Debalcevében nem szünnek a harcok
2015. február 15. 22:02

Az éjfél óta érvényben lévő tűzszünet ellenére folyamatos volt az ágyúzás és a gépfegyverropogás a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által hetek óta ostromlott Debalceve közelében - jelentették az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói.

"Egész éjjel és napközben is lőttek" - mondta egy Oleg nevű felkelő a szeparatisták egyik fellegvárának számító Donyecktől mintegy 65 kilométerre északkeletre fekvő vasúti csomópontnál.

"Csak a parancsra várunk, hogy támadást indítsunk a város ellen. Ez néhány napon belül kétségtelenül meg fog történni" - tette hozzá a férfi.

A francia hírszolgálat munkatársai szerint a debalcevei harcok intenzitása alig mérséklődött a tűzszünet életbe lépése óta. A Luhanszk és Donyeck között félúton fekvő, a szakadárok területébe mélyen beékelődő város környékét hetek óta heves támadásokkal próbálják ellenőrzésük alá vonni a lázadók.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő csoportja korábban közölte, hogy a tűzszünetet Debalceve és Luhanszk kivételével a keleti országrész nagy részén betartják.

Olekszandr Zaharcsenko, a Donyeck megyei szakadárok önkényesen kikiáltott "népköztársaságának" vezetője leszögezte, hogy a fegyvernyugvás nem vonatkozik Debalcevére.

"A minszki megállapodásban egyetlen szó sem esett Debalcevéről" - mondta a politikus.

A most életbe léptetett tűzszünetről csütörtökön Minszkben született megállapodás a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport és a szakadárok vezetői között.

A dokumentumot a "normandiai négyek", azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a kontaktcsoport ülésével párhuzamosan, szintén a fehérorosz fővárosban tartott csúcstalálkozójukon.

Az ENSZ adatai szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább ötezer ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban, nagyjából tízezren pedig megsebesültek.

mti
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó