A francia szabadkőműves páholy nőket is befogad
2010. április 11. 15:15

A Franciaországi Nagyoriens, egész Európa egyik legnagyobb múltú és legnagyobb létszámú szabadkőműves testvérisége immár nőket is sorai közé enged - közölte a szervezet. Az 1773-ban alapított, nagyjából 50 ezer tagot és 1128 páholyt tömörítő Nagyoriensnek - mint a legtöbb szabadkőműves szervezetnek - eddig soha nem lehettek nők a tagjai. 2008-ban azonban néhány páholy sorai közé engedett hat nőt, amiért felfüggesztették működésüket.

"A szabadkőműves legfelsőbb bírósági kamara állásfoglalása szerint azok a páholyok, amelyek 2008-ban nőket engedtek soraik közé, nem cselekedtek a szabályaink ellen" - mondta az AFP francia hírügynökségnek Gérard Contremoulin, a Nagyoriens szóvivője.

A döntés értelmében a testvériséghez tartozó 1128 páholy szabadon avathat fel nőket. "Nem kötelezzük őket erre, de szabadon megtehetik" - tette hozzá Contremoulin.

A Nagyoriens nagymestere, Pierre Lambicci üdvözölte a döntést, de mint mondta, "nem tisztem eldönteni, hogy ez helyes-e vagy sem. A döntés hosszú vita végére tett pontot".

A szervezet legutóbbi éves gyűlésén 2009-ben a tagok 56 százaléka szavazott a nők beengedése ellen, de a szavazást formai okok miatt később érvénytelenítették.

A francia szabadkőművesség már eddig is rendelkezett női páholyokkal: a Francia Nagy Női Páholy 11.700, a Memphis-Misraim Nagypáholy ezer tagot számlál.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó