Szent Márton útvonalán
A középkori Magyarországon több száz Szent Márton püspök és hitvalló tiszteletére szentelt templom állt.
2016. január 27. 10:53

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa szeretne a történelem viharaiban elpusztult templomoknak méltó emléket állítani a Szent Márton-emlékévben.

Feiszt György levéltárosnak, Via Sancti Martini szervezet ügyvivöjének tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

- A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa felhívással fordul Szent Márton tisztelő közösségekhez és magánszemélyekhez, hogy a saját maguk által választotta módon - emléktáblával, emlékoszloppal, kereszttel - jelöljék meg a ma már nem létező Szent Márton templomok helyét. Mennyire fontos, hogy ezt az államhatáron túli magyar területeken is megtegyék?

- A XIV. századi egyházi összeírások szerint a történelmi Magyarország területén csaknem ezer Szent Márton titulusú templom állt.Kifejezetten örvendetes lenne, ha például a Kárpátalján, ahol ma csak a munkácsi főtemplom viseli a Tours-i püspök nevét, felhívásunk visszhangra találna.

- Szent Mártont, ez a római katonából lett Tours-i püspököt mi magyar szentnek tartjuk, éppúgy, mint Szent Lászlót vagy Szent Erzsébetet. Hogyan érjük el, hogy kultusza ne "csak" a Kárpát-medencében, hanem a Lajtán túli, és a Királyhágón túli magyar közösségekben is eleven legyen?

- Az „elesettek pártfogó szentjének” kultusza elevenen él például az erdélyi Nyárádszentmártonban, ahol nincs is katolikus templom. A „Via Sancti Martini” Európai Szent Márton Kulturális Útvonal Szervezet éppen azért jött létre, hogy az elszigetelten, egymásról mit sem tudó közösségek hagyományait megismertesse és szélesebb közösséggé alakítsa. Várjuk minden, az „ügyért” tenni kész személy vagy közösség jelentkezését.

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. Szent Márton kultúránk része, hiszen már a Szent István-i államreform idején uralkodói szimbólummá vált alakja, emléke. Miképpen tudatosítsuk ezt az ifjú magyar nemzedékekben?

- Szent Mártont köpenyének egy rászorulóval való megosztása tette a keresztény hit egyik legnépszerűbb szentjévé. Az adakozásra, a szűkölködőkön való segítésre napjainkban is nagy igény van. Ezt csak erősíti a Márton életéhez kapcsolódó, rejtetten Európa szerte élő, libával, újborral időjárási megfigyelésekkel és sok mással kapcsolatos hagyományok sora. Ezeket kell a fiatal generációkkal megismertetni, és az adott helyen népszerűsíteni.

preshaztarsasag.wix.com/preshaz
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó