Megváltoztatta az LB a Kiss László kontra Ungváry Krisztián per jogerős ítéletét
2010. június 3. 00:48

Felülvizsgálati eljárásában megváltoztatta szerdán a Legfelsőbb Bíróság a korábbi jogerős döntést és hárommillió forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte az alpereseket abban a személyiségi jogi perben, amelyet Kiss László alkotmánybíró indított Ungváry Krisztián történész és az Élet és Irodalom (ÉS)című lap ellen, amiért egy 2007-es cikkben ügynöki tevékenységgel hozták őt összefüggésbe. A szerdai döntés értelmében a lapnak és a történésznek összesen hárommillió forintot, továbbá annak kamatait kell megfizetniük Kiss László részére.

A bíró indoklásában kifejtette: a Legfelsőbb Bíróság a felülvizsgálati kérelmet döntően megalapozottnak értékelte. Hozzátette: a másodfokú bíróság tévesen jutott arra a következtetésre, hogy a történész kutatásokon alapuló következtetései véleményt tükröznek, így nem sérthetik az alkotmánybíró személyiségi jogait. A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint nem állapítható meg, hogy a cikkben egyértelműen tényként közöltek megfelelnek-e a valóságnak.

A bíróság hangsúlyozta: a Legfelsőbb Bíróságot nem kötötte az a büntetőperben született ítélet.

Az ügy alapja egy 2007 májusában, az ÉS-ben Egy eljárás genezise: a Dialógus Pécsett című cikke, amelyben ügynöki tevékenységgel hozták összefüggésbe a jogászprofesszort. A cikk miatt három eljárás indult: egy sajtó-helyreigazítási, egy büntető és egy személyiségi jogi.

Kiss László 2008 februárjában jogerősen megnyerte a sajtó-helyreigazítási pert. A büntetőperben idén februárban született jogerős döntés, harmadfokon. A Fővárosi Ungváry Krisztiánt felmentette a rágalmazás és becsületsértés vétsége miatt emelt vád alól.

A harmadik, személyiségi jogi per most zárult le. Ebben az eljárásban 2009 februárjában a bíróság az alkotmánybíró javára döntött, ám az ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta tavaly októberben és arra az álláspontra jutott, hogy Ungváry Krisztián és a lap nem állított valótlan tényt a vitatott cikkben.

Kiss László a személyiségi jogi per jogerős ítéletének kihirdetését követően bejelentette: felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz, mert törvénysértőnek tartja a táblabíróság döntését. Ez a felülvizsgálati eljárás zárult le szerdán, amely az első fokon eljáró bírósággal egyezően megállapította a jogsértést és az alkotmánybíró javára döntött.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó