Február végéig eldől a letakart Golgota sorsa
Meg kell hozni a döntést február 21-ig kell a Munkácsy-trilógia részét képező Golgota védetté nyilvánítása miatt indult hatósági eljárásban – közölte szerdán a Magyar Időkkel a Miniszterelnökségi Sajtóiroda. Hozzátették: az ügyben a végső szót a Forster Központ elnöke mint másodfokú hatóság jogosult kimondani. Mint megírtuk, hogy tavaly november 20-án hivatalosan is felkerült a védett művészeti alkotások közé Munkácsy Mihály Golgota című festménye.
2016. január 28. 11:06

A műremek amerikai–magyar tulajdonosa, Pákh Imre üzletember a védetté nyilvánítással összefüggésben hangsúlyozta, hogy továbbra is jogellenesnek és indokolatlannak tartja az eljárást, és emlékeztetett: korábban meg is fellebbezték a Foster Központ döntését. – Azon leszek meglepődve, ha meglepődöm az eljárás végén. Kicsit olyan ez a másodfokú eljárás, mint amikor a bíró, a hóhér és az esküdtszék is egy személyben ugyanaz – mondta a Magyar Időknek Pákh Imre, aki szerint borítékolható a Fosters döntése.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a továbbiakban is a jogszabályi lehetőségek figyelembevételével jár el Munká­csy Mihály Golgota című képének megvásárlásakor – áll az MNB hozzánk eljuttatott közleményében. A képet a jegybank Értéktár programjának részeként kívánja megvásárolni, a műkincsvételre vonatkozó lehetőségeken belül, amelyeket ez esetben jogszabályok határoznak meg. A közlemény szerint az MNB továbbra is a nyilvánosság előtt is ismert hatmillió dolláros – azaz több mint 1,6 milliárd forintos – vételárat határozza meg a Golgotáért.

Az MNB az eddigi tárgyalások folyamán világossá tette, ez az összeg az általa legmagasabbként kifizethető vételár. Leszögezik: a jegybank nem tud és nem is akar alkudozásba bocsátkozni. A nemzeti bank ugyanakkor továbbra sem ért egyet Pákh Imre reakciójával, aki a Déri Múzeumban kiállított Golgotát letakartatta, és ezzel a festményt a nagyközönség számára elérhetetlenné tette.

A festmény sorsa azért is érdekes, mert a napokban Papp László, Debrecen polgármester azt mondta: a település megpályázza a 2023-as Európa kulturális fővárosa címet, majd meg­győződésének adott hangot, hogy hamarosan lehull a lepel a Déri Múzeumban letakarva őrzött Golgotáról. Hozzátette, folyamatos kapcsolatban áll Pákh Imrével. A jó viszonyt a kép tulajdonosa is megerősítette, hozzátéve: vele sem a kormány, sem a jegybank nem hajlandó tárgyalni, de örül Papp László optimizmusának. „Abban a pillanatban lekerül a lepel a Golgotáról, ahogy megszűnik a védettség a festményen. Előbb azonban erre nem látok lehetőséget.” – zárta szavait Pákh Imre.

magyaridok.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A hazához vezető kalauz sokaknak
  1948-ban a kommunisták eltávolították az állásából Fekete Istvánt, elsősorban a Zsellérek című könyve miatt, melyben megírta, hogy Ajkán milyen kegyetlenségeket követtek el 1919-ben a vöröskatonák.
 • Milliárdokba kerülhetnek Karácsony Gergely gáttervei
  A főváros a római-parti mobil gát felépítését elvetve, a Királyok útja-Nánási útra terveztethet új árvízvédelmi vonalat. Amennyiben a Fővárosi Közgyűlés jövő héten támogatja az előterjesztést, akkor 1,9 milliárd forintba és két-három évbe telhet a tervdokumentáció elkészítése. A képviselők újabb cégvezetők visszahívásáról és a Lánchíd felújításáról is szavazni fognak.
 • Itthon és külföldön is egyre aktívabb a Soros-hálózat
  Az Európai Parlament képviselői elfogadták a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot. Az EP baloldali pártjai által kezdeményezett újabb boszorkányüldözés mögött elemzők szerint valójában a Soros-hálózat áll.
MTI Hírfelhasználó