Nincs olyan, hogy székely íz?
2015. február 24. 10:56

Mircea Diacon főfelügyelő, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője kifejtette, hogy nem léteznek „székely” ízek, egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet. Arra a kérdésre, hogy egy termék jelmondataként sem használható-e a székelyekre vonatkozó megnevezés, Mircea Diacon kifejtette: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is.” A fogyasztóvédelmi hivatal vezetője szerint élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre vonatkozó hivatkozás használata.

A Mega Image multinacionális cég „Román ízek” termékei miatt azonban nem kapott büntetést, mi több, Diacon nem is kívánt az ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolni. Az is tény, hogy a „szász szalámi” vagy a „cigánypecsenye” elnevezések miatt sem büntettek meg gyártókat és forgalmazókat, a hivatal „Székely ízekkel” szembeni diszkriminatív eljárása tehát nyilvánvaló.

A cég tulajdonosa, Mózes István elmondta, hogy a Fogyasztóvédelem munkatársai többször jártak nála és kifogásolták a termék elnevezését, majd egy alaposabb vizsgálat során sikerült ürügyet találniuk arra, hogy megbüntessék. A tulajdonos arról is beszámolt, hogy kénytelen megváltoztatni a termék nevét, mert nem akar dacolni a rá nyomást gyakorló hatóságokkal.

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat
Címkék:
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Kétharmad közelében a kormánypártok
  A mandátumok csaknem kétharmadát megszerezte a Fidesz—KDNP a megyei közgyűlésekben a vasárnapi választáson. A szocialista párt önállóan csupán tizenkét képviselői helyet szerzett, de közben kettő helyett három polgármesterük lett a megyei jogú városokban. Budapesten az ellenzék nyertese egyértelműen az MSZP lett, a párt összesen hat polgármestert ad, így néggyel növelték a kerületi vezetőik számát.
 • Külföldiek voksai dönthettek vasárnap több kerületben
  Az „autoriter, Európai Unió-ellenes, szélsőjobboldali” Fidesz elleni szavazásra hívott fel az az angol nyelvű szórólap, amely a Magyar Nemzet birtokába került.
 • Összetapasztották a nácit a komcsival
  Tisztességes, becsületes, szorgalmasan dolgozó polgármesterek, rendes magyar emberek vesztették el polgármesteri széküket. A munkájukat. A kerületeiket.
MTI Hírfelhasználó