Különleges ezred alakult Szolnokon
A magyar emberek biztonságát jelentős mértékben garantálja a különleges műveleti erők katonáinak speciális tudása és felkészültsége - közölte Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Ezred megalakításáról szóló csütörtöki sajtótájékoztatón Szolnokon.
2016. február 4. 16:41

Az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison tartott rendezvényen Simicskó István kiemelte: óriási szükség van különleges műveleti tevékenységre, ezt az elmúlt csaknem tíz esztendő bizonyította.     

A katonák Magyarországon kívül nemzetközi missziókban, a nemzetközi feladatok ellátása során is bizonyították legmagasabb szintű tudásukat - hangsúlyozta.

Hozzátette: az elmúlt években a NATO-tól érkező visszajelzések is azt mutatják, hogy a katonák tudása, képessége, speciális felkészültsége magas szinten elismert, "úgy érzem, helyes, ha ezen az úton járunk".

A mai korban, a terrorizmus elleni küzdelemben rendkívül hasznos és erőteljes fellépést tud jelenteni a különleges műveleti képesség. Ez látható a világ bármely más országában, elsősorban a NATO-tagországokban és az a helyes, ha ezt a képességet hazánkban is erősítjük - mondta.

Simicskó István kiemelte: a nemzetközi példák, visszajelzések szerint a magyar katonák a legjobbak között vannak, "ha nem a legjobbak".     Benkő Tibor vezérkari főnök a sajtótájékoztatón elmondta: az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj és az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj bázisán jött létre a Különleges Rendeltetésű Ezred januárban. A két zászlóalj 1993 óta működik együtt, egyebek között az ideiglenes biztonsági határzár építésében is közösen dolgoztak.

Kitért arra, hogy Magyarországon 2005 óta tart az úgynevezett különleges műveleti erők kiképzése, felkészítése. Hozzátette: munkájukat hazai és nemzetközi szinten is elismerik.

Példaként említette, hogy néhány évvel ezelőtt az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoka Szolnokra utazott, hogy köszönetét fejezze ki és átadja kitüntetését a magyar különleges művelet katonáinak, akik egy harci feladat közben amerikai katonák életét mentették meg.

A különleges műveleti zászlóalj 2014-re elérte a legmagasabb készültségi fokot, amelyet egy nemzetközi ellenőrzés alkalmával egy ilyen jellegű kötelék elérhet - hangsúlyozta.

Benkő Tibor szerint napjaink kihívásai megkövetelik, hogy Magyarországon legyen olyan katonai erő, amelyet nagyon gyorsan, rövid időn belül alkalmazni lehessen, levegőben, szárazföldön, vízen és víz alatt is legyen képes műveleti feladatok végrehajtására.

Hozzátette: zömében katonaviselt emberek jelentkeznek különleges katonai képzésre, de csak a jelentkezők mintegy 15-20 százaléka lesz alkalmas különleges műveleti feladat végrehajtására.

Kérdésre elmondta: továbbra is összhangban állnak az amerikai különleges műveleti erők elgondolásával. Meggyőződése, hogy az Amerikai Egyesült Államok az eddigihez hasonlóan támogatni fogja ennek a képességnek a megszerzését.

Az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred (KRE) létszámát mintegy 1200 emberben határozták meg és  csupán 15-20 ember döntött úgy, hogy nem ebben a kötelékben kívánja folytatni tovább a szolgálatot - mondta.

Simicskó István kérdésre elmondta, kiemelt feladat, hogy a különleges műveleti erőket a legjobb felszereléssel lássák el. Hozzátette: hoztak már döntéseket a ruházatra vonatkozóan, de a fegyverzet és az eszközök biztosítása is prioritást élvez, igyekeznek a költségvetésből erre kellő forrást biztosítani.

MTI
megmondó
Alighanem a hattyúdala lesz Thomas Doll edzőnek az Európa Liga selejtező második fordulójának visszavágója Herningben.
 • Újabb izmus az EU-ban: idiotizmus
  Az elmúlt évszázad még a legrokonszenvesebb izmus, a humanizmus fogalmát is beszennyezte, mert ezt a szép eszmét megélhetési humanisták sajátították ki.
 • A 2006-os terrorkormányzás
  Az egészen durva kettős mérce azt mutatja, hogy rejtett érdekcsoport próbálja rombolni Magyarországot.
 • Háború előkészülete zajlik térségünkben
  Úgynevezett „migránsfalvakat” akarnak létrehozni, megsértve adott államok területi integritását. Háborúk kezdődtek ekként évezredek óta.
 • Civilizációs mentőcsónakok
  Jelenleg a civilizációs mentőcsónakok épségben való megőrzése lehet a társadalmi önvédelemnek a stratégiai célja.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI