Nemzetközi betlehemes találkozó Debrecenben
2014. december 9. 10:11

Idén 17 Kárpát-medencei magyar település hagyományőrző csoportja mutatkozik be a cívisvárosban december 12. és 14. között a 24. Nemzetközi Betlehemes Találkozón.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere a rendezvényt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 17 közösségből több mint 200 hagyományőrző érkezik a találkozóra. A hazai csoportok mellett jönnek fellépők a délvidéki Temerinből, a mezőségi Vajdakamarásról, a felvidéki Jánokról és a székelyföldi Szentegyházáról is. Mint ahogy kiemelte, az immár huszonnegyedik alkalommal megrendezett találkozó célja, hogy a karácsonyi ünnepkör élő részévé tegyék a betlehemezést.

Több mint húszéves hagyomány

A betlehemes találkozót 1991 óta rendezik meg Magyarországon és 2006 óta ad neki otthont Debrecen.

Gyöngy Péter, a betlehemes találkozó egyik fő szervezője hozzátette, hogy a találkozó pénteken, Debrecen főterén kezdődik, a sárándi betlehemes csoport lép fel az adventi színpadon. A többi csoport másnap mutatkozik be a Debreceni Művelődési Központ (DMK) Kossuth utcai Közösségi Házának pódiumtermében, és 14 külső helyszínen is bemutatják produkcióikat a betlehemezők.

A közművelődési szakember kitért rá, hogy a találkozó részeként Hagyományőrzés vagy átörökítés? címmel szakmai tanácskozást is szerveznek, szintén a DMK-ban.

Adventi események 21 helyszínen

További adventi eseményekkel is várják a debrecenieket. Több városrészben összesen 21 helyszínen - templomokban, iskolákban, a DMK intézményegységeiben, óvodákban, szociális intézményekben, könyvtárakban, közterületeken, lakótelepeken, tanyaközpontokban - szerveznek adventi programokat a helyi közösségekkel együttműködve. A családi programsorozaton bemutatkozási lehetőségeket teremtenek a helyi értékeknek, és kézműves foglalkozásokat is tartanak - mondta Szőnyi Sándorné, a DMK igazgatóhelyettese.

A programsorozat a karácsony előtti hétvégén, december 20-án és 21-én, a Nyitott városháza című eseménnyel zárul, amelynek keretében a régi városháza földszinti és emeleti részén karácsonyi kézműves vásárra és bemutatókra várják az érdeklődőket népi iparművészek és kézművesek.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
  Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
 • Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból
  A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból.
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
MTI Hírfelhasználó