Magyarország és Horvátország érdeke a stratégiai együttműködés
Magyarország és Horvátország érdeke nem az ellenségeskedés, hanem a barátság és a stratégiai együttműködés, ahogyan az korábban is jellemző volt.
2016. február 2. 16:33

Ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután horvát kollégájával egyeztetett kedden, Budapesten.

A tárcavezető kiemelte: a magyar-horvát kapcsolatok soha nem voltak olyan rosszak, mint most, ezért most a két kormánynak azt a nagy feladatot kell végrehajtani, hogy erről a mélypontról kimozdítsák a kétoldalú kapcsolatokat.

Szijjártó Péter kijelentette: őszinte tárgyaláson vannak túl, és a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi helyzetében kifejezetten komoly szükség van az őszinteségre. Az elmúlt hónapokban több méltatlan támadás érte Magyarországot az előző horvát kormány részéről, de tisztában vannak azzal, hogy mindehhez a jelenlegi horvát kormánynak semmi köze - mutatott rá. Úgy vélte, mivel azonban ezek a támadások és vádaskodások méltatlanok és elfogadhatatlanok voltak, nem tudnak úgy tenni, mintha nem történtek volna meg.

A miniszter közölte: rendezési tervet állítanak össze a nyitott kérdések megoldására. A fontos ügyek között említette a két ország közötti vasúti közlekedés helyreállítását, a Szarajevó-Eszék-Budapest autópálya megépítését, a horvát LNG-terminál kérdését, valamint a Mol-INA ügyet.

Szijjártó Péter az LNG-terminállal kapcsolatban kifejtette: minden eddiginél kisebb a jelentősége, hogy mikor építi meg Horvátország a terminált, mivel az Európai Bizottság támogatásával egy másik, a romániai irány került előtérbe a diverzifikáció szempontjából. A Mol-INA ügyről pedig azt mondta: nagy segítség, hogy értelmesen és kulturáltan tudnak beszélni egymással, mert a jó párbeszéd hiánya beárnyékolja az államközi kapcsolatokat. Magyarország azt várja, hogy olyan üzleti és jogi környezet jöjjön létre, amelyben a Mol felelős befektetőként tudja működtetni az INA-t, a két vállalat eredményes együttműködése pedig mindkét ország érdeke - magyarázta. Megjegyezte: új típusú kommunikációra van szükség az ügyben, és nem a médián keresztül kell üzengetniük egymásnak.

A miniszter arra is kitért, hogy a tavalyi év első 11 hónapjában 22 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom az előző évi adatokhoz képest, és 2015-ben minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmát érték el. Hogy ez a folyamat ne álljon meg, az Eximbank 185 millió eurós hitelkeretet nyit a magyar-horvát vállalatközi együttműködés fejlesztésére.

Szijjártó Péter a migrációs válsággal kapcsolatban közölte: Európa jelenleg védtelen, a déli-délkeleti szomszédságából érkező áradatot nem tudja megállítani, kontrollálni, ezért erős déli védvonalra van szükség, ha kell, bolgár-macedón védvonalat kell kiépíteni, különben nő a terrorfenyegetettség, és romlik a közbiztonság Európában.

A tárcavezető gratulált a HDZ vezette új horvát kormány megalakításához, mint mondta, Magyarország nagy várakozással tekint az új kormány tevékenysége elé, amellyel az együttműködés vélhetően könnyebb lesz, mint néhány hete-hónapja az elődjével volt.

Miro Kovac horvát külügyminiszter hangsúlyozta: Horvátország és Magyarország két baráti ország, barátságuk erős és hosszú múltra tekint vissza, és ennek szellemében állnak hozzá a nyitott kérdések megoldásához.

Mint mondta, tárgyalt a magyarországi horvát kisebbség képviselőjével is, aki biztosította, hogy elégedettek azzal, ahogyan a magyar állam gondoskodik róluk. Horvátország is igyekszik jól gondoskodni a kisebbségekről - tette hozzá.

Miro Kovac kiemelte: Horvátország intenzív együttműködést akar kialakítani Magyarországgal és a visegrádi négyekkel. A jelenlegi horvát kormány a jövőre összpontosít, fejleszteni akarja az együttműködést Magyarországgal, de nem kerüli meg a problémákat - fogalmazott. Hozzáfűzte: fontos a kommunikáció, hogy a jó szomszédság szellemében oldják meg a felmerülő gondokat.

Készek a szükséges egyeztetésekre a migránshullám esetében is. A kulcsszó a koordináció, és hosszú távon csak uniós szinten lehetséges a megoldás minden tagállam bevonásával - vélekedett.

A horvát külügyminiszter sürgette a három magyar-horvát vegyes bizottság tevékenységének folytatását és felvetette egy esetleges magyar-horvát együttes kormányülés megrendezését is.

Szijjártó Péter egy az uniós reformcsomaggal kapcsolatos kérdésre elmondta: nem ismeri Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke levelének tartalmát, de a szociális ellátórendszerek tekintetében mindig megértéssel fogadják, ha egy ország véget akar vetni a visszaéléseknek, viszont nem értenek egyet olyan megoldással, amely bárkit diszkriminatívan érintene.

MTI
megmondó
Korruptak voltak Honecker alatt, korruptak voltak Medgyessy alatt, és „megbízhatóak”újabb bő évtized elteltével Brüsszelben az Európai Unió égisze alatt is.
 • Soros után
  „A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”
 • Resurrexit tertia die
  Protonok, elektronok, neutronok élettelen parányaiból ragyog fel a csodálatos, megfoghatatlan, de azért körülírható és csodálatos érték: a szeretet.
 • Korlátozni a napi hülyeséget
  Állítólag Einstein mondotta egyszer, hogy a világűr és az emberi butaság végtelen – de különösen az utóbbi.
 • Gyűlölet és politika
  A kis párt elnöke utóbb bebújt egy pénzember hóna alá, olyan milliárdos hajlatába, amely figura korábban a nagy párt elnökének bizalmasa, diáktársa volt.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI