Október 23.: családi programok a Kossuth téren
2010. október 23. 15:55

Kígyózó sor az Országház előtt, rajzoló gyerekek és forró teát iszogató családok láthatók a Kossuth téren szombaton, az október 23-i családi rendezvényen Budapesten. Az első látásra ijesztő hosszan kígyózó sorba beállva 20 perc alatt lehetett elérni az Országház bejáratához. A biztonságra felügyelő szakemberek megkértek mindenkit, hogy a többi között a telefont, kulcsokat és tollakat tegyék ki a zsebből, majd átvizsgálták a táskákat is. Az épületben sétálva az érdeklődők megtekintették a Szent Koronát, nézelődtek, fotóztak. Estefelé a többi között a Csík Zenekar, Ferenczy György és a Rackajam, a Duna Táncegyüttes, Uzgin Uver és a Belmondo együttesek szórakoztatják a publikumot.

Egy 10 éves kislány azt mondta, hogy neki nagyon tetszik ez a "ház", egy kisfiú arról kérdezte szüleit, igazi arannyal van-e festve a díszítés. Egy középkorú nő sajnálkozott, hogy nem láthatja az épület többi részét, a negyvenes férfit pedig az ülésterem érdekelte volna.

A Vidékfejlesztési Minisztérium előtt asztalok és székek várták a kisebb-nagyobb gyerekeket, akik fáradhatatlanul rajzolták a szabadságról, hősiességről és bátorságról szóló alkotásaikat. A képeken zászlót lengető emberek, a Parlament, katonák és tankok, de lovon ülő huszár is látható. Az elmélyülten dolgozó 8 éves kisfiú "fénykardot" rajzol a legszívesebben, tankot "nem tud annyira", a 3 évesnek tűnő kisfiú sok barna vonallal készített művével vett részt a rajzversenyen. A kis művészek címeket is adtak alkotásaiknak, így egyebek mellett a "címerétől megfosztott zászló", a "szovjet tankok bevonulása" vagy "a koronázási ékszerek, ahogy először láttam" feliratokat lehetett olvasni.

A közönség a forró tea iszogatása mellett meghallgathatta és táncra perdülhetett a Kolompos és az Alma együttes muzsikájára, a bátrabban benevezhettek az Azok a Pesti srácok interaktív játékba, de az 1956-os forradalomról szóló filmeket is nézhettek. A melbourne-i olimpia hangulatát idéző Sport sátorban egykori és mai olimpiai bajnokokkal találkozhatnak a látogatók, kicsit távolabb régi rádiók "sugározták" a Szabad Európa Rádió korabeli műsorait. Mivel a 2-es villamos csak a Kossuth térig járt, a lezárt területen a síneket elmélyülten tanulmányozó kicsik is színesítették az utca és tér forgatagát.

MTI
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A Nagy Testvér figyel téged!
  A Facebook tömegesen lehallgatta az okostelefonokon keresztül a felhasználóit. Ráadásul külsős cégeknek is átadta a felvételeket, amelyek leiratokat készítettek a beszélgetésekről. Ezt a gyakorlatot leplezte le az Ír Adatvédelmi Bizottság.
 • Emberhez méltó életformát kell átadni a gyerekeknek
  Azt szeretnénk, ha a gyerekek az európai és keresztény értékek mentén élnék le az életüket, abban, ami a magyarság elmúlt ezer évének gondolatiságát meghatározta – mondta az emberi erőforrások minisztere.
 • Piknik 30 - A német egység három évtizede
  Békés, boldog augusztus: magyarok és németek a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóját ünnepelték Sopronban, s a két kormányfő udvarias beszédben méltatta egymást.
MTI Hírfelhasználó