli ország tartósan nem teljesíti kötelezettségeit, és csak vonakodva hajlandó segítséget elfogadni, akkor semmi nem tiltja, hogy ezen elgondolkodjunk" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte "mítosz az az érv, miszerint a görög-török határt képtelenség ellenőrizni". "Sok európai már tűrőképessége határára érkezett. Sokat beszéltünk már, itt a cselekvés ideje. A stabilitás, a rend és Európa biztonságának védelméről van szó".

Frank-Walter Steinmeier azonban egy szombati interjújában elvetette az osztrák belügyminiszter ötletét. "Az olyan álmegoldások, mint egyes államok kizárása a schengeni zónából nem mozdítanak elő semmit, s főként nem csökkentik a migránsok áradatát, miközben megosztják Európát" - közölte a német külügyminiszter.

"Nem lesz megoldás a menekültválságra, ha eltűnik a szolidaritás" - szögezte le, hozzátéve: "éppen ellenkezőleg, mindannyiunknak ugyanabba az irányba kell húznunk, s minden erőnket arra kell koncentrálnunk, hogy küzdjünk azon okok ellen, amelyek az embereket menekülésre késztetik. Emellett minden erőnkkel fokoznunk kell az EU külső határainak védelmét és el kell érnünk a menedékkérők igazságos elosztását Európán belül."

Az Európai Unió soros elnöksége decemberben elvetette azt a lehetőséget, hogy Görögországot kizárják a schengeni övezetből, arra hivatkozva, hogy ez jogilag lehetetlen. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szóvivője pedig cáfolta, hogy az EU részéről a kizárásra vonatkozó fenyegetés érkezett volna.

Nikosz Kociasz görög külügyminiszter pénteken lehetetlennek mondta a görög határok lezárását. "Ha meg akarnánk állítani a menekülteket, úgy háborút kellene vívnunk ellenük. Bombáznunk kellene őket, el kellene süllyesztenünk hajóikat és az embereket hagynunk kéne megfulladni. Ez ellentmond az emberiességnek, az európai jognak és nemzetközi egyezményeknek egyaránt. Ezt nem tehetjük meg" - mondta a görög külügyi tárca vezetője a berlini Tageszeitung (TAZ) napilapnak.

Christine Lagarde-ot, az IMF vezérigazgatóját a davosi fórum egyik vitájában megkérdezték, hogy több európai vezetőhöz hasonlóan a schengeni övezet töréspróbájának tekinti-e a migránsválságot, és erre azt válaszolta, hogy igen, de ez a személyes véleménye.  Manuel Valls francia és Mark Rutte holland miniszterelnökök egyenesen azt is lehetségesnek tartották a héten, hogy a migránsválság miatt részekre szakad az Európai Unió.

Lagarde hozzátette, hogy az IMF véleménye szerint ha az EU jól tudja kezelni a válságot, akkor egyes tagországai végül nyerhetnek rajta, mert hatására nagyobb lehet a gazdasági növekedésük. Az eurózóna 19 országának átlagosan 0,2 százalékpontos plusz növekedést biztosíthat az új munkaerőtömeg, de a legtöbb migránst befogadó Németországnak és Svédországnak még többet. "Gazdasági szempontból egyébként Európa kétségkívül jobb állapotban van, mint tavaly, de két fő aggályunk van", az egyik a menekültválság, a másik Nagy-Britannia esetleges kilépése az EU-ból - mondta Lagarde.

hirado.hu - MTI
  • Magyar rajztanítási módszer világsikere
    Huszár Antal: A „Huszár-módszer” 2020-ban egy újabb mértani felfedezésemmel bővült, mely az emberi szem által érzékelt legszebb arány, az „arany-arány”, vagy ismertebb nevén az „aranymetszés” művészetekben történő alkalmazására nyújt forradalmian új megoldás.
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
MTI Hírfelhasználó