Gyurcsány 900 millióját keresi a Fidesz
A Fidesz és a KDNP arra vár választ, hová tűnt az a mintegy 900 millió forint, amelyet Gyurcsány Ferenc az érdekeltségébe tartozó vállalaton keresztül hengergumizó cége értékesítésével szerzett. A DK és a PM is reagált a képviselői vagyonnyilatkozatokra.
2016. február 1. 17:27

Hollik István, KDNP-s országgyűlési képviselő, aki a Fidesz és a KDNP véleményét ismertette hétfői sajtótájékoztatóján, azt mondta: erős hiányérzetük támadt olvasva Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatát. Felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc vállalata a közelmúltban hamincszoros áron eladta a hengergumizással foglalkozó cégben meglévő többségi részesedést, és ezért majdnem egymilliárd forintot kapott. Az ellenzéki politikus sajtónyilatkozata szerint ugyanakkor ezt az összeget osztalékként kívánta felvenni - mondta Hollik István.

A Fidesz és a KDNP arra vár választ, hová tűnt a vételár, ugyanis a politikus vagyonnyilatkozatában ez az összeg semmilyen formában nem szerepel. Az is érdekes, hogyan "kaszálhatott" ekkorát a DK-elnöke, de ha már így történt, az adás-vétel után hová tűnt ez az összeg - jegyezte meg Hollik István. Az ügyletet tipikus Gyurcsány Ferenc-féle privatizációs mutyinak nevezte, aki közvetett állami hitelfelvétellel, közel 30 millióért szerezte meg a céget.

Kérdésre a kormánypárti képviselő azt mondta: a magyarországi vagyonnyilatkozatok rendszere az egyik legszigorúbb az unió tagországain belül, és ez a forma véleménye szerint megfelelő. Felidézte, hogy a közelmúltban módosították a vagyonnyilatkozatok rendjét, és nemcsak képviselőknek, hanem a hozzátartozóknak is le kell adniuk ilyen dokumentumot. Az ebben szereplő adatokat a hatóságok ellenőrizhetik - jelezte, hozzátéve: érdemi kritikát, amely megfontolásra méltó lenne, nem hallott, de ezzel együtt minden javaslatra nyitottak.

Nagyobb átláthatóságot követel a DK

A Demokratikus Koalíció a vagyonnyilatkozatok nagyobb átláthatóságát és visszakereshetőségét sürgeti. Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján bohóctréfának minősítette a bevallások jelenlegi rendszerét és azt követelte, hogy digitalizált és visszakereshető formában kelljen leadni azokat. Azt is javasolta, hogy induljon vagyonosodási vizsgálat, amikor valaki politikai pályára lép, illetve azt elhagyja, hogy tudni lehessen, ő és hozzátartozói azalatt hogyan gyarapodtak.

László Imre, a DK egészségügyi kabinetjének vezetője az ÁNTSZ-re hivatkozva azt mondta: a kórházak jelentős része alkalmatlan minimumfeladatai ellátására. Azt kérte, hogy az erre vonatkozó adatok legyenek teljességében hozzáférhetők. A DK a TAO-pénzek felét az egészségügyre költené.

Reformálna a PM

A Párbeszéd Magyarországért szerint a politikusok családtagjainak vagyonnyilatkozatát is "átláthatóvá kellene tenni", és azokról a magánszemélyekről is többet kellene tudni, akik kölcsönadnak a politikusoknak.  Tordai Bence, az ellenzéki párt szóvivője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, ezeknek a hitelezőknek nemcsak a nevét kellene, hogy megismerhesse az illetékes bizottság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hanem automatikusan vagyonosodási vizsgálatot kellene folytatni náluk.

Közölte, a PM szerint értelmetlen a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere; "egy semmit nem mondó sajtfecni", amit kitöltenek a képviselők. "A valódi Fidesz-bűnözők" a családtagok nevére íratják a vagyonukat és nem fogják így lebuktatni magukat - indokolta, miért javasolják a családtagok vagyonnyilatkozatának átláthatóságát.

Tordai Bence kifogásolta, hogy a Fidesz szűkítette a vagyonosodási vizsgálatok indításának lehetőségét, pedig ez lenne az egyik legfontosabb eszköz, ha valakinek a jövedelme nem fedezi az életvitelét és a vagyonosodását. Az ellenzéki párt szóvivője szerint alapvetően kellene megreformálni a rendszert, de amíg a Fidesz-kormány van hatalmon erre nem sok esély van.

MTI
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI