Versenyképes tudást és hazafiasságot kell adni a fiataloknak
Versenyképes tudást és hazafiasságot kell adni a felnövekvő nemzedékeknek - hangsúlyozta egy csütörtöki budapesti fórumon az emberi erőforrások minisztere.
2016. január 28. 20:55

Aki az egész világon mindenütt otthon van, a sehova nem tartozik - jelentette ki a Pesterzsébeti Polgári Esték rendezvényén, megjegyezve, hogy negyedszázadon keresztül Magyarország volt a térség egyetlen olyan volt kommunista állama, ahol a hit- és az erkölcstan nem kapott helyet az oktatásban.

A miniszter kifejtette: a magyar felsőoktatás mára anyagilag pluszba került, a tartozásoknál nagyobbak a megtakarítások, "most jön a minőségi munka, a tartalmi munka", mondta a tanárképzés fejlesztéséről.

Megjegyezte: az utóbbi három esztendőben pedagógusbér-emelésre fordított 234 milliárd forint egyik eredménye az, hogy vannak már olyanok, akik a felsőoktatásból középiskolai tanárnak mennek a magasabb jövedelem miatt.

A szocialista kormányok idején több száz vidéki kisiskolát zártak be, és e pedagógusok bére késhetett, ma már csak azokban az intézményekben fejezik be az oktatást, amelyekre a helyiek nem tartanak igényt - jegyezte meg.

Mint mondta, a 21. században ugyanazért többet kell dolgozni, mint korábban, ez pedig több tanulást, jobb teljesítményt és színvonalemelést jelent; ebben a rendszerben a pedagógus feladata az, hogy "úgy adja át a tudást, hogy kedvet ébresszen a még többre".

Balog Zoltán hangsúlyozta: az a cél, hogy legyenek erősebbek a családok és a helyi közösségek, ezen keresztül pedig maga az ország. Hozzátette: stabil gazdaság és erős ország nélkül Magyarország hangja a migránsválság során "feleannyit nem ért volna", mint így, hiszen egy adóságban fuldokló országgal "könnyebben lehet szórakozni".

A migrációról szólva a miniszter kiemelte, segítőkésznek kell lennünk, de legalább ilyen erős "az államnak az a kötelessége, hogy megvédje a saját közösségét", eldöntve ennek során azt is, milyen feladatokat tud felvállalni, és melyeket nem. Mindenkinek a vallását tiszteletben tartjuk, de ezt várjuk el másoktól - jelentette ki, hozzátéve, "a legfontosabb eldönteni, hogy mit kell tolerálni, és mit nem szabad tolerálni".

Mintegy kétszáz főnyi hallgatósága előtt a miniszter arról beszélt: Európától azt várják, hogy tegyen rendet a Közel-Keleten, és így az ott élők szülőföldjükön maradhassanak, ehhez pedig helyben kell majd segítséget nyújtani.

Már van lehetőség változtatásokra az oktatásban

Az emberi erőforrások minisztere szerint már olyan stabil az ország helyzete, hogy lehetőség nyílik belső korrekciókra az oktatási rendszerben, az érintettek érdekeit jobban figyelembe véve.

Balog Zoltán, akit az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön a miskolci Hermann Ottó és a budapesti Teleki gimnázium nyílt leveleivel kapcsolatban kérdeztek, azt mondta: bízik benne, hogy ha a következő fél évben elvégezik a munkát - a többi között a köznevelési kerekasztallal -, akkor szeptemberre eljuthatnak oda, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) érintő korrekció érződni fog az iskolákban. A miniszter nyár végére össze szeretne állítani egy csomagot ezzel kapcsolatban.

A reformok előkészítettségével kapcsolatos kérdésre a tárcavezető úgy válaszolt: 2010-ben mentálisan is olyan állapotban volt az ország, hogy gyorsan kellett változtatni, "különben nagy baj lesz". Hozzátette: akkor az érintettek szempontjai valamelyest háttérbe szorultak, de jelenleg már olyan stabil az ország helyzete, hogy ezekre jobban odafigyelhetnek, ráadásul nem alapvető változtatásokról, hanem a rendszert javító belső korrekciókról van szó.

Azzal kapcsolatban, hogy az iskolák nyílt leveleikben kifogásolták, hogy csökkent a tankönyvválaszték, Balog Zoltán jelezte: mindenhol több könyv közül lehet választani, és ennek a kérdésnek szerinte csökkenti is a súlyát, hogy a tananyag megismerhetőségének tere a digitális világban "hihetetlenül kitágul". Ezért - tette hozzá - a nyomtatott tankönyvek szerepe a jövőben csökken, a digitális tartalmaké nő, így az fajta szabadság, hogy több tankönyv közül lehetett választani, "megsokszorozódik".

A pedagógusok adminisztrációs kötelezettségein lehet és kell is csökkenteni, "ebben teljes konszenzus volt" a szerdai miskolci egyeztetésen - hangsúlyozta a miniszter. Közölte: idén eltörlik a tanfelügyeletet a már minősített tanároknál, és ezt esetükben három évig nem ismétlik meg; az intézkedés kilencezer tanárt érint.

"Ez egy nagyon jelentős bürokráciacsökkentés is" - jelentette ki.

Kitért az úgynevezett igazgatói kártyára is, mint mondta, bízik benne, hogy szeptembertől az iskolaigazgatóknak lesz pénzügyi keretük - vagy kártyával, vagy házipénztárral - azért, hogy ne kelljen "minden apró tétellel" a központhoz fordulniuk. Úgy fogalmazott: ezt fontosnak, méltányosnak tartja, és hiba, hogy eddig nem valósították meg, de adminisztratív akadályai voltak.

A köznevelési kerekasztallal kapcsolatban azt mondta: a Nemzeti Pedagógus Kar tisztségviselőit a pedagógusok választották, ebbe a kormánynak nem volt beleszólása, ezért, mint szakmai szervezet, "nem kerülhető" meg a pedagóguskar, amely tagja lesz a kerekasztalnak. Hozzáfűzte: még nem egyeztetett velük, de bevonná a Magyar Tudományos Akadémiát és a Magyar Művészeti Akadémiát is. Hozzátette: ez lenne a szakmai kör, és lenne egy érdekvédelmi kör is, amelyben a sok pedagógust képviselő reprezentatív szakszervezetek véleményét hallgatnák meg. Kifejtette: szükség van a szülők tekintélyes szervezetének véleményére, a felsőoktatás tagságára a tanárképzés miatt, a munkaerőpiaci szempontok okán a kereskedelmi és iparkamara, valamint a fenntartó, a Klik jelenlétére.

Úgy fogalmazott: elképzelései szerint ez lenne a plénum, és munkacsoportok alakulnának a különböző kérdésekben, valamint szükség van helyi, regionális és országos kerekasztalokra is.

Balog Zoltán, akit a bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban is kérdeztek, hangsúlyozta: félreérhető a "jogutód nélkül megszűnő" megfogalmazás a háttérintézményeknél. "Ilyen nincs a rendszerben", hiszen a szükséges funkciókat továbbra is el kell és el is fogják látni. Példaként említette, egyetért azzal, hogy az Oktatási Hivatal működését észszerűsítsék, de az érettségi és felvételi rendszert természetesen működtetni kell.

MTI
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI