Gyurcsány 900 millióját keresi a Fidesz
A Fidesz és a KDNP arra vár választ, hová tűnt az a mintegy 900 millió forint, amelyet Gyurcsány Ferenc az érdekeltségébe tartozó vállalaton keresztül hengergumizó cége értékesítésével szerzett. A DK és a PM is reagált a képviselői vagyonnyilatkozatokra.
2016. február 1. 17:27

Hollik István, KDNP-s országgyűlési képviselő, aki a Fidesz és a KDNP véleményét ismertette hétfői sajtótájékoztatóján, azt mondta: erős hiányérzetük támadt olvasva Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatát. Felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc vállalata a közelmúltban hamincszoros áron eladta a hengergumizással foglalkozó cégben meglévő többségi részesedést, és ezért majdnem egymilliárd forintot kapott. Az ellenzéki politikus sajtónyilatkozata szerint ugyanakkor ezt az összeget osztalékként kívánta felvenni - mondta Hollik István.

A Fidesz és a KDNP arra vár választ, hová tűnt a vételár, ugyanis a politikus vagyonnyilatkozatában ez az összeg semmilyen formában nem szerepel. Az is érdekes, hogyan "kaszálhatott" ekkorát a DK-elnöke, de ha már így történt, az adás-vétel után hová tűnt ez az összeg - jegyezte meg Hollik István. Az ügyletet tipikus Gyurcsány Ferenc-féle privatizációs mutyinak nevezte, aki közvetett állami hitelfelvétellel, közel 30 millióért szerezte meg a céget.

Kérdésre a kormánypárti képviselő azt mondta: a magyarországi vagyonnyilatkozatok rendszere az egyik legszigorúbb az unió tagországain belül, és ez a forma véleménye szerint megfelelő. Felidézte, hogy a közelmúltban módosították a vagyonnyilatkozatok rendjét, és nemcsak képviselőknek, hanem a hozzátartozóknak is le kell adniuk ilyen dokumentumot. Az ebben szereplő adatokat a hatóságok ellenőrizhetik - jelezte, hozzátéve: érdemi kritikát, amely megfontolásra méltó lenne, nem hallott, de ezzel együtt minden javaslatra nyitottak.

Nagyobb átláthatóságot követel a DK

A Demokratikus Koalíció a vagyonnyilatkozatok nagyobb átláthatóságát és visszakereshetőségét sürgeti. Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján bohóctréfának minősítette a bevallások jelenlegi rendszerét és azt követelte, hogy digitalizált és visszakereshető formában kelljen leadni azokat. Azt is javasolta, hogy induljon vagyonosodási vizsgálat, amikor valaki politikai pályára lép, illetve azt elhagyja, hogy tudni lehessen, ő és hozzátartozói azalatt hogyan gyarapodtak.

László Imre, a DK egészségügyi kabinetjének vezetője az ÁNTSZ-re hivatkozva azt mondta: a kórházak jelentős része alkalmatlan minimumfeladatai ellátására. Azt kérte, hogy az erre vonatkozó adatok legyenek teljességében hozzáférhetők. A DK a TAO-pénzek felét az egészségügyre költené.

Reformálna a PM

A Párbeszéd Magyarországért szerint a politikusok családtagjainak vagyonnyilatkozatát is "átláthatóvá kellene tenni", és azokról a magánszemélyekről is többet kellene tudni, akik kölcsönadnak a politikusoknak.  Tordai Bence, az ellenzéki párt szóvivője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, ezeknek a hitelezőknek nemcsak a nevét kellene, hogy megismerhesse az illetékes bizottság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hanem automatikusan vagyonosodási vizsgálatot kellene folytatni náluk.

Közölte, a PM szerint értelmetlen a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere; "egy semmit nem mondó sajtfecni", amit kitöltenek a képviselők. "A valódi Fidesz-bűnözők" a családtagok nevére íratják a vagyonukat és nem fogják így lebuktatni magukat - indokolta, miért javasolják a családtagok vagyonnyilatkozatának átláthatóságát.

Tordai Bence kifogásolta, hogy a Fidesz szűkítette a vagyonosodási vizsgálatok indításának lehetőségét, pedig ez lenne az egyik legfontosabb eszköz, ha valakinek a jövedelme nem fedezi az életvitelét és a vagyonosodását. Az ellenzéki párt szóvivője szerint alapvetően kellene megreformálni a rendszert, de amíg a Fidesz-kormány van hatalmon erre nem sok esély van.

MTI
megmondó
Alighanem a hattyúdala lesz Thomas Doll edzőnek az Európa Liga selejtező második fordulójának visszavágója Herningben.
 • Újabb izmus az EU-ban: idiotizmus
  Az elmúlt évszázad még a legrokonszenvesebb izmus, a humanizmus fogalmát is beszennyezte, mert ezt a szép eszmét megélhetési humanisták sajátították ki.
 • A 2006-os terrorkormányzás
  Az egészen durva kettős mérce azt mutatja, hogy rejtett érdekcsoport próbálja rombolni Magyarországot.
 • Háború előkészülete zajlik térségünkben
  Úgynevezett „migránsfalvakat” akarnak létrehozni, megsértve adott államok területi integritását. Háborúk kezdődtek ekként évezredek óta.
 • Civilizációs mentőcsónakok
  Jelenleg a civilizációs mentőcsónakok épségben való megőrzése lehet a társadalmi önvédelemnek a stratégiai célja.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI