Borús képet fest a magyar társadalomról a Tárki legújabb kutatása
2009. október 12. 15:36
Gyenge intézményi bizalom, rossz morális közérzet, a jövedelmi egyenlőtlenségek miatti igazságtalanságérzet és az állami paternalizmus helyeslése, sőt elvárása - ez a négy fő jellemzője a magyar társadalom értékszerkezetének a Tárki Társadalomkutatási Intézet 2009 tavaszán végzett felmérése szerint, amelynek tartalmát szakmai konferencián vitatták meg a Magyar Tudományos Akadémián hétfőn. A Tárki által végzett kutatás kimutatta, hogy a magyar társadalom tagjainak többségét racionális, zárt gondolkodásmód jellemzi, amely alapján "sokkal kevésbé a nyugati kultúra magjához, mint inkább az ortodox kultúrkörhöz - Bulgáriához, Moldovához, Ukrajnához, Oroszországhoz - vagyunk sorolhatók". Mint Felcsuti Péter, a Raiffaisen Bank vezérigazgatója, a kutatás kezdeményezője elmondta, a felmérés arra kereste a választ, hogy milyen mélyebb társadalmi-kulturális gyökerei vannak a magyar gazdaság elmúlt években mutatott gyengélkedésének, hogyan hat a magyar társadalom értékszerkezete a gazdaság versenyképességére.
 
Az eredmények azt jelzik, hogy a nyugat-európai társadalmakhoz képest "kevésbé tartjuk fontosnak a civil és politikai szabadságjogokat, kisebb mértékű a mindennapi aktív politikai szerepvállalásunk, kevésbé toleráljuk a többségi gondolkodásmódtól eltérő véleményeket, értékrendszerünkben kisebb szerepet játszik az önmegvalósítás, valamint kevésbé bízunk a másikban".
 
Úgy tűnik, hogy a magyarok az intézményekben - különösen a politikaiakban - még kevésbé bíznak, mint egymásban: ebben Magyarország Európa sereghajtói közé tartozik.
 
A közerkölcs helyzete sem ad okot túl sok bizakodásra: a magyarok kétharmada úgy gondolja, hogy ő ugyan tisztességes, a többiek azonban nem azok. A világ több mint ötven országával összevetve Magyarországon vannak a leginkább meggyőződve arról, hogy a gazdaságban az egyes szereplők csak egymás rovására érvényesülhetnek. Az Európai Unióban a magyarok első helyen állnak ezzel a véleménnyel, míg az iskolai végzettség szerepét a legkisebbre értékelik. Ezenkívül makacsul tartja magát az a vélemény is, hogy tisztességes úton nem lehet érvényesülni Magyarországon.
 
 
MTI
Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó