Pokolgépes merénylet az oroszországi Nalcsikban: 1 halott, 21 sebesült
2010. május 2. 00:15

Pokolgép robbant szombaton az oroszországi Nalcsikban - az észak-kaukázusi Kabard- és Balkárföld fővárosában - a központi lóversenypálya bejáratánál: legalább 21-en megsebesültek, s egyikük a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi képviselője azt közölte, hogy a lóversenypályát kiürítették, a nézőket kimenekítették a robbanás után. A detonáció egyébként nem okozott különösebb anyagi károkat, becslések szerint 3-400 gramm trotilnak megfelelő robbanóanyag robbant. Az első jelentések öt kilogramm trotilnak megfelelő pokolgépről számoltak be. Rendőrségi források szerint a pokolgépet a pálya központi épületének tetőszerkezete mellett rejtették el.

A robbanás a VIP-páholy közelében következett be, ahol a nézők között volt Hacsin Scsogenov volt köztársasági belügyminiszter, illetve Ruszlan Firov kulturális miniszter, aki ugyancsak megsebesült a detonáció következtében.

Kabard- és Balkárföldön viszonylag csekély a vahhábiták száma, de a szomszédos észak-kaukázusi köztársaságokból rendszeresen átcsapnak az iszlamista fegyveresek. 2005 októberében csecsen és helyi muszlim gerillák nagyszabású összehangolt támadást intéztek Nalcsik belügyi, biztonsági és katonai épületei ellen. A terrorcselekményekben akkor 140-en haltak meg, 94-en közülük lázadók voltak. A hatóságok gyanúja szerint a terrortámadások egyik szervezője az az Anzor Asztemirov volt, akit az orosz rendőrök alig másfél hónapja lőttek le egy igazoltatásnál Kabard- és Balkárföld fővárosában.

Arszen Kanokov, Kabard- és Balkárföld elnöke a nalcsiki robbantásról úgy nyilatkozott szombaton, hogy a merénylet célja "bosszú lehetett az alvilági bandák vezéreinek megsemmisítéséért", s nem zárta ki azt sem, hogy a pokolgépes akcióval a május elsejei rendezvényeket akarták megzavarni.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó