A magyar-lengyel együttműködés a külpolitika fókuszában
A magyar-lengyel és a visegrádi együttműködés (V4) mindig is a magyar külpolitika fókuszában volt, és ez így lesz a jövőben is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután egyeztetett lengyel kollégájával szerdán Budapesten.
2016. február 3. 14:18

A tárcavezető kiemelte: Lengyelországgal szemben elfogadhatatlan támadás indult meg Európában, de a lengyel népnek és Lengyelországnak jár a tisztelet. Minden európai intézménynek, tisztségviselőnek, országnak és politikusnak tiszteletben kell tartania a lengyel nép döntését, hogy demokratikus választáson úgy határozott, a jelenlegi kormányt bízza meg, és ezt mindenkinek el kell fogadnia - jelentette ki.

Szijjártó Péter kifejtette: a visegrádi együttműködés további erősítése stratégiai fontosságú Magyarországnak, hiszen a V4 nélkül gyengébbek lennénk, e nélkül sok sikert nem értek volna el a múltban az EU-keretek között. De nem tragédia, ha bizonyos kérdésekben különböző megközelítést alkalmazunk - tette hozzá.

Közölte: a magyar kormány azért is fontosnak tartja a V4 erősítését, mert az elkövetkező időben is a közép-európai térség lesz az európai növekedés motorja, az elérhető gazdasági sikerek és a politikai együttműködés pedig jelentősen növeli a régió súlyát és erejét Európában. Mint mondta, lengyel kollégájával egyetértettek abban, hogy erős Európára van szükség, de ez nem lehetséges erős tagállamok nélkül.

A miniszter arról is beszélt, hogy a két országot sok biztonságpolitikai, gazdasági és energetikai érdek is összeköti. Tavaly minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmi értékét érték el, és az Eximbank 492 millió eurós hitelkerettel segíti a magyar és lengyel vállalatok együttműködését. Emellett a tárcavezető kiemelte az észak-déli irányú infrastruktúra jelentőségét, továbbá azt, hogy a Mol szerepe a lengyel energetikai piacon remélhetőleg még szorosabbra fűzi a gazdasági együttműködést a két ország között.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország hálás Lengyelországnak, hogy segítséget adott a legnehezebb időkben az ország és a schengeni övezet határának megvédéséhez. A külső schengeni határral rendelkező országok közül csak Magyarország felelt meg teljes mértékben az előírásoknak, és ehhez szükség volt visegrádi keretekben Lengyelország segítségére is - emlékeztetett.

A miniszter ismét hangsúlyozta a macedón-bolgár védvonal jelentőségét, és a különbségtétel fontosságát a menekültek és a gazdasági bevándorlók között. Azt is közölte, hogy Magyarország a józan ésszel ellentétesnek, végrehajthatatlannak tartja a kvótarendszert, és végigviszi az eljárást az Európai Bíróság előtt.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter üdvözölte, hogy Magyarország szolidaritásáról biztosította országát, egyúttal hangsúlyozta: Európának nem marginális kérdésekkel kellene foglalkoznia, hanem a valódi problémákkal.

A lengyel miniszter méltatta a magyar és a lengyel nép barátságát, a V4 jelentőségét és a sikeres gazdasági, energetikai projekteket. Úgy vélte, el kell érni, hogy Európának ez a része ne periféria legyen, hanem valódi központ Nyugat és Kelet között, és egyenlő súllyal emelhessenek szót Európában. Kiemelte a 8 milliárd euró értékű magyar-lengyel kereskedelmi forgalmat, és sürgette a kereskedelmi, gazdasági és infrastrukturális kapcsolatok szorosabbra fűzését.

Witold Waszczykowski kijelentette: eddig még nem voltak olyan ügy, amely szétválasztaná a két országot, mindenben egyetértenek vagy nagyon hasonló nézeteket vallanak, hasonló megoldási javaslataik vannak a problémákra.

Lengyelország is úgy látja, hogy a migrációs válságot a gyökerénél és nem Európában kell megoldani - magyarázta. Hozzáfűzte: a magyar-orosz kapcsolatokat gyakorlati együttműködésnek tekintik, vannak kérdések, amelyek csak pragmatikus együttműködésben valósíthatók meg. Oroszország Lengyelország szomszédja, és egy szomszédos országgal szükség van bizonyos gyakorlati együttműködésre, de ez nem jelenti azt, hogy minden lépését elfogadják Moszkvának - közölte.

A lengyel külügyminiszter megjegyezte: budapesti látogatása alkalmával a lengyel kormányfő jövő heti magyarországi útját is előkészítik.

Witold Waszczykowski kérdésre válaszolva arra is kitért az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által bejelentett javaslatokkal kapcsolatban, fontos, hogy akik már megkapták a szociális juttatásokat, ne veszítsék el azokat, vagyis csak a jövőbeli munkavállalókra vonatkozzanak a szabályok. A szabályok között vannak, amelyek kifejezetten kedvezőek, de pontosan végig kell tanulmányozni a javaslatcsomagot - vélekedett.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban elmondta: fontos, hogy lehetőség szerint legyen V4-es álláspont az ügyben, és erre jó esély van. Az EU érdeke, hogy Nagy-Britannia az unió része maradjon - tette hozzá.

Witold Waszczykowski kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a NATO keleti határa rosszabbul védett, mint a nyugati, ami tarthatatlan. A keleti határokon túl nem látni az orosz-ukrán konfliktus végét, ezért itt meg kell erősíteni a NATO-határokat - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kérdésre közölte: Magyarország egyelőre semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott, hogy NATO-csapatokat vagy amerikai hadfelszerelést állomásoztassanak itt. A NATO-t jelenleg délről és keletről is érik kihívásokat, és minden eddiginél nagyobb erőfeszítéseket kell tennie, hogy ezeknek megfeleljen - tette hozzá.

Azt is elmondta, Közép-Európa érdeke, hogy Schengen fennmaradjon, mert ha nem élné túl a jelenlegi válságot, az felmérhetetlen károkat okozna a térségnek.

Ezért a közép-európai országok megvédik a határaikat és ebben segítenek egymásnak - közölte.

MTI
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Orbán: csak egy Európa van
  Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.
 • Magyarország Európában jelenleg a világító fáklya
  Udvarnoky László hangsúlyozta, hogy Magyarország már most fáklya a hanyatló Európában. Szerinte éppen ezért kétségbeesnünk nem szabad, mert igenis van esélyünk arra, hogy fennmaradjunk.
 • Megpróbálják besározni a történelmi megemlékezést
  Sokan megpróbálják elvitatni Magyarország történelmi érdemeit, amit az ország 1989-ben tanúsított – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorában. A Századvég jogi szakértője a hétfőn Sopronba látogató Angela Merkel német kancellárt érő nemzetközi bírálatokra reagált.
MTI Hírfelhasználó