Nincs olyan, hogy székely íz?
2015. február 24. 10:56

Mircea Diacon főfelügyelő, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője kifejtette, hogy nem léteznek „székely” ízek, egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet. Arra a kérdésre, hogy egy termék jelmondataként sem használható-e a székelyekre vonatkozó megnevezés, Mircea Diacon kifejtette: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is.” A fogyasztóvédelmi hivatal vezetője szerint élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre vonatkozó hivatkozás használata.

A Mega Image multinacionális cég „Román ízek” termékei miatt azonban nem kapott büntetést, mi több, Diacon nem is kívánt az ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolni. Az is tény, hogy a „szász szalámi” vagy a „cigánypecsenye” elnevezések miatt sem büntettek meg gyártókat és forgalmazókat, a hivatal „Székely ízekkel” szembeni diszkriminatív eljárása tehát nyilvánvaló.

A cég tulajdonosa, Mózes István elmondta, hogy a Fogyasztóvédelem munkatársai többször jártak nála és kifogásolták a termék elnevezését, majd egy alaposabb vizsgálat során sikerült ürügyet találniuk arra, hogy megbüntessék. A tulajdonos arról is beszámolt, hogy kénytelen megváltoztatni a termék nevét, mert nem akar dacolni a rá nyomást gyakorló hatóságokkal.

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó