Megkezdődhet Pest megye leválása Budapestről
Benyújtottuk Brüsszelnek a Közép-magyarországi régió kettéválasztásáról szóló tervezetet.
2016. január 31. 21:48

Már Brüsszelben van a Közép- magyarországi régió kettéválasztását célzó beadvány. Ha az Európai Bizottság elfogadja a tervezetet, 2021-ben Pest megye önálló régióként pályázhat az európai uniós forrásokra. Ennek eredményeként a korábban fejlettnek tekintett, ám valójában az országos átlag alatti mutatókkal rendelkező régióban is elindulhat a felzárkózás – nyilatkozta Csath Magdolna, a megye leválasztását előkészítő tanulmányt jegyző közgazdász.

Hivatalosan is elküldte a Közép-magyar­országi régió kettéválasztását célzó tervezetet a kormány Brüsszelbe – jelentette be pénteken Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. A kérelmet az Európai Bizottság és az unió statisztikai hivatala, az Eurostat is megkapta, így minden esély megvan arra, hogy 2018-tól Pest megye a fővárostól elválva, külön régiót alkosson. Ennek a lépésnek köszönhetően a 2020-as európai uniós ciklusban jelentős többletforrás juthat a megye településeinek és vállalkozásainak. Az összeg mellett a felhasználás feltételei is változnak, bővül a támogatható tevékenységek köre, nőhet az uniós hozzájárulás aránya és ezzel együtt kevesebbet kellene költeni a nemzeti forrásból, így végső soron kevesebb adófizetői forintot és több közösségi forrást használhat fel az ország a Pest megyei fejlesztésekre.

Csath Magdolna, a Közép-magyarországi régió kettéválását előkészítő tanulmány készítője elmondta: Pest megye több európai uniós támogatáshoz juthat a következő időszakban, így előnyeit kihasználva, erősségeire építve fejlődhet, a régiós különbségek pedig jelentősen csökkenhetnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi időszakban Pest megye a Közép-magyarországi régió részeként jelentős hátrányokat szenvedett el. – Bár az európai uniós szabályok miatt fejlett régiónak számított – így a támogatás mértéke is elmaradt az ország más részein adható összegtől –, a megyének vannak olyan járásai, amelyek a legszegényebb régiókra jellemző fejlettségi szinten vannak – jegyezte meg. A szakember szerint a megye lemaradottsága az alapszükségletek kielégítettsége területén is tetten érhető volt, ami nemcsak az életminőséget rontotta, hanem a versenyképesség javulását is gátolta. Az innovációs adatok alapján is lemaradt a régió, annak ellenére, hogy a megye erős humán tőkével rendelkezik. – Pest megye fejlődése nemzeti érdek is, mivel eredményeivel hozzájárulhat az ország gazdasági és társadalmi mutatóinak javításához – tette hozzá.
Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Pest megyei közgyűlés tegnapi ülésén közölte: tízéves folyamat zárult le, amikor a kormány tavaly decemberben a régió szétválasztásáról döntött. – A megye önállósulását a mintegy 187 település és a megye közgyűlése már 2006 óta szorgalmazta, az akkori kormány azonban nem hallotta meg az erre irányuló kérést, így a 2014–2020-as támogatási ciklusban is a fejlett régiók kategóriájában maradt a térség – jegyezte meg. Elmondta: az előző ciklusban, azaz 2007 és 2013 között az egy főre jutó támogatás összege 350 ezer forint volt a központi régióban, ezzel szemben az ország más részein átlagosan 930 ezer forintnyi uniós forrás jutott egy főre. Az államtitkár szerint a szűkös források elfogadhatatlan hátrányt jelentettek a megye vállalkozásainak és a településeknek.

A kormányzati szemléletváltás 2010-ben kezdődött, az új kabinet a kezdeményezés mellé állt, így elindulhatott a tervezés. Végül a megye leválásáról szóló rendelet tavaly decemberben jelent meg, miután a fővárosi és a megyei közgyűlés is egyhangúan támogatta a döntést – mondta. Az államtitkár szerint a 2021-ben kezdődő ciklus lehet az első, amelyben Pest megye is egyenlő feltételekkel indul az uniós forrásokért. A lépéssel ugyanakkor a főváros sem jár rosszul, Budapest a fejlett régióknak járó támogatást 2020 után is megkapja – tette hozzá.

magyaridok.hu
megmondó
Korruptak voltak Honecker alatt, korruptak voltak Medgyessy alatt, és „megbízhatóak”újabb bő évtized elteltével Brüsszelben az Európai Unió égisze alatt is.
 • Soros után
  „A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”
 • Resurrexit tertia die
  Protonok, elektronok, neutronok élettelen parányaiból ragyog fel a csodálatos, megfoghatatlan, de azért körülírható és csodálatos érték: a szeretet.
 • Korlátozni a napi hülyeséget
  Állítólag Einstein mondotta egyszer, hogy a világűr és az emberi butaság végtelen – de különösen az utóbbi.
 • Gyűlölet és politika
  A kis párt elnöke utóbb bebújt egy pénzember hóna alá, olyan milliárdos hajlatába, amely figura korábban a nagy párt elnökének bizalmasa, diáktársa volt.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI