Ilyen még nem volt az amerikai történelemben
2015. március 4. 11:33

Az amerikai képviselőház republikánus többségének vezetője úgy hívta meg az izraeli miniszterelnököt, hogy nem egyeztetett az elnökkel. Ilyesmi az amerikai történelemben még nem fordult elő – hívta fel a figyelmet Benjámin Netanjahu beszéde kapcsán Járai Judit külpolitikai újságíró a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az izraeli miniszterelnök beszéde alatt sem az amerikai elnök, sem az alelnök nem volt jelen a kongresszusban, sőt, a demokrata párti politikusok egyharmada is távol maradt – mondta el Járai Judit. A beszédről szólva kifejtette: Netanjahu először ugyan köszönetet mondott az Egyesült Államoknak – ha Izraelnek bármikor vétóra van szüksége az ENSZ-ben, szinte automatikusan megkapja, Amerika bármilyen helyzetben kész segíteni Izraelnek –, ezt követően azonban 45 percen át bírálta az Egyesült Államok iráni politikáját és Obama elnököt.

Az izraeli kormányfő lényegében semmi újdonságot nem mondott, ami annak fényében különösen érdekes – mutatott rá Járai Judit –, hogy az elmúlt héten kiszivárogtatták az izraeli hírszerzés vezetőinek véleményét, miszerint Irán nem képvisel valós fenyegetést Izraelre és a térségre, nem készít atomfegyvert.

A szakújságíró megjegyezte: az izraeli és az amerikai sajtó szerint a beszéd belpolitikai üzenet volt az izraeli választóknak, és nincs szó a két ország közötti viszony végleges megromlásáról, hiszen ha a republikánus elnökjelölt győz két év múlva, erőteljesen Izrael-barát politikát fog folytatni, és a Demokrata Párton belüli is sok áramlat gondolkodik hasonlóan. Járai Judit mindazonáltal felhívta a figyelmet egy eddig nem tapasztalt jelenségre: az amerikai egyetemeken erős Izrael-ellenesség és antiszemita hullám tapasztalható.

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
Címkék: