Nagy a félelem Németországban
A biztonságpolitikai szakértő szerint a legutóbbi metrótámadások és a farsangi kiemelt időszak is okot adhat újabb támadásra Németországban, ezért nagy a készültség az anti-terror egységeknél. Közben a német sajtó már a Merkel utáni időszakkal foglalkozik.
2016. február 4. 13:39

Több skandináv országban is javában zajlanak eljárások a terrorfenyegetettséggel összefüggésben. Svédországban, Finnországban és Dániában is gőzerővel nyomoznak a hatóságok, mivel kiderült, hogy több esetben az ISIS, azaz az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető személyek bukkantak fel az északi államokban.

Most már a német alkotmányvédelmi hivatal is úgy látja, hogy menekültek között csempészi be az Iszlám Állam a terroristáit a nyugat európai országokba. Erről beszélt a hivatal vezetője egy nemrég megjelent cikkben.

Nagy a félelem Németországban a rendőri vezetők részéről. A Kölnben csak „ötödik évszak”-nak nevezett karnevál kiemelt fontosságú a hatóságok szemében is: komoly készültség van minden anti-terror egységnél. Más szövetségi államokból is érkeztek kommandósok a rend biztosításának érdekében – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Németországban néhány hete elfogtak egy iráni származású férfit, akinél hamisított rendőri egyenruhákat és gázpalackokat foglaltak le. A farsangi jelmezek ebben a hideg időben jó lehetőséget biztosítanak, hogy bármit elrejthessenek a maskarák alatt – emlékeztetett.

Arról is beszámolt, hogy tudomása szerint nemrég Berlinben is történt a müncheni metrótámadáshoz hasonló eset, ami szerinte azt mutatja, hogy a bevándorlók egyre agresszívabbak, a molesztálások egyre többször verekedésekbe torkollnak.

Georg Spöttle úgy látja, egyre több politikus tolja Merkelre a helyzet megoldását, miközben érezhetően készül valami a kancellár ellen. „Talán bizalmatlansági indítvánnyal vagy más módon késztethetik őt lemondásra" - vélekedett a szakértő.

Őrizetbe vettek két feltételezett dzsihadista terroristát

Németországban súlyos állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésének és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez fűződő kapcsolatok gyanúja miatt őrizetbe vettek két embert - közölte csütörtökön a berlini rendőrség.

A közlemény szerint terrorelhárító egységek bevetésével egy időben több helyszínen házkutatást tartottak Berlinben, Észak-Rajna-Vesztfália és Alsó-Szászország tartományban. A fővárosban két lakást és két további helyszínt kutattak át. Az akció négy férfi ellen irányult. Őrizetbe két férfit vettek, és egy nőt, aki ellen más ügyben elfogatóparancs volt érvényben.

Az egyik gyanúsítottat az algériai hatóságok is keresik az IÁ-hoz fűződő kapcsolatai miatt. Az illető az eddig feltárt adatok alapján Szíriában katonai kiképzést kapott. A házkutatásokon lefoglaltak egyebek mellett számítógépeket és mobiltelefonokat - áll a közleményben.

Sajtóértesülések szerint a berlini tartományi bűnügyi hivatal vezette nagyszabású razziában 450 rendőr és kommandós vett részt, és mindkét őrizetbe vett férfi algériai.

A fő gyanúsított 35 éves, egy menedékkérőket befogadó állomáson vették őrizetbe az észak-rajna-vesztfáliai Attendornban. Az illető a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnak (BfV) - a német belső elhárításnak - tűnt fel, adatai szerint Szíriában harcolt az IÁ oldalán, és több személyazonosságot használ.

Az ARD országos közszolgálati televízió értesülése szerint az alsó-szászországi Hannoverben is átkutattak egy menekültszállást.

Arra utaló jeleket nem találtak, hogy az összehangolt razziával küszöbön álló terrortámadást akadályoztak meg.

hirado.hu - M1 - Ma reggel - MTI
megmondó
Azért is orvosi eset, mert memóriája kórosan gyönge. Polgárháborús hangulatot ugyanis éppen ő keltett 2006. október 23-án.
 • Hattyú-Doll?
  Alighanem a hattyúdala lesz Thomas Doll edzőnek az Európa Liga selejtező második fordulójának visszavágója Herningben.
 • Újabb izmus az EU-ban: idiotizmus
  Az elmúlt évszázad még a legrokonszenvesebb izmus, a humanizmus fogalmát is beszennyezte, mert ezt a szép eszmét megélhetési humanisták sajátították ki.
 • A 2006-os terrorkormányzás
  Az egészen durva kettős mérce azt mutatja, hogy rejtett érdekcsoport próbálja rombolni Magyarországot.
 • Háború előkészülete zajlik térségünkben
  Úgynevezett „migránsfalvakat” akarnak létrehozni, megsértve adott államok területi integritását. Háborúk kezdődtek ekként évezredek óta.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI