Szemerkényi: A schengeni szabályok megerősítése a kérdés
Nem a dublini és schengeni szabályok betartásáról, hanem azok megerősítéséről kellene Európában gondolkodni - mondta a biztonsági helyzetről Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában.
2016. január 25. 18:15

Európában változnia kell a fenyegetettségről vallott elképzeléseknek a köz- és politikai gondolkodásmódban, mivel a terrorizmus nem kerüli el a kontinenst, nemcsak az Egyesült Államokat vagy a Közel-Keletet érinti - mondta Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete.

"Az Európai Unió tagállamainak kell nagyon mélyen átgondolni az eddigi gyakorlatukat, és nagyon mély új gyakorlatokat bevezetni. És ebben odafigyelni arra, hogy azok az országok, amelyeknek van gyakorlata, tapasztalata a biztonsági fenyegetettségek kezelésében, azok vajon miért gondolkodnak abban, hogy a meglévő, a mienknél sokkal erősebb biztonsági rendszerüket tovább kell erősíteni" - jelentette ki.

Abban az esetben, ha az Európai Unióban fele vagy harmad olyan erős lenne a beléptetési rendszere biztonsága, mint az Egyesült Államokban, sokkal előrébb lennénk - mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy Washington a migrációs helyzet kezelése érdekében éppen további szigorításokon gondolkodik.

"A schengeni, illetve dublini rendszer leírja konkrétan, hogy miket kell tenni, milyen adatokat kell felvenni. Ha ezeket mind meg is tesszük, még mindig csak a biztonság minimumát értük el, amelyet akkor kéne tudni fenntartani, ha nincs külső nyomás, és nincs extra fenyegetés a rendszerben, most viszont van. A jelenlegi helyzetben azon kéne gondolkozni, hogy elég-e ez a megállapodás, nem pedig azon, hogy kell-e alkalmazni vagy sem" - mondta.

Ezt szerinte egyre több uniós vezető érti meg. Szemerkényi Réka azt mondta, hogy a Magyarországon bevezetett intézkedéseket számos uniós tagállamban jelentős elismerés övezi, és egyre nagyobb a támogatottsága is.

"Ennek a pandantja látszik az Egyesült Államokban is. Ott is azt érzékeljük, hogy a Magyarország által megtett lépések, a bevezetett beléptetési ellenőrzési rutinokra azt mondják, hogy helyesek, ezt meg kell csinálni, és javasolják, hogy az Európai Unió többi tagállama is kövesse a magyar példát" - emelte ki.

Magyarország washingtoni nagykövete azt mondta, a közösen elfogadott szabályok szigorú és következetes betartása a bizalom erősödéséhez vezet a szövetségesek között.

Kiegyensúlyozottabb magyar-amerikai kapcsolatok

Nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lettek az elmúlt esztendőben a magyar-amerikai politikai kapcsolatok - mondta Szemerkényi Réka.

"Az elmúlt egy év folyamán olyan nyíltsággal, őszinteséggel és egyszerűséggel sikerült végigmenni egy csomó ügyön, amely valamelyik fél számára fontos volt, hogy sokat közeledtek az álláspontok, sokkal jobban értjük egymást, látjuk a mögöttes elképzeléseket, koncepciókat. Sokkal kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, higgadtabb, sokkal inkább a megoldásra törekvő helyzetben vagyunk" - értékelt.

A diplomata hozzátette, mindig is lesznek olyan kérdések, amelyekben nem értünk egyet, vitázunk. A cél, hogy a megértés növekedjen és az oda figyelés erősödjön. A két ország gazdasági kapcsolatairól megemlítette, a trend évek óta pozitív, 2013-ban 24, 2014-ben 20 százalékkal bővült, tavaly 900 új munkahely jött létre amerikai befektetésekből.

"A kétoldalú kapcsolatoknak a biztonságpolitikai együttműködés az egyik legfontosabb, meghatározó eleme. Ezen a területen a terrorizmus jelentette fenyegetés közös értékelése, az Iszlám Állam által jelentett fenyegetés elleni közös fellépés, a migrációs helyzet értékelésében a közös pontok, a nemzetközi feszültségek megoldásában a közös erőfeszítés markánsan erősítette a két ország kapcsolatát" - jelezte.

A különböző missziókban a magyar katonák a legnagyobb amerikai és nemzetközi elismerés mellett dolgoznak együtt a szövetségesekkel - mondta Szemerkényi Réka.

"Engem ez személyesen is nagy büszkeséggel tölt el, azt gondolom, hogy ez egy nagy teljesítmény, nagy eredmény. A magyar katonák külföldön a missziókban valóban minőségi hozzájárulást jelentenek a közös műveletekhez" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarország washingtoni nagykövete.

InfoRádió
megmondó
Azért is orvosi eset, mert memóriája kórosan gyönge. Polgárháborús hangulatot ugyanis éppen ő keltett 2006. október 23-án.
 • Hattyú-Doll?
  Alighanem a hattyúdala lesz Thomas Doll edzőnek az Európa Liga selejtező második fordulójának visszavágója Herningben.
 • Újabb izmus az EU-ban: idiotizmus
  Az elmúlt évszázad még a legrokonszenvesebb izmus, a humanizmus fogalmát is beszennyezte, mert ezt a szép eszmét megélhetési humanisták sajátították ki.
 • A 2006-os terrorkormányzás
  Az egészen durva kettős mérce azt mutatja, hogy rejtett érdekcsoport próbálja rombolni Magyarországot.
 • Háború előkészülete zajlik térségünkben
  Úgynevezett „migránsfalvakat” akarnak létrehozni, megsértve adott államok területi integritását. Háborúk kezdődtek ekként évezredek óta.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI