Soros György által támogatott civilek állnak a pedagógus-tüntetések mögött
A PestiSrácok.hu portál szerint Soros György által támogatott civil szervezetek állnak a pedagógusokat utcára hívó körök mögött.
2016. február 2. 20:23

A PestiSrácok.hu keddi cikkében azt írta: a magyar oktatás állapota miatt éppen azok a szervezetek tiltakoznak és azok a civilek "kerítették a hálóikba" az egyébként jó ügyért kiálló pedagógusokat, akik liberálisként, "a bukott SZDSZ holdudvarából menekítették át magukat a jelenlegi közéletbe".

A hétvégén több mint száz ember részvételével megtartott Országos Tantestületi Értekezletet mások mellett "Soros civiljei", a Humán Platform és a Hívatlanul Hálózat hirdette meg. A szervezők azt is vállalták, hogy kifizetik a tantestületi értekezletre érkező vidékiek utazási költségeit.

A Humán Platform mögött "Soros György képe is felsejlik", miután a szervezet arca, Gulyás Márton annak a Krétakörnek volt tagja, amely 2012-ben 35 millió forintot kapott egy Soros György által finanszírozott alapítványtól - írta a honlap.

A PestiSrácok cikkében az áll: a csalódott pedagógusokat felkaroló Humán Platformnak az az Oktatói Hálózat is tagszervezete, amelynek tagja Heller Ágnes és "Gyurcsány Ferenc kedvenc szociológusa", Ferge Zsuzsa, de a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, Tóth Csaba is "feltűnik a szervezetben", aki 2004-ben és 2006-ban részt vett az SZDSZ kampányainak irányításában.

A Humán Platform tagszervezete a többi között a korábbi oktatási miniszter, Magyar Bálint által alapított Hálózat a Tanszabadságért nevű civil szervezet is, amely 2012-ben oktatáspolitikai együttműködési megállapodást írt alá a Bajnai Gordon által vezetett Együtt 2014 választói mozgalommal.

A PestiSrácok megkereste az érintetteket; Komjáthy Anna, a PDSZ budapesti választmányának ügyvivője a portálnak úgy nyilatkozott: "csak mosolygok azon, ha valaki azt mondja, Soros-féle civilek kevernek az oktatásban". Komjáthy Anna hozzátette: "Akcióink mögött nincs politikai szándék, nem akarunk kormányt buktatni, nem szeretnénk, hogy a demonstrációkra rátelepedne a pártpolitika".

Mendrey László, a PDSZ elnöke a felvetésekre úgy reagált, nem tiszte megállapítani, hogy ki honnan kap támogatást, pénzt.

"Nem gondolom, hogy bárki besározná a kezdeményezéseket, a szerveződések és az akciók függetlenek a politikától, a politikusoktól" - mondta.

MTI
  • Áder János: Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat
    Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat, ebben fontos szerepet játszik a paksi atomerőmű új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés - mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában.
  • Vádemelés Salvini ellen egy NGO-hajó feltartóztatása miatt
    Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása címén a szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga vezetője ellen az Open Arms civilhajó feltartóztatásáért, amely augusztusban 164 személlyel a fedélzetén 19 napig nem köthetett ki Olaszországban - jelentette az olasz sajtó kedden.
  • "Orbán hatékonyan száll szembe a képmutató uniós elittel"
    Keményen kritizálta a felálló új Európai Bizottságot, a magyar jelöltet azonban támogatta Jaak Madison, aki az idén tavasszal felállt, hárompárti tallinni kormánykoalícióhoz tartozó Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) európai parlamenti képviselője.
MTI Hírfelhasználó