Kórházak és rendelőintézetek szövetsége: fontolja meg intézkedéseit a kormány
2009. szeptember 18. 14:20
A lakosság egészségügyi ellátásának biztonsága érdekében fontolja meg intézkedéseit a kormány - kéri az ágazat finanszírozása kapcsán a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége, amely pénteken rendkívüli közgyűlést tartott. Közleményükben azt írják: "gondolják meg a tárgyaló felek, hogy az egyeztetés eredménye ne az legyen, hogy a kis kórházak ellehetetlenülnek és a nagyobb intézmények sem nyernek életlehetőséget. Valódi szakmai konszenzus nélkül ne szülessen elhamarkodott döntés". A Magyar Kórházszövetség és társszervezetei szerint nincs elég pénz az idén az egészségügyi intézmények működtetésére, s a szaktárca által megküldött finanszírozási rendelettervezet az ágazati érdekképviseletek számára elfogadhatatlan. Szerdán bejelentették: figyelemfelhívó és tiltakozó akciósorozattal is készülnek, ha kéréseiket a kormányzat nem teljesíti. Eszerint előbb zöld zászlókkal, szalagokkal demonstrálnának, tájékoztató transzparenseket állítanának fel az intézményekben, később nem írnák alá az új finanszírozási szerződést. Ha ekkor se érnek el eredményt, éhségsztrájkba kezdenek, majd végső esetben korlátoznák egészségügyi szolgáltatásaikat. Ez utóbbira vonatkozóan azonban jelezték: a sürgősségi ellátás nem sérülne, ám a várólisták hossza tovább növekedne.
 
Székely Tamás egészségügyi miniszter péntek délután egyeztetést tart a kórházi szakmai szervezetekkel a finanszírozás kérdéseiről.
 
MTI
Címkék:
  • Egymillió ember már megkapta az oltást Magyarországon
    Folyamatosan zajlik az oltás, ma délelőttre már egymillió ember megkapta az oltást Magyarországon. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek mától lépnek életbe.
  • Szigorúbb korlátok között kell élnünk két hétig
    Számos korlátozó intézkedéssel igyekszik megállítani a kormány a koronavírus-járvány harmadik, minden korábbinál agresszívabbnak mutatkozó hullámát. A mindennapi élethez szükséges boltokat leszámítva bezárnak az üzletek, a legtöbb szolgáltatás két hétig nem lesz elérhető, a közműveknél pedig csak elektronikus formában lehet majd ügyeket intézni.
  • Szent magyar nők napja
    Árpád-házi Szent Margit ikonográfiájáról írt tanulmányt a Szent Margit Gimnázium kérésére Prokopp Mária professor emerita művészettörténész. A munka érzékelteti, hogy a királylány alakja hét és fél évszázaddal földi léte után mind a mai napig ihlető erővel hat képzőművészeinkre.
MTI Hírfelhasználó