Cenzúrázott Móra-vers a tankönyvben
2014. május 19. 12:10

A Móra család leszármazottainak szerveztek találkozót az író 135. születésnapja alkalmából szülővárosában, Kiskunfélegyházán. A Csongrád megyei városban kiemelt figyelmet fordítanak az iskolákban Móra Ferenc életművének megismertetésére, a tankönyvekben azonban még mindig az a verse szerepel, amelyet az ötvenes években megváltoztattak.

Móra Ferenc 135 éve született Kiskunfélegyházán. Az emlékév alkalmából rendezett találkozón az író-költő rokonai is részt vettek. „Műveiben, novellásköteteiben, verseiben kiskunfélegyházi szereplők, kiskunfélegyházi táj van, és azt gondolom, hogy ezek azok, amelyek feltöltik a kiskunfélegyházi embereket a Móra-hagyományokból. Az idei, illetve a tavalyi esztendőben a Móra család ünnepeit tartjuk, hiszen két esztendőre áthatóan Móra István és Móra Ferenc hagyományaival, műveivel és történelmével igyekszünk Kiskunfélegyházán még erősebbé tenni a Móra-hagyományokat” – fogalmazott Kapus Krisztián fideszes polgármester.

Az író Zengő ABC című művét a diktatúra alatt átírták. A vers „Jó az Isten, jót akar” sorából az ötvenes években „Jó az anya, jót akar” lett. A rendszerváltozás utáni kiadások többségében a család kérésére újra az eredeti szöveg szerepel, de az egyik tankönyvben még mindig a kommunista átiratot tanítják az első osztályosoknak.

„Az ötvenes években szerették volna megjelentetni az ABC-t, de akkor egy ilyen sor, hogy »Jó az isten, jót akar«, nem fért bele a politikai és ideológiai elképzelésekbe, és nyilván a nagymamám vagy a dédmamám beleegyezésével megváltoztatták – mondta Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea. – Aztán ez valahogy megmaradt, így ragadt meg a fejekben. Én akkor találkoztam ezzel először, amikor a lányom 1997-98 körül első osztályos volt, és az ő tankönyvében is rosszul szerepelt. Én akkor annak a tankönyvkiadónak írtam, és gondolom, ők kijavították.”

Móra Ferencnek a diktatúra idején több más írását is cenzúrázták, volt olyan, amelyik a hetvenes évek végéig meg sem jelenhetett.

MNO - HírTV
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó