Nincs olyan, hogy székely íz?
2015. február 24. 10:56

Mircea Diacon főfelügyelő, a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője kifejtette, hogy nem léteznek „székely” ízek, egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet. Arra a kérdésre, hogy egy termék jelmondataként sem használható-e a székelyekre vonatkozó megnevezés, Mircea Diacon kifejtette: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is.” A fogyasztóvédelmi hivatal vezetője szerint élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre vonatkozó hivatkozás használata.

A Mega Image multinacionális cég „Román ízek” termékei miatt azonban nem kapott büntetést, mi több, Diacon nem is kívánt az ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolni. Az is tény, hogy a „szász szalámi” vagy a „cigánypecsenye” elnevezések miatt sem büntettek meg gyártókat és forgalmazókat, a hivatal „Székely ízekkel” szembeni diszkriminatív eljárása tehát nyilvánvaló.

A cég tulajdonosa, Mózes István elmondta, hogy a Fogyasztóvédelem munkatársai többször jártak nála és kifogásolták a termék elnevezését, majd egy alaposabb vizsgálat során sikerült ürügyet találniuk arra, hogy megbüntessék. A tulajdonos arról is beszámolt, hogy kénytelen megváltoztatni a termék nevét, mert nem akar dacolni a rá nyomást gyakorló hatóságokkal.

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat
Címkék:
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó