Nemzetközi betlehemes találkozó Debrecenben
2014. december 9. 10:11

Idén 17 Kárpát-medencei magyar település hagyományőrző csoportja mutatkozik be a cívisvárosban december 12. és 14. között a 24. Nemzetközi Betlehemes Találkozón.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere a rendezvényt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 17 közösségből több mint 200 hagyományőrző érkezik a találkozóra. A hazai csoportok mellett jönnek fellépők a délvidéki Temerinből, a mezőségi Vajdakamarásról, a felvidéki Jánokról és a székelyföldi Szentegyházáról is. Mint ahogy kiemelte, az immár huszonnegyedik alkalommal megrendezett találkozó célja, hogy a karácsonyi ünnepkör élő részévé tegyék a betlehemezést.

Több mint húszéves hagyomány

A betlehemes találkozót 1991 óta rendezik meg Magyarországon és 2006 óta ad neki otthont Debrecen.

Gyöngy Péter, a betlehemes találkozó egyik fő szervezője hozzátette, hogy a találkozó pénteken, Debrecen főterén kezdődik, a sárándi betlehemes csoport lép fel az adventi színpadon. A többi csoport másnap mutatkozik be a Debreceni Művelődési Központ (DMK) Kossuth utcai Közösségi Házának pódiumtermében, és 14 külső helyszínen is bemutatják produkcióikat a betlehemezők.

A közművelődési szakember kitért rá, hogy a találkozó részeként Hagyományőrzés vagy átörökítés? címmel szakmai tanácskozást is szerveznek, szintén a DMK-ban.

Adventi események 21 helyszínen

További adventi eseményekkel is várják a debrecenieket. Több városrészben összesen 21 helyszínen - templomokban, iskolákban, a DMK intézményegységeiben, óvodákban, szociális intézményekben, könyvtárakban, közterületeken, lakótelepeken, tanyaközpontokban - szerveznek adventi programokat a helyi közösségekkel együttműködve. A családi programsorozaton bemutatkozási lehetőségeket teremtenek a helyi értékeknek, és kézműves foglalkozásokat is tartanak - mondta Szőnyi Sándorné, a DMK igazgatóhelyettese.

A programsorozat a karácsony előtti hétvégén, december 20-án és 21-én, a Nyitott városháza című eseménnyel zárul, amelynek keretében a régi városháza földszinti és emeleti részén karácsonyi kézműves vásárra és bemutatókra várják az érdeklődőket népi iparművészek és kézművesek.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
  Az ellenzék ismét hazudik, amikor azt állítja, hogy az Európai Unió támogatást biztosít Magyarországnak a koronavírus elleni védekezéshez - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton.
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
 • A járvány legyűrte a globalizmust
  A járvány érdekes megvilágításba helyezte azt a liberális, globalista elképzelést, mely szerint a világ dolgait a XXI. században már nemzetek feletti, szupranacionális intézményekkel kell intézni.
MTI Hírfelhasználó