Obama Putyint bírálta
2015. február 11. 23:56

Vlagyimir Putyin a hidegháború objektívjén át tekint a problémákra - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a BuzzFeed News hírportálnak arra a kérdésére, hogy hogyan jellemezné Oroszország államfőjét.

A portál szerdán közölte teljes terjedelmében az Obamával előző nap rögzített interjúját. Korábban ebből csak azt a részt tették nyilvánossá, amelyben az elnök a túszejtőknek fizetendő váltságdíjra vonatkozó, elutasító álláspontját fejtette ki. Az elnökkel folytatott beszélgetés azonban más témákkal is foglalkozott, így - számos amerikai belpolitikai kérdés mellett - érintette Oroszországot és Putyin személyét is.

"Nem akarom elvégezni Putyin úr pszichoanalízisét. Azt mondanám, hogy egy lábbal még mindig a szovjet múltban áll. Így vált nagykorúvá. Ő irányította a KGB-t. Ezek voltak a (jellem)formáló tapasztalatai. Vagyis úgy gondolom, hogy a hidegháború objektívjén keresztül tekint a problémákra, és ennek következményeképpen, úgy gondolom, Oroszország több lehetőséget is elszalasztott gazdaságának diverzifikálására, arra, hogy megerősítse kapcsolatait a szomszédjaival, és valami mást képviseljen, mint a szovjet típusú agresszió" - vélekedett Barack Obama.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy Oroszország hajlani fog az ukrajnai válság békés megoldására és hogy továbbra is együtt fog működni az Egyesült Államokkal olyan ügyekben, mint amilyen az iráni nukleáris program kérdése.

Obama rámutatott, hogy az orosz gazdaság még az olajár összeomlása előtt sem volt 21. századinak nevezhető.

"Sajnos, a modernizáció erőit oldalvonalra szorították Oroszországban. Ez rossz Oroszország számára és idővel rossz lesz az Egyesült Államok számára is, mert ha Oroszország rosszul áll, akkor aggályos, hogy visszatér a régi terjeszkedési elképzelésekhez, amelyeket tényleg nem lenne szabad alkalmazni a 21. században" - mondta az amerikai elnök.

mti
Címkék:
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
 • Lengyel–ukrán föderációról álmodnak
  Lengyelországban az utóbbi időben egyre több szó esik a nyilvánosságban egy esetleges lengyel–ukrán föderatív állam létrehozásának esélyeiről. Ez egyelőre nem több fikciónál, nagyrészt a sajtóban vitatkoznak róla, de már politikusok is megszólaltak pró és kontra az ügyben.
MTI Hírfelhasználó