Törvénymódosítás készül a gyermekek napközbeni ellátására
2010. november 10. 00:37

Törvénymódosítást készít elő a nemzeti erőforrás miniszter a gyermekek jobb napközbeni ellátása érdekében, egyetértve az ombudsman ajánlásával. Az Országgyűlési Biztos Hivatala által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a jogi, szakmai, pénzügyi változások célja, hogy minél több gyermek juthasson bölcsődébe, óvodába, családi napközibe, illetve annak elősegítése, hogy a szülők visszatérhessenek a munkaerőpiacra.

"Egyetért az ombudsman ajánlásával a nemzeti erőforrás miniszter és széleskörű konzultációkat szervez, törvénymódosítást készít elő annak érdekében, hogy javuljon a gyermekek napközbeni ellátása" - olvasható a hivatal közleményében, amelyben emlékeztetnek arra, hogy Szabó Máté ombudsman korábbi jelentésében kimondta: a gyermekek napközbeni ellátásának, az ellátás intézményi garanciáinak hiányosságai ellentétesek a gyermekek védelemhez és gondoskodásához való jogával és a jogbiztonság követelményével.

Jelenleg csak a tízezer lakosnál népesebb települések önkormányzatát kötelezi a jogszabály bölcsőde fenntartására, de több helyen ennek sem tesznek eleget. Az állampolgári jogok biztosa – aki egyben gyermekjogi biztos is - vizsgálata megállapította, hogy hiányoznak azok az előírások és eszközök, amelyek a mulasztó önkormányzatokat rábírják a kötelezettség teljesítésére. Országosan ugyan 90 százalékos az óvodák kihasználtsága, ám a területi egyenlőtlenségek miatt egyes vidékeken elérhetetlen ez a fajta ellátás. Van, ahol a bölcsődei és óvodai ellátás önkormányzati feladatainak "kiváltására" üzleti alapon működő magánszervezetekkel kötnek szerződést, ám ezekre nem azok a garanciális vagy térítési szabályok érvényesek, mint az önkormányzati fenntartású intézményekre.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az ombudsman megállapítására reagálva kifejtette: "minden önkormányzatnak biztosítania kell a gyermekek napközbeni ellátását, függetlenül a lakosság számától, amelynek kötelező formája csak a tízezer lakos szám feletti településen van meghatározva bölcsődei ellátásként". A családi napközi különösen a kisebb településeken jelenthet megoldást, ugyanakkor tény, hogy mivel a családi napközi a gyermekjóléti alapellátások egyik "legfiatalabb szolgáltatástípusa", annak szakmai színvonalával kapcsolatban tapasztalható bizonytalanság - idézte az ombudsmani hivatal a minisztert, aki szerint a szabályozás átgondolást igényel. A szaktárca fontolóra vette, hogy módszertani intézményt jelöl ki a családi napközi szolgáltatás engedélyezésére, ellenőrzésére, valamint a szakmai munka segítésére - közölte a hivatal.

A biztos hivatalának közleménye szerint a tárca szándékában áll a gyermekek napközbeni ellátására vonatkozó jogszabályok áttekintése, az érintett szakemberek, intézmények, társadalmi szervezetek bevonásával javaslatok kidolgozása az érintett jogszabályok módosítására, a családi napközikről szóló módosítást pedig már elő is készítették.

Mindezek mellett a minisztérium megfelelő jogi és költségvetési szabályozás megteremtésével, pályázati lehetőségekkel, a hazai és az európai uniós forrásokhoz való hozzájutás segítésével közvetetten kívánja ösztönözni az önkormányzatokat, hogy javítsák a gyermekek napközbeni ellátását – tartalmazza a nemzeti erőforrás miniszter válasza.

MTI
Címkék:
  • Két majom
    Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
  • Hollywoodi csőcselék a demokrácia ellen
    Jót derülhetnénk rajta, de az emberiségellenes akcióban óriási a kockázat. Megszűnhet a demokrácia mint az egyik már-már utolsó rendező elv. Egy antihumánus propagandaközpont fölbérelte az agyonfizetett söpredéket, hogy hisztériázzanak a demokrácia ellen.
MTI Hírfelhasználó