Weinek Leonárd kilép az SZDSZ-ből
2009. július 12. 17:54
A vasárnap délelőtt még az SZDSZ pártelnöki posztjáért versengő Weinek Leonárd, Zugló polgármestere kilép az SZDSZ-ből. A politikus az MTI-hez eljuttatott késő délutáni közleményében azt írta: az elmúlt időszak párton belüli eseményei és a mai tisztújítás végeredménye alapján egyértelművé vált számára, hogy az SZDSZ-en belül sem szervezeti, sem politikai szempontból nincs esély a megújulásra. "A mostani választás nemhogy felszámolta volna a szekértáborok közötti harcot, hanem még jobban kiélezte azt. Az SZDSZ vezető politikusai évek óta egymás elleni érzelmeik, valamint szűk körű egyéni érdekeik által vezérelve politizálnak" - fogalmazott Weinek Leonárd. Véleménye szerint az elnökválasztás eredménye és a küldöttgyűlésen történtek egyaránt azt vetítik előre, hogy az elmúlt években tapasztalt gyűlölködés, a mások kiszorítására irányuló kisszerű személyeskedés folytatódik a jövőben is. Az SZDSZ-ben ezért nincs esélye mindannak, ami létjogosultságot adhat egy pártnak ahhoz, hogy a politika az emberek mindennapi problémáiról, boldogulásáról szóljon - fejtette ki.
 
Hozzátette, részéről a megméretés arra irányuló kísérlet volt, hogy "lehet-e az elsősorban belső hatalmi csatározásokban érdekelt erőközpontoktól függetlenedni képes többséget" szerezni az SZDSZ-en belüli rendszerváltás lebonyolításához és egy teljesen új nemzeti liberális közpolitika létrehozásához, ráadásul mindezt alulról építkezve.
 
Közölte: öncélú, egyéni vagy szűk csoportérdekeket szolgáló helyzet fenntartásában nem hajlandó részt venni, ezért a mai nappal kilép az SZDSZ-ből.
 
Weinek Leonárd - Retkes Attila és Badacsonyi Szabolcs mellett - a vasárnapi rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen az SZDSZ egyik elnökjelöltje volt. Retkes Attilát választották elnökké, aki 228 voksot kapott, Badacsonyi Szabolcsra 106-an szavaztak, s ő kapta a legkevesebb szavazatot (72).
 
 
MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó