Soros György által támogatott civilek állnak a pedagógus-tüntetések mögött
A PestiSrácok.hu portál szerint Soros György által támogatott civil szervezetek állnak a pedagógusokat utcára hívó körök mögött.
2016. február 2. 20:23

A PestiSrácok.hu keddi cikkében azt írta: a magyar oktatás állapota miatt éppen azok a szervezetek tiltakoznak és azok a civilek "kerítették a hálóikba" az egyébként jó ügyért kiálló pedagógusokat, akik liberálisként, "a bukott SZDSZ holdudvarából menekítették át magukat a jelenlegi közéletbe".

A hétvégén több mint száz ember részvételével megtartott Országos Tantestületi Értekezletet mások mellett "Soros civiljei", a Humán Platform és a Hívatlanul Hálózat hirdette meg. A szervezők azt is vállalták, hogy kifizetik a tantestületi értekezletre érkező vidékiek utazási költségeit.

A Humán Platform mögött "Soros György képe is felsejlik", miután a szervezet arca, Gulyás Márton annak a Krétakörnek volt tagja, amely 2012-ben 35 millió forintot kapott egy Soros György által finanszírozott alapítványtól - írta a honlap.

A PestiSrácok cikkében az áll: a csalódott pedagógusokat felkaroló Humán Platformnak az az Oktatói Hálózat is tagszervezete, amelynek tagja Heller Ágnes és "Gyurcsány Ferenc kedvenc szociológusa", Ferge Zsuzsa, de a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, Tóth Csaba is "feltűnik a szervezetben", aki 2004-ben és 2006-ban részt vett az SZDSZ kampányainak irányításában.

A Humán Platform tagszervezete a többi között a korábbi oktatási miniszter, Magyar Bálint által alapított Hálózat a Tanszabadságért nevű civil szervezet is, amely 2012-ben oktatáspolitikai együttműködési megállapodást írt alá a Bajnai Gordon által vezetett Együtt 2014 választói mozgalommal.

A PestiSrácok megkereste az érintetteket; Komjáthy Anna, a PDSZ budapesti választmányának ügyvivője a portálnak úgy nyilatkozott: "csak mosolygok azon, ha valaki azt mondja, Soros-féle civilek kevernek az oktatásban". Komjáthy Anna hozzátette: "Akcióink mögött nincs politikai szándék, nem akarunk kormányt buktatni, nem szeretnénk, hogy a demonstrációkra rátelepedne a pártpolitika".

Mendrey László, a PDSZ elnöke a felvetésekre úgy reagált, nem tiszte megállapítani, hogy ki honnan kap támogatást, pénzt.

"Nem gondolom, hogy bárki besározná a kezdeményezéseket, a szerveződések és az akciók függetlenek a politikától, a politikusoktól" - mondta.

MTI
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Európai identitás nincs, pedig igény – az lenne rá…
  Bayer Zsolt két állandó közgazdász vendége – Bogár László és Boros Imre – egy tematikus adás keretében az európai identitás kérdését próbálták közérthetően megfogalmazni.
 • A véletlen tervszerűsége
  Az újdonsült veszprémi polgármesterjelöltben könnyű felismerni az ellenzéki ország­gyűlési képviselők vidéki hasonmását, aki tévészékház híján egy zebránál csinált bolondot magából.
 • Új korszak kezdődhet hazánk és Brüsszel kapcsolatában
  Visszafogottságra intett Magyarországgal kapcsolatban az Európai Bizottság leendő elnöke, Ursula von der Leyen. Egy interjúban a német politikus elmondta, a közép- és kelet-európai országokban sokaknak az az érzésük, hogy az unióban nem fogadják el őket teljesen.
MTI Hírfelhasználó