Orosz külügy: a szankciókat válasz követi
2015. február 16. 19:52

Képtelenek és ellentmondanak a józan észnek a hétfőn Oroszország ellen érvénybe lépett újabb európai uniós szankciók a moszkvai külügyminisztérium szerint, amely hangsúlyozta, hogy a büntetőintézkedések nem maradnak válasz nélkül.

"Úgy tűnik, hogy Brüsszelben és az EU-tagállamok fővárosaiban a szankciós mechanizmus vagy végleg kicsúszott már az ellenőrzés alól vagy az uniós döntéshozók összetévesztik vágyaikat a valósággal, és arról próbálják meggyőzni a közvéleményt, hogy Oroszország az EU-szankciók hatására engedékenyebbé válik" - áll a közleményben.

Az orosz külügyminisztérium szerint az újabb szankciók nem segítik elő az ukrajnai konfliktus megoldására kínálkozó lehetőséget. Különösen értelmetlenek a február 12-i minszki megállapodások fényében, amelyek kidolgozásában részt vettek a vezető EU-tagországok első emberei - hangsúlyozza a közlemény.

Szergej Zseleznyak, az orosz duma (alsóház) alelnöke szerint a büntetőintézkedések egy olyan csapda, amelybe az európai diplomaták maguk rántották bele saját magukat. Emlékeztetett, hogy a lista kibővítéséről - legfőképpen a Mariupol ukrán város elleni, sok polgári lakos halálát okozó támadássorozat miatt - múlt hétfőn, még a minszki tárgyalások előtt döntöttek az EU-országok külügyminiszterei, de a hatályba léptetést akkor egy héttel elhalasztották. "Az a tény, hogy ezek most léptek érvénybe, csak az európai politika tehetetlenségéről és rugalmatlanságáról tesz tanúbizonyságot, ami sajnos nagyban hozzájárult az ukrajnai államcsínnyel kezdődő, majd polgárháborúvá fajuló konfliktus elmérgesedéséhez" - mondta a képviselő.

Zseleznyak szerint a párbeszédtől való elzárkózás helyett most mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a múlt csütörtökön aláírt minszki megállapodást végrehajtsák.

Az uniós országok állam-, illetve kormányfőinek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán olyan döntést hoztak, hogy a feketelista bővítésének a hatályba léptetését nem halasztják tovább, annak ellenére sem, hogy aznap reggel Minszkben német-francia-ukrán-orosz megállapodás született a csúcsvezetők szintjén a kelet-ukrajnai tűszünet szombat éjféli elrendeléséről.

A hétfőn hatályba lépett kiegészítés az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki és a luhanszki népköztársaság" 14 katonai, illetve politikai szereplőjét sújtja szankciókkal. E kiegészítés nyomán az uniós szankcióval sújtott természetes személyek száma 132-ről 151-re, a jogi személyeké pedig 28-ról 37-re bővül.

Az uniós közlönyben ismertetett névsorban szerepel többek közt - az ukrajnai orosz csapatmozdulatokban játszott szerepe nyomán - Arkagyij Bahin orosz első védelmi miniszterhelyettes és Anatolij Antonov védelmi miniszterhelyettes, továbbá Joszif Kobzon és Valerij Raskin orosz parlamenti képviselők.

mti
Címkék:
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó